JOSÉ RAMIRO, TRIAT ALCALDE D’ONDARA

jose ramiro i zeus serrano

El ple d’elecció d’Alcalde ha comptat amb la presència del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Ondara, 03.06.17. Tal com estava previst, hui s’ha complit el Pacte de Govern acordat per PSPV i Compromís per a governar a l’Ajuntament d’Ondara durant aquesta legislatura 2015-2019, i aquest matí José Ramiro Pastor, candidat del PSPV, ha sigut triat Alcalde d’Ondara en un ple extraordinari amb vuit vots a favor, corresponents als regidors de PSPV i de Compromís. Després de la renúncia de Zeus Serrano (Compromís) a l’Alcaldia el passat 25 de maig, i complint la fórmula pactada per a l’Alcaldia d’Ondara d’alternar-se en el càrrec, estant dos anys cada candidat, des d’avui i fins maig de 2019, l’Alcalde d’Ondara és José Ramiro (PSPV).

jose ramiro i zeus serrano 3

L’acte d’elecció ha comptat amb una gran assistència de públic, destacant la presència del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. A més, han assistit diferents Alcaldes i regidors de la comarca; així com càrrecs orgànics del PSPV d’àmbit nacional i autonòmic, i veïns i veïnes d’Ondara, havent tingut l’acte una gran afluència de públic.

public 1 amb ximo puig public 2

El ple ha començat amb la constitució de la taula d’edat. S’ha cridat llavors a cadascun dels tretze regidors de la corporació municipal d’Ondara perquè depositaren el seu vot, podent ser candidats tots els regidors que encapçalen les corresponents llistes. En aquest cas els candidats a l’alcaldia han sigut Isidro Catalán (PP), José Ramiro (PSPV) i Pere Picornell (Compromís). Pel PP, els cinc regidors que han votat han sigut Isidro Catalán, Dolores Mediavilla, Javier Lozano, Antonia Ivars, i Yves Gregori. Pel PSPV, els quatre regidors han sigut José Ramiro, Raquel Mengual, Mª Carmen Velázquez, i Francesc Antoni Giner. I per Compromís, els quatre regidors han sigut Zeus Serrano, Pere Josep Picornell, Mar Chesa, i Raquel López. Finalitzat el recompte de vots, ha sigut proclamat José Ramiro com nou Alcalde d’Ondara, en haver obtingut 8 dels 13 vots emesos. Els altres 5 vots han sigut per a Isidro Catalán (PP).

jose ramiro alcalde 1 despres de votacio

A continuació, José Ramiro ha procedit a prestar promesa del càrrec, i ha assumit la presidència de la corporació municipal d’Ondara amb aquestes paraules: “Avui dissabte 3 de juny del 2017, sent nomenat com a tercer alcalde socialista d’Ondara, amb un record molt entranyable i d’agraïment per als meus predecessors, Don José Moncho i Antonio Ramis, molt pagat d’estar acompanyat de gent que m’estima, sentint-me recolzat en esta nova etapa de la meua vida, i pensant en tots i cadascun dels veïns i veïnes del poble d’Ondara, promet per la meua consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec d’Alcalde de l’Ajuntament d’Ondara, amb lleialtat al Rei, amb molt d’orgull i responsabilitat, amb molta estima al meu poble, defensant la Justícia i lluitant per un món nou, prometent a més, respectar i fer respectar la Constitució, com a norma fonamental de l’Estat i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana”.

jose ramiro alcalde 3

Després de la qual cosa, ha tingut lloc el parlament dels portaveus. Javier Lozano (PP) ha començat agraint a Isidro Catalán l’haver-se presentat com a candidat, per a continuar dient que “en aquests dos últims anys s’ha deixat de governar per a tots, i demanem que es governe per a totes les persones per igual, amb un govern de consens i participació dels tres grups polítics, que es governe per a tots per igual des del respecte”, afegint que “nosaltres continuarem fent una oposició seriosa, de respecte cap a les persones i vetlant per l’interès general de tots, cosa que està per damunt de tot”. Dita la qual cosa, ha desitjat sort a José Ramiro com a Alcalde i li ha expressat el seu respecte com a persona i com a institució.

Per la seua banda, Zeus Serrano (Compromís), ha donat l’enhorabona a José Ramiro, recordant que “fa dos anys vam pensar que el pacte de govern era la millor manera de donar un gir a la política al nostre poble, i avui, dos anys després, crec que estàvem en la decisió adequada, i tornaria a repetir-ho”, donant-li l’enhorabona a José Ramiro, després de la qual cosa, ambdós candidats que s’han alternat en l’Alcaldia d’Ondara, s’han donat un abraç.

jose ramiro zeus serrano 2 ple investidura 1

A continuació, José Ramiro ha pronunciat el seu discurs institucional:

Primerament voldria agrair la presència del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, al meu nomenament com a Alcalde d’Ondara, igual que a cadascun dels càrrecs institucionals, amics i amigues, i a la meua família, que ens acompanyeu, en esta nova etapa, fent complir el pacte de govern subscrit per Compromís i PSPV.

jose ramiro discurs

La ciutadania valenciana ha decidit. Ho compartim els aturats, les desnonades, els precaris, les dependents, els emprenedors, les que no arriben a fi de mes, els qui han hagut de marxar, les empresàries, els majors i les joves: és el moment d’una nova política. (…) Ara ens toca la part més difícil però més bonica: acabar amb la situació d’emergència social i posar els ciments d’un nou País Valencià.

El 24M la il·lusió de futur ha omplert les urnes. Ha suposat, més que un canvi de govern, un canvi de cicle polític. Un nou temps que demana una nova política, situant les persones al centre i les institucions en mans de tots. És moment d’una política de poble i no de partit, que faça bandera del diàleg, la pluralitat, la participació i la visió de llarg termini. (…)”

Per als que no heu identificat el text, es part de la introducció de l’Acord del Botànic, signat l’11 de juny de 2015, pel PSPV, Compromís i Podem per tal d’accedir al govern de la Generalitat.

Dos dies abans, Compromís per Ondara i els Socialistes d’Ondara, signàvem el nostre pacte de govern, el 9 de juny, dins del qual analitzàvem entre altres coses, el següent:

Entenem que els ciutadans i ciutadanes, mitjançant els resultats de les eleccions municipals, volen un govern progressista per a Ondara (…) A més a més, aquests resultats mostren clarament el rebuig de les polítiques aplicades fins ara (…), que ens han dut a l’estat d’emergència actual.

Un Pacte explicitat des de la convicció de compartir els models semblants de poble on la posada en marxa dels instruments de participació ciutadana, i la transparència de la gestió municipal són els pilars bàsics d’una política municipal de progrés.

A més, algunes de les premisses que ens marcàvem eren:

Prevaldrà la professionalitat, l’eficiència i el sentit comú a l’hora d’organitzar i gestionar el nou equip de govern fugint de tot protagonisme, d’interessos partidistes (…).

Farem polítiques progressistes i treballarem per a canviar la forma de governar del poble, assentant bé els seus fonaments i implicant a la gent en la cultura participativa (…).

I on les línies generals del govern es fonamentaven en l’Atenció Social, la Transparència, la Participació, el Model Organitzatiu de l’Ajuntament, l’Auditoria Econòmica i la gestió eficaç, eficient i efectiva de tots els recursos de l’Ajuntament i el Poble.

Us parle de part dels dos acords que vam signar, per a posar en relleu eixa sintonia que hi ha entre ells, tot i que no van tindre cap coordinació en la seua redacció. I és que els canvis de la societat valenciana i ondarenca van anar agafats de la mà. I pense sincerament que s’està fent un molt bon treball en les dos administracions tot i tindre les mans nugades per les restriccions pressupostàries i les sorpreses que de tant en tant apareixen.

A Ondara, no podia ser d’altra manera, era de sentit comú que havíem d’entendre’ns i així, tant els regidors i regidores que vam signar el pacte, com el col·lectiu Compromís i l’agrupació Socialista vam ser molt generosos. Sempre estarem agraïts per la confiança que vam rebre d’ells, totes i tots els regidors electes signants.

Es va plantejar el pacte lluny de la crispació, amb tranquil·litat, on vam debatre, contrastar i a la fi crear el model de gestió, compartit, funcional, horitzontal, eficient i orientat a les necessitats actuals del poble.

I eixe és el secret, als qui pregunten si el bon rotllo que veuen des de fora de l’equip de govern és real internament, els conteste sempre el mateix, en tots els equips de treball sempre hi ha desencontres, però el respecte, l’empatia, el ser comprensius amb els altres, i exigents amb nosaltres mateixos, i els objectius que ens vam marcar en el pacte, pel bé del poble, estan per damunt dels desencontres i per tant, amb la mateixa tranquil·litat que vam redactar, treballem dia a dia per a continuar complint-lo, fins i tot el canvi d’alcaldia.

En este punt, agraïsc a cadascun dels regidors que van encetar la legislatura en l’equip de govern, a Jaume, a Josep Carles i a Pepa, que per motius personals van haver de deixar les regidories, i als que encara esteu, i que sabeu fer de cada individualitat un col·lectiu que ens extrau una gran capacitat de treball. Zeus va donar les gràcies a cadascun dels regidors i regidores en la seua renúncia, i subscric tot el que va dir. Aquell Ple no vaig intervindre, perquè pensava que era el teu moment i el de Compromís, quan va parlar Mar. Però ara voldria recordar que en la teua investidura vaig dir que des del primer moment sabíem que crearíem un equip de govern fort, interdisciplinari, enèrgic, jove i experimentat al mateix temps, responsable i amb moltes ganes de treballar pel poble; on importaven més els fets que les paraules, on importava més el consens que la imposició, i on importaven més les persones que els personalismes. Doncs amb encerts i errades, igual que tots en fem i de segur farem, has sigut un digne Alcalde que has demostrat que una altra forma de govern és possible, i que tot el model de govern que vam proposar als nostres programes i que estem implantant, està basat en la gent, en els veïns i veïnes, en cadascun d’ells. Zeus, has demostrat molta valentia en afrontar l’alcaldia els dos primer anys de legislatura, dos anys molts durs, que a més compaginaves amb els estudis i el treball, fent més meritosa la tasca que feies. Moltes gràcies en nom de tot el Poble.

Respecte a la família socialista, m’agradaria recordar als dos alcaldes socialistes que em van precedir, a Don José Moncho i Antonio Ramis, que van representar els valors socialistes en este Ajuntament. També recordar a tots i cadascun dels regidors i regidores socialistes, que en govern o dura oposició, han dedicat el seu temps al servei públic. Voldria fer menció especial a Josep Carles, Àngels i Àngel, dels quals vaig aprendre molt de l’Administració Municipal estant en l’oposició. A tots els companys i companyes de l’agrupació socialista d’Ondara, militants i simpatitzants, que sempre estan disposats a ajudar quan se’ls demana, als companys i companyes de la Comarca, que molts també heu vingut a acompanyar-nos en este dia important per a nosaltres. Als 1103 veïns i veïnes que van confiar en la meua persona i amb la nostra candidatura en les eleccions del 2015. A tots i cadascun de vosaltres gràcies.

Ja més a títol personal, el camí que emprenc avui, és un camí compartit amb tots els que m’envolteu o heu compartit amb mi algun moment de la meua vida; amics i amigues, família, companys i companyes. De fet, pense que degut a vosaltres o gràcies a vosaltres estic ací, perquè heu fet que siga qui sóc. Sóc la suma del meu caràcter i les meues vivències amb vosaltres.

Tinc tants noms al cap, que voldria dir-los tots i segur que em deixaria algú, molts esteu ací, altres no han pogut vindre. Però sí que m’agradaria anomenar a Edu, Coque, Gemma i José, per totes les aventures viscudes i ensenyar-me a canviar constantment la perspectiva al mirar les coses. A Sergi, Jaume, Miquel F i Miquel M, pels seus consells i experiències compartides. A Jovi i Xevi, per facilitar-me tant poder dedicar-me al meu Poble compaginant amb la meua feina. A D. Felipe i a Lluis, dos excel·lentíssimes persones que m’han ajudat a clarificar les idees sempre que ho he necessitat. I a tots el que no anomene però sabeu qui sou, per molts motius. Moltes gràcies.

I que dir de la meua família, de mon pare Pepe i de ma mare Tonica, que m’han criat amb molta llibertat i ensenyant-me, i pense que no mal, que és el servei als demés. Sempre us estaré agraït per brindar-me la vida que m’heu brindat. També per la gran ajuda que, amb els meus sogres Carmen i Carlos, ens alleugen la càrrega de casa amb els nets. Als meus fills, Carles i Cesc, que no entenen res del que està passant, el perquè avui estem de festa, però que m’omplin d’alegria cada dia. I com no, l’amor, el recolzament, la comprensió i la gran generositat de la meua dona, sense ella, sense tu Carmina, no seria possible el meu compromís i la meua dedicació, tota la vida aguantant-me. Gràcies de tot cor.

Afrontant amb molt d’orgull, sabent que és un honor i un privilegi, des de la Veritat per a ser lliure i enfortint-me dia a dia per a servir als demés, us demane que m’acompanyeu i m’ajudeu igual que m’heu acompanyat avui. Salut i que tinguem molta sort totes i tots”.

corporacio ondara 1

Després de l’acte, tots els membres de la corporació s’han realitzat la foto institucional i a continuació, al Claustre de l’Ajuntament, el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament d’Ondara, i l’Alcalde li ha lliurat la insígnia de l’Ajuntament d’Ondara.

ximo puig llibre honorximo puig insignia ajuntament

Ximo Puig ha dit “és un honor poder signar al Llibre d’Honor i fer-ho avui, un dia tan especial amb la democràcia, on l’afany de progrés i convivència s’ha fet present en aquest lloc”, afegint que “Ondara és un símbol d’honradesa i de treball per a tots i totes, la convivència fa possible el desenvolupament d’una societat avançada que junts, Ajuntament i Generalitat farem possible”. Ximo Puig ha volgut agrair a l’Alcalde que li convidara en un dia tan especial on “hem reflectit que Ondara és el símbol del que és un bon govern al país dels valencians, un govern de coalició que s’ha demostrat com a útil per als ciutadans per a avançar; aquesta combinació, molt positiva avui ací a Ondara, ha demostrat que un govern de diversos pot fer política d’unitat en un poble, on més enllà d’un partit hi ha una visió col·lectiva i bona relació personal; perquè és molt important posar a les persones per damunt de les pròpies decisions personalistes”. Després d’això, el President ha posat amb els membres de la corporació municipal d’Ondara al Claustre.

corporacio ondara i ximo puig

A continuació, Ximo Puig ha eixit al balcó de l’Ajuntament amb la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, i membres de la corporació, per a posar amb la pancarta contra la violència masclista que està col·locada a la façana de l’edifici consistorial, i ha expressat el seu compromís en la lluita per la igualtat entre dones i hòmens.

pancarta igualtat amb ximo puig

Publicado en Actualitat, Política.