ONDARA FORMARÀ PART DE LA SENDA VERDA DEL RIU GIRONA, UNA RUTA ECOTURÍSTICA AMB EL LLIT DEL GIRONA COM A REFERENT

El projecte permetrà difondre el patrimoni històric, cultural i medi ambiental d’Ondara

Ondara, 12.05.17. L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, i el Regidor de Medi ambient, Pere Picornell, han donat a conèixer que el municipi d’Ondara està integrat en el projecte “Senda Verda del Riu Girona”; una iniciativa conjunta de la Diputació Provincial d’Alacant i dels Ajuntaments dels municipis de la conca del riu Girona (Els Poblets, El Verger, Ondara, Beniarbeig, Sanet i Negrals, Benimeli, Ràfol d’Almunia, Sagra, Tormos, Vall de Laguar, Orba, Benidoleig, havent-se convidat a formar també part, per proximitat, a Gata de Gorgos i Pedreguer). L’objectiu del projecte és crear una ruta que servisca com a eix conductor no sols de la vall (de la desembocadura del Girona a la muntanya), sinó com a connector i precursor d’altres ofertes ecoturístiques de la comarca, és a dir, que siga vertebradora, connectora i impulsora de turisme i desenvolupament sostenible. La intenció d’aquesta iniciativa conjunta municipal i provincial és crear un atractiu turístic ressaltant i posant en valor els recursos naturals de la zona; a més a més, es pretén difondre i inculcar un sentiment i valors de respecte amb la naturalesa i les persones, buscant integrar al riu Girona i els seus habitants en el medi que els rodeja, donant-li valor i creant un recurs de turisme actiu que repercutirà beneficiosament en la vall.

L’esborrany del projecte va ser presentat ahir a Beniarbeig pel Diputat de Medi Ambient, Javier Sendra, i l’Alcalde de Beniarbeig, Vicente Cebolla, amb la presència dels representants municipals dels pobles integrants en el projecte.

presentacio beniarbeig

El Regidor de Medi ambient d’Ondara, Pere Picornell, ha explicat que el projecte comptarà amb una fase d’al·legacions (en la que l’Ajuntament d’Ondara presentarà les al·legacions que considere oportunes), i ha animat a la ciutadania a posar-se en contacte amb el seu departament per a poder formular possibles millores. Respecte d’això, l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, ha indicat que ha mantingut diverses reunions en la Diputació d’Alacant per a presentar millores en l’itinerari que passa per Ondara, quant a la ruta i l’aprofitament dels albergs, entre altres. Segons considera Zeus Serrano, aquesta iniciativa “demostra que els pobles volem continuar fent política intermunicipal i de col·laboració entre diferents localitats”, afegint que en el cas d’Ondara, “la Senda Verda suposa una bona oportunitat per a difondre el nostre patrimoni històric, cultural i mediambiental, al mateix temps que es promou un turisme alternatiu al sol i platja”. A més, indica que “si s’aconsegueix que Ondara siga un punt neuràlgic en aquesta ruta, amb l’oportunitat que brinden els albergs, hotel i locals d’hostaleria i restauració, es pot potenciar l’activitat econòmica del poble”.

El projecte pretén acostar al món la naturalesa i història de la Marina Alta, de la vall i del Girona, els seus pobles, recursos naturals i històrics i les seues gents, dinamitzant al temps l’economia local de manera sostenible. “La Senda Verda del Riu Girona. Un passeig des de la presa d’Isbert a la platja de l’Almadrava” consisteix en la creació d’una ruta de turisme actiu, per a senderistes i cicloturistes. La longitud del recorregut total (42 km d’anada i tornada) la fa molt apta per a una jornada de cicle turisme o dos de senderisme amb pernoctació. Com a principals atractius, el recorregut és còmode per a gaudir, amb distàncies i desnivells aptes per a tots els públics; bon paisatge i recursos naturals, comença a la mar (a la platja de l’Almadrava, en Els Poblets) i acaba en un angost barranc amb una presa màgica (la presa d’Isbert, en Vall de Laguar). A més a més, passa per pobles amb encant i hi ha recursos naturals pel recorregut. El recorregut discorre per xicotetes carreteres agrícoles locals que transiten entre horts de tarongers; unes vies que estan asfaltades, presenten molt poc trànsit i són especialment còmodes per a un ciclisme segur. Un 83% de la ruta és per camins asfaltats i el 17% restant per camins de terra. L’anada va des de la desembocadura en Els Poblets fins a la presa d’Isbert, amb 21,2 km, amb un desnivell acumulat positiu de 279 metres i negatiu de 107 metres. Respecte al tram de tornada, és de 20.8 km.

En el cas d’Ondara, s’accediria per la ruta al municipi des del Verger i s’eixiria per Beniarbeig, i la idea és que es puguen visitar diversos atractius culturals, històrics (com la Torre del Rellotge, la Casa de Cultura, la Plaça de Bous, el Convent, el Llavador, la Font de la Carxofa o l’Ajuntament), i mediambientals, destacant la serra de Segària i tenint com a referència els Albergs en cas de pernoctació, així com poder gaudir també de les rutes de senderisme per la serra de Segària, les seues zones d’escalada i de ciclisme. També s’inclou en el traçat de la senda la visita als voltants del Molí Coví.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.