ONDARA PRESENTA EL LLIBRE “MIRADES ENRERE III” AMB EL RECULL DELS TREBALLS PRESENTATS EN LES III JORNADES D’ESTUDIS

mirades-enrere-iii-2 mirades-enrere-iii-1

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament d’Ondara i l’IECMA, i compta amb la subvenció de la Diputació d’Alacant; gràcies a aquesta col·laboració s’ha quintuplicat la tirada d’exemplars

Ondara, 22.12.16. Mil exemplars del llibre “Mirades enrere III” han pogut ser editats gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament d’Ondara, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), i la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant. D’aquesta manera, s’ha pogut quintuplicar el nombre d’exemplars editats respecte a l’anterior edició (van ser 200 volums de Mirades enrere II en 2014).

Mirades enrere III, amb el recull dels treballs presentats en les III Jornades d’Estudis Ondara – Marina Alta (celebrades a l’octubre de 2015), va ser presentat ahir a la Casa de Cultura d’Ondara, amb la presència del coordinador i impulsor de les Jornades, Sergi Mallol; l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano; i la Presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, Rosa Seser. La presentació va comptar ahir amb una alta assistència de públic, entre els que es trobaven ponents de les III Jornades d’Estudis d’Ondara; celebrades a iniciativa de la pàgina web “Ondara en la Història” i organitzades conjuntament amb l’Ajuntament d’Ondara, l’Associació Cultural Ocell, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, el CEFIRE (Alacant) i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta.

El llibre és una obra que arreplega deu treballs de qualitat en un magnífic volum amb pàgines dedicades a la història d’Ondara, que recopila les ponències presentades en les III Jornades, que van comptar amb un total de 9 ponències, així com una projecció i la presentació d’un llibre, amb temàtica sempre referida a continguts relacionats amb la cultura, la història, l’arquitectura, el medi ambient o les tradicions d’Ondara i de la Marina Alta. Tots els assistents a la presentació d’ahir van rebre com a obsequi el llibre Mirades enrere III, que roman a disposició dels usuaris des d’ara a la Casa de Cultura d’Ondara.

img-20161221-wa0012

L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, en la cloenda de l’acte, va agrair la labor i esforç desinteressat de Sergi Mallol (“Ondara en la Història”), així com de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i de totes les institucions que han col·laborat per a fer d’aquest volum una realitat, i va destacar el gran treball d’investigació i recerca realitzat pels ponentsZeus Serrano va indicar que amb iniciatives d’aquest tipus “s’aconsegueix que ens estimem més com a poble i que coneguem la nostra història”, al mateix temps que es pot ajudar a construir el futur d’Ondara. Respecte d’això, va assenyalar que un dels treballs presentats a les jornades, el de Molí Coví, ha sigut presentat a la Diputació per a posar-ho en marxa.

El responsable de la web “Ondara en la història” i coordinador de les jornades, Sergi Mallol, va agrair la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara i del l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, i va realitzar un repàs per tots els treballs inclosos al llibre, que són els següents:

  • La ponència dels professors Carles Torres Garcia i Sergi Mallol i Garcia, titulada “L’educació a Ondara durant la II República, 1931-1939”, un treball amb tres eixos centrals: les infraestructures educatives, l’alumnat i els mestres durant aquesta etapa històrica.

  • De Joan Miquel Rafet Soriano: «Quatre dècades de conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes a la Marina Alta: els casos d’Ondara”. Joanmi Rafet, Llicenciat en Ciència Política i sociologia i Expert Universitari en Gestió i Administració Local, va presentar alguns casos d’estudi d’Ondara (com les reaccions enfront de la construcció de l’autopista, la reivindicació de la circumval·lació o les mobilitzacions contra els programes urbanístics de Segaria Vinyals), tenint en compte el marc d’estudi general de quatre dècades de conflictes territorials a la Marina Alta.

  • Guillem Ferrer Bolufer: “El nostre folklore, la nostra cultura. Narrativa oral del poble d’Ondara”. Guillem Ferrer, estudiant del Grau en Llengua i literatura catalanes a la Universitat Rovira i Virgili (URV), va exposar la seua recerca de material etnopoètic encara vigent a Ondara, per a donar constància per escrit de la gran importància que tenen entre els seus usuaris i intentar evitar que es perden.

  • Jaume Noguera Mengual, Llicenciat en Dret i Filologia i autor de publicacions històriques, va presentar “La partició de fruits en els senyorius de la Marina Alta en el segle XVII”. La regulació d’aquesta matèria en les Cartes Pobles de la Marina Alta es caracteritza per la més absoluta diversitat, fent èmfasi en la diferència de particions entre els diferents pobles.

  • Carles Martí Ginestar, veí d’Ondara i arquitecte a Zuric (Suïssa): “Arquitectures Absents al poble d’Ondara” un projecte per a donar a conéixer qualsevol tipus d’arquitectura, desapareguda o que haja patit canvis, que han desenvolupat una tasca rellevant al nostre poble. El treball va tindre com a eix central la reconstrucció documental de l’antic Calvari o “Capelletes” del barri del Crist.

  • Els professors Herme Maria Femenia, i Juli Pasqual Trilla, i l’educador ambiental David Fornés Mas, van desglossar “El riu Girona: una aproximació multidisciplinar”, amb les ponències “El riu Girona: un riu mediterrani costaner a protegir», Evolució de la qualitat biològica de les aigües del riu Girona” i «Molí Coví, descobrint els tresors del riu Girona. ¨L’ús antròpic del medi natural. Proposta d’itinerari interpretatiu».

  • Jordi Romà Ruiz, tècnic superior en desenvolupament de projectes urbanístics i operacions topogràfiques: “Esbós planimètric d’Ondara. 1899”, sobre quan i com es va fer el primer mesurament i amollonament oficial per l’Institut Geogràfic i Estadístic del terme municipal d’Ondara.

  • Toni Ortolà Romans, veterinari i aficionat a preservar objectes i fotos antigues: “Recull fotogràfic: colla d’amics, un dia qualsevol de 1932 a Ondara”, un ampli recull amb fotografies d’una colla d’amics d’aquell any.

A banda d’aquests treballs s’inclou a “Mirades enrere II” les ressenyes del llibre «Els riuraus. L’elaboració de la pansa de Carlos Fuster Montagud i del documental «Del Montgó a Manhattan. Part 2: Adéu Amèrica» presentat per Juli Esteve de l’empresa àudiovisual INFOTV.

Publicado en Actualitat, Cultura.