LA II FIRA MARINA ALTA AMB ELS 5 SENTITS. EL GUST CONSOLIDA EL SEU OBJECTIU DE FER COMARCA

  • El Prado d’Ondara va acollir la “II Fira Marina Alta amb els 5 Sentits. El Gust”; en què Ajuntaments, associacions i empreses de la comarca van exposar els seus principals actius relacionats amb la gastronomia i la producció agrícola

  • L‘espai de fórum, coordinat per la Macma, va comptar amb una desena d’interessants ponències i presentacions de projectes comarcals, destacant l’acte d’homenatge a la restauradora Pepa Romans

pepa-romans-acte-1

Ondara, 14.11.16. La XXXI Fira de Fires d’Ondara, organitzada per la Regidoria de Turisme i Promoció Econòmica d’Ondara, va arrancar amb força aquest passat cap de setmana, amb la celebració de la “II Fira Marina Alta amb els 5 Sentits. El Gust” en el Prado; la Fira d’Atraccions; la nova Fira Gastronòmica (en els establiments participants) i el V Gran Fons d’Ondara. La “II Fira Marina Alta amb els 5 Sentits. El Gust ha aconseguit reunir aquest cap de setmana en el Prado d’Ondara a Ajuntaments, associacions, entitats comarcals, i empreses de la Marina Alta, en un espai on han exposat els seus actius relacionats amb l’objectiu de potenciar la gastronomia, el menjar, el beure i la relació entre els productes agrícoles i la cuina de la Marina Alta. Junt amb els estands dels participants, l’espai dedicat al fòrum, coordinat per la Macma, ha comptat amb interessants presentacions de diversos col·lectius i institucions comarcals, oferint presentacions, ponències i tallers relacionats amb la gastronomia i la producció agrícola. Així com amb la celebració d’un especial homenatge a la restauradora d’Ondara, Pepa Romans (Casa Pepa).

El Regidor de Turisme i Promoció Econòmica, José Ramiro, ha realitzat una valoració molt positiva de la II Fira Marina Alta “per la seua capacitat d’implicar a tots els àmbits de la comarca; Ajuntaments, associacions, empresaris i veïns”, i hi ha destacant especialment que “la Marina Alta som una gran família, tenim molt que mostrar, i amb aquest tipus d’esdeveniments ho demostrem”. Per la seua banda, l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, ha destacat en el seu balanç que la fira ha aconseguit “fer comarca entre tots”, reunint polítics, empresaris, i al teixit associatiu de la comarca; aconseguintun objectiu que compartim tots els que estem ací”.

El president de la Macma i Alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va donar l’enhorabona a l’Ajuntament d’Ondara per l’esdeveniment, “perquè va en la mateixa línia en què es treballa des de la Macma; és un exemple del que estem fent i del camí que s’ha de seguir, de formar una comarca per a estirar el carro”. Com a exemple de “fer comarca” va posar també el projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia Dénia&Marina Alta. Per la seua banda, Toñi Serna, Diputada Autonòmica d’Ocupació i Comerç a les Corts Valencianes, va afirmar en la Fira que “els municipis han mostrat hui el millor que tenen a sa casa”, i que aquest tipus d’esdeveniments aconsegueixen “crear sinergies i polítiques comunes, representant una unió econòmica i social que és molt important”; afirmant que “fer comarca és molt important, són espais on els ciutadans s’identifiquen”.

La II Fira Marina Alta amb els 5 Sentits. El Gust ha comptat amb 41 participants (entre municipis, institucions, empreses, i associacions) incloent els Ajuntaments de 25 municipis (Calp, Teulada-Moraria, Beniarbeig, Ondara, Dénia, Els Poblets, Ràfol d’Almúnia, Benidoleig, Mancomunitat Vall de Pop (Alcanalí, Benigembla, Benissa, Llíber, Murla, Parcent, Senitja i Xaló), Poble Nou de Benitatxell, El Verger, Xàbia, Gata de Gorgos, Mancomunitat de Pego i Les Valls (Pego, l’Atzúbia, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, i la Vall de Gallinera); així com entitats comarcals; Macma, Patronat Costa Blanca, Cedma, Aethma, CDT, Jovempa Marina Alta, IECMA, Grup Melic; i empreses de la Marina Alta; La Coqueria-Mossets Artesants, Aquarica (Ondara), Tot Carn i Més… (Pego), Vinalia Vinotecas, Pastisseria Vitòria, Carnisseria Picó, Altana Fruits Secs, i Cerveseria de la Marina Alta. Els Festers de la Soledat 2017 també van participar amb el seu estand a l’exterior de El Prado. La promoció de la II Fira Marina Alta va comptar a més amb el programa en directe des de la pròpia fira, emès per les emissores de la Cadena SER en la comarca, Ràdio Dénia i Ràdio Litoral.

autoritat-en-fira-marina-alta-2autoritat-en-fira-marina-alta-4autoritat-en-fira-marina-alta-3festers-soledat-2017autoritat-en-fira-marina-alta-5

Quant al fòrum, el dissabte al matí, després de la inauguració de la fira, alcaldes i regidors de la comarca, així com representants de col·lectius i empreses de la Marina Alta van assistir a les presentacions i ponències coordinades per la MACMA. Mereix una menció especial l’acte d’homenatge a la restauradora Pepa Romans (“Casa Pepa”, una estrela Michelin) i la projecció del reportatge de TVE sobre la seua cuina, que va comptar, el dissabte al matí, amb un nombrós públic, ja que van ser moltes les persones que van voler demostrar a Pepa Romans el seu reconeixement i afecte. L’acte va ser introduït per Vicent Ortuño. Pepa Romans, que va estar acompanyada dels seus familiars, va rebre per part de l’Ajuntament d’Ondara un detall commemoratiu amb què es va voler destacar Pepa Romans com un dels referents de la cuina comarcal. L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, i el Regidor de Turisme i Promoció Econòmica, José Ramiro, van voler agrair-li la seua contribució al prestigi de la gastronomia comarcal i a portar el nom d’Ondara per tot el món. Des d’AEHTMA es van sumar també a aquest homenatge, reconeixent Pepa Romans pel paper que ha exercit a l’hora de donar visibilitat a la dona en el món de la cuina. En els seus agraïments, Pepa Romans no es va oblidar de mencionar a Ondara i a Pamis.

pepa-romans-acte-3pepa-romans-acte-2

Al marge de l’homenatge, el fòrum de la Fira Comarcal ha comptat a més amb propostes molt heterogènies durant tot el cap de setmana. El gerent de la Macma, Jovi Lozano, va destacar aquest espai, que consolidava la idea de fòrum per a compartir projectes de vertebracions de la cuina de la nostra comarca. Entre les presentacions, es trobaven la Presentació de la “Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO”. Dénia & Marina Alta #Tasting Life; la Presentació de la “Festa de la Fava i del suc de Biomoscatell” de Poble Nou de Benitatxell; la Presentació del IV Fòrum i Setmana Gastronòmica de “l’Arròs a Banda & A Banda de l’Arròs”. Ajuntament de Dénia (Dep. Turisme) i AEHTMA; la Presentació del projecte “l’Esmorzà” Ajuntament del Verger; la Presentació de la Festa de la Cirera de la Vall de Gallinera; i la Presentació del V Passeig Gastronòmic «Xàbia al Plat Mariner». ARX (Associació Restauradors Xàbia) i Ajuntament de Xàbia”. Dins del fòrum, també es van oferir dues sessions del taller infantil de coques La Coqueria-JOVEMPA, i del taller d’embotit i demostració de “Ca Paquitina”. A més de tres Showcooking: “Pastissets” Tourist Info Vall de Pop, un altre de l’Ajuntament d’El Verger, i un de “Berenaret de Pasqua” de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. El Cercle Empresarial de la Marina Alta CEDMA va proposar per als més menuts el taller infantil de manualitats «Puja’t al nostre tren!» per a reivindicar l’arribada del tren a la comarca.

tallers-forum-1tallers-forum-2

Aquest primer cap de setmana de la XXXI Fira de Fires d’Ondara ha comptat a més amb la Fira d’Atraccions, convertint a Ondara en l’epicentre de l’oci de la comarca. Recordar que el primer dia del xiquet de la fira d’atraccions serà aquest dimecres 16 de novembre, i les atraccions tindran el preu de 1,5 euros.

Quant a la Fira Gastronòmica, va començar el dissabte i es desenvoluparà fins al 27 de novembre en els 12 establiments participants (Hotel Ramis; Bar Restaurant Alfatares; Va de Bo; Allí Baix Bar; Restaurant Bar Plaça de Bous; Cafè Sendra; Bar Restaurant El Gallego; Bar La Xata; Bar La Parada – L’Euro; Bar El Terrat, Il’Frateli «La Nonna», i Tasta’m), que estan connectats els caps de setmana mitjançant un “trenet”, i els menús dels quals ofereixen un element en comú (la “pansa”).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.