EL PLE D’ONDARA APROVA DEFENSAR ELS CÍTRICS VALENCIANS DAVANT DEL CANVI D’ARANZELS DE LA UNIÓ EUROPEA

Ondara, 28.10.16. Ondara va celebrar ahir la sessió plenària ordinària corresponent al mes d’octubre, en la que va ser aprovada per unanimitat la proposta presentada pel Regidor d’Agricultura, Pere Picornell, per a defensar els cítrics valencians davant del canvi d’aranzels de la Unió Europea.

Segons va exposar Picornell, “la Unió Europea perjudica el nostre camp i aquelles persones que viuen d’ell. Fa a penes unes setmanes, s’aprovava en el Parlament Europeu una modificació del règim d’importació de cítrics de sudàfrica. Malauradament, només els eurodiputats valencians, murcians i andalusos van votar en contra d’aquesta barbàrie; la resta d’eurodiputats de l’Estat és van abstenir o van votar a favor. Fins ara, els cítrics sud-africans podien ser importats sense aranzels fins al 15 de setembre; això volia dir que garantien que durant els mesos d’estiu haguera taronges allà on en volien, però a mesura que començava la campanya de la taronja valenciana, si els sud-africans volien portar les seues taronges a la Unió Europea, havien de pagar unes taxes. Gràcies a la modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica, podran arribar fins al 30 de novembre”.

Segons es concretava en la moció “tradicionalment, la campanya forta de les navelines és durant els mesos d’octubre i novembre; si la taronja dels sud-africans, “sense llavors, molt sucosa i dolça, de textura i sabor atractiu” (com les grans companyies importadores la publiciten), pot arribar a Europa sense cap cost, perjudicarà molt notablement les nostres taronges i, com a conseqüència, els nostres llauradors. A tot açò, li hem de sumar el risc de contagi d’una plaga de taronges anomenada black spot. Segons les normes europees de sanitat vegetal, si es detecten més de 14 casos d’aquesta plaga, s’han de tancar les fronteres pel risc que corren els nostres cultius a contagiar-se. L’any 2016, el nombre de deteccions ha estat molt més elevat. Per contra, no sols no hem tancat les fronteres com s’hauria d’haver fet, sinó que, a més a més, els allarguem el termini perquè ells puguen portar sense cap cost taronges al nostre territori”.

pere-picornell

Per tot això, el ple de l’Ajuntament d’Ondara va acordar ahir instar al Consell “a demanar al Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant de la Unió Europea per a intensificar i reordenar les polítiques adscrites a la cerca i obertura de nous mercats, així com la conservació dels mercats actuals, per tal de pal·liar els efectes de l’entrada sense aranzels de les taronges del sud d’África”; també a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern “per tal d’iniciar els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no es faça efectiva en l’acord comercial amb el sud d’África, i que les taronges del sud d’África paguen aranzels a partir del 15 de setembre, i no entren així en competència deslleial amb la taronja valenciana”; així com perquè “la Unió Europea garantisca que les taronges compleixen amb la normativa fitosanitària europea i previnga la possible plaga black-espot. La proposta va eixir avant amb els vots a favor de tots els grups polítics (PP, PSPV i Compromís).

D’altra banda, en el ple es va aprovar, amb l’abstenció del PP i el vot a favor de l’Equip de Govern (PSPV-Compromís) una modificació de crèdits d’11.500 euros que servirà per a adquirir una nova bomba per al camp de futbol (5.800 euros) i per a realitzar obres de millores i manteniment en diversos camins (5.700 euros). La modificació de crèdits suposa dedicar a les dites inversions part del pressupost destinat per a asfaltar el Camí Vinyals, la subvenció del qual ha estat denegada.

En matèria d’urbanisme, el ple va aprovar per unanimitat, de forma definitiva, la modificació puntual núm. 4 del Pla Parcial Industrial de Millora dels sectors 5, 6 i 7 de Marjals. Segons va confirmar el regidor de Disciplina Urbanística, Francesc Giner, és per a unificar criteris amb la resta de sectors de Marjals. A més, en el ple es va donar compte de les inversions financerament sostenibles de les anualitats 2014 i 2015.

En l’apartat de precs i preguntes, el portaveu del grup municipal del PP, Javier Lozano, va manifestar, arran de l’ocorregut durant el passat ple ordinari del mes de setembre, que es respecte el torn d’intervencions i que no es faltara al respecte. Al que l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, va reconèixer que havia estat un ple molt tens, i que cal guardar les maneres, parlant un després d’un altre, i va puntualitzar que aquest assumpte ja s’havia abordat en una reunió prèvia.

javi-lozano-pleno

Publicado en Actualitat, Política.