LA REGIDORIA DE CULTURA PRESENTA UNA COMPLETA PROGRAMACIÓ PER AL MES D’OCTUBRE

Actes durant la setmana del 9 d’Octubre, teatre, música, exposicions i conta contes, en un mes que culminarà, com a novetat, amb la celebració de Halloween per a públic infantil i per a adults

Ondara, 27.09.16. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara ha elaborat una completa programació per al mes d’octubre 2016 que inclou la commemoració de l’efemèride del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb una setmana repleta d’activitats. A més d’altres actes durant la resta del mes, amb presentacions literàries, exposicions, teatre, l’hora del conte, i l’especial novetat de les celebracions de Halloween al Prado (una per a públic infantil i familiar, i l’altra per a adults), segons ha anunciat la Regidora de Cultura, Raquel Mengual.

SETMANA D’ACTES COMMEMORATIUS DEL 9 d’OCTUBRE

ok_9-octubre-ondara-2016

La setmana del 9 d’Octubre inclourà actes i activitats durant tots els dies de la setmana. El dilluns 3 d’octubre s’inaugurarà, a les 20 hores al hall de la Casa de Cultura, la Mostra del fons de l’Arxiu Històric Municipal. Aquesta exposició albergarà una mostra dels fons documentals de l’arxiu històric municipal, i contindrà documentació com a fotos antigues, cartells, cartes, o expedients, entre altres documents històrics (tant propis de l’arxiu, com procedents de donacions dels veïns). La idea és que aquesta mostra perdure en el temps i es vaja renovant amb nous documents. Des de la Regidoria de Patrimoni s’anima a la ciutadania a què realitze aportacions de documents a l’Arxiu Històric Municipal d’Ondara.

El dimarts 4 d’octubre s’inaugurarà a la Casa de Cultura l’exposició “Al Tall. 35 anys de música mediterrània del País Valencià”, que es podrà visitar fins al dia 17 d’octubre. Segons ha explicat Raquel Mengual, aquesta mostra celebra els 35 anys del grup i fa un recorregut històric per l’obra del grup valencià, que ha sigut pioner en l’aprofitament de la música tradicional valenciana per a fer música actual. Aquesta exposició ha estat elaborada per la Universitat d’Alacant i Al Tall, amb la col·laboració de Soledad Desfilis.

El dimecres 5 d’octubre els protagonistes seran els xiquets i xiquetes d’Ondara, que podran presenciar l’actuació de Dani Miquel “El cantacançons”, tot un referent en la música infantil valenciana que oferirà “El joglar de Jaume I”, un espectacle que recorre la història del Rei Jaume I. L’activitat se celebrarà a les 18 hores en la Plaça Major. Es tracta d’una sessió especial de l’Hora del Conte, que suposarà la inauguració de l’Hora del Conte temporada 2016-2017.

Per al dijous 6 d’octubre s’ha programat a les 20:30 hores a la Plaça Major el recital de poesia i música “Homenatge a la paraula”, que té els seus orígens en el programa “Paraules en silenci”, dirigit i presentat per Manel Arcos en Ràdio Pego. Aquest programa va ser guardonat per la RAC de Catalunya, amb una Menció de Qualitat “per divulgar amb llenguatge actual i utilitzant els recursos del medi, la qualitat de la literatura catalana, en especial la poesia”. En recital actuen la poeta Lorena Cayuela, el rapsode David Vid, el cantautor Albert Bertomeu i Manel Arcos.

El divendres 7 d’octubre tindrà lloc el tradicional Concert Commemoratiu 9 d’Octubre, que se celebrarà a les 20:30 hores a la Plaça Major d’Ondara. Un arrelat concert de la banda local, la Unió Musical d’Ondara, que compta amb la participació d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals. En cas de pluja, el concert es traslladarà a l’Auditori Municipal.

El dissabte 8 d’octubre, els actes començaran a les 11 hores amb tradijocs i tallers per a públic familiar als voltants del Prado, i a les 12 hores actuarà la Moixeranga de Pego acompanyada per d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals. A les 19 hores a la Plaça Major s’oferirà el concert “Musicants”; una visió col·lectiva de músiques i cants al voltant de les cultures mediterrànies. Musicants naix del maridatge de música i cant, i de l’amistat entre músics que, provenint de diversos mons musicals, accepten embarcar-se en un projecte ambiciós en el fons i en la forma. La formació és molt heterodoxa; Violí i Violoncel, Piano, Percussió, Guitarra, Dolçaina i cordes, cantant “solista” i veus, i ofereix experiències musicals diverses, com a Jazz, pop clàssic, o tradicional.

El diumenge 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, a les 12:00 hores actuaran a la plaça 9 d’Octubre el “Grup de Danses Ocell”, acompanyats per “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”. A continuació hi haurà cercavila fins a l’Ajuntament, on tindrà lloc l’Acte Institucional per part de la Corporació Municipal i Ofrena de la corona de llorer al Rei Jaume I, al Claustre de l’Ajuntament. Després, actuarà el Grup de Danses Ocell i “d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals”, a la Plaça del Convent i, per a finalitzar, es dispararan tronadors. A la vesprada continuaran les activitats amb la projecció del documental “Sempre al Tall” sobre el grup “Al Tall”. Serà a les 20 hores a la Casa de Cultura. Es tracta d’un documental presentat per la Universitat de València, dirigit per Josep Pitarch i produït pel seu Taller d’Audiovisuals; un biopic que acompanya a l’històric grup de música valencià en el seu acomiadament dels escenaris.

*Els actes prevists a la Plaça Major se celebraran a la Casa de Cultura el cas de pluja*

MÉS ACTIVITATS CULTURALS D’OCTUBRE

programacio-octubre-ondara-2016-1

A més dels actes emmarcats en la setmana del 9 d’Octubre, la programació cultural d’Ondara comptarà aquest pròxim mes amb distintes propostes. El dissabte 1 d’octubre a les 18:30 hores es presentarà al Jardí Botànic “El sueño” el llibre “Inspiración en verso” de Pedro A. Carrasco.

El divendres 14 d’octubre a les 20 hores es presentarà el llibre i s’inaugurarà l’exposició titulada “Miquel Vaquer Calumarte. La descoberta d’un pintor ondarenc”, amb la col·laboració de l’Associació Cultural Ocell. La mostra es podrà visitar fins al 5 de novembre a la Casa de Cultura i és un reflex de la vida i obra del pintor ondarenc Miquel Vaquer Calumarte (Ondara 1910-València 1988)

El cicle L’Hora del Conte comptarà amb dues sessions més a l’octubre; els dimecres 19 (amb Sole Mulet “El pirata pata xula”) i 26 d’octubre (amb l’Oracle de l’Est: “Puff el drac màgic”). Ambdós sessions seran a les 18 hores a la Casa de cultura.

Per al dissabte 22 d’octubre s’ha previst oferir un sainet musical: “Ningú sap on va si no sap d’on ve”, de Pasqual Salort i Aguilar. Tindrà lloc a les 19:30 hores a l’Auditori Municipal d’Ondara amb entrada gratuïta. “ Ningú sap on va si no sap d’on ve” és la història d’una família de músics (López Cabrera), que, mitjançant la fusió de la ficció i la realitat, tracta d’il·lustrar l’activitat cultural que aquesta va fomentar durant el segle XX en el poble d’El Verger.

NOVETAT: CELEBRACIÓ DE HALLOWEEN

Per a culminar el mes d’octubre, la Regidora de Cultura, Raquel Mengual, ha anunciat la novetat de la celebració de Halloween. Se celebraran dos tipus de propostes; una per a públic infantil i una altra per a adults. El divendres 28 d’octubre de 17 a 19:30 hores el Prado acollirà un passatge del terror per a xiquets i xiquetes (entrada gratuïta), que podran acudir disfressats i que també gaudiran d’un berenar (patrocinat per l’AMPA). Mentre que el dissabte 29 d’octubre i diumenge 31 d’octubre la Festa Halloween anirà dirigida als adults. De 23 a 03 hores en el Prado hi haurà un esgarrifós “Passatge del Terror”. L’entrada per al passatge dels adults tindrà un donatiu de 3 euros i es podrà adquirir a la Casa de Cultura. La Festa Halloween comptarà a més amb música i barra durant aquestes dues nits.

Publicado en Actualitat, Cultura.