L’IES XEBIC D’ONDARA PARTICIPA EN LA II FIRA AÈRIA

 

 

 

2.500 alumnes participants a la Fira Aèria desenvolupen aplicacions socials amb drons: lluita contra incendis, salvament marítim o ecologia litoral són algunes de les idees de cara a la mostra del proper 15 d’abril

 

Tecnologia, creativitat i societat són els tres pilars sobre els quals s’assenta La Fira Aèria, un projecte educatiu amb l’objectiu que jóvens d’entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drons amb una finalitat social i que veurà la seua culminació el pròxim 15 d’abril. Promoguda per El Calidoscopio, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i més de 30 localitats d’Alacant, Múrcia, València i Castelló, participen 50 centres d’ensenyament, majoritàriament públics, i més de 2.500 estudiants de secundària i Batxillerat. Per part de l’Ajuntament d’Ondara, hi participa l’IES Xebic. El projecte va començar el passat mes de novembre amb una sèrie de mòduls formatius presencials per als prop de 100 professors encarregats de guiar els seus alumnes en el desenvolupament dels projectes.

 

Una vegada formats els professors aquests passen a treballar amb diferents grups d’alumnes als instituts. La primera tasca que han de desenvolupar és proposar aplicacions amb drons que tinguen un impacte positiu en la localitat i posteriorment contrastar les seues idees amb els agents socials implicats en la proposta que pretenen desenvolupar. Gràcies a aquesta metodologia els estudiants poden imaginar un futur on els artefactes voladors tenen un impacte social i mediambiental favorable, com actuar de llançador de llavors per a la reforestació o la detecció d’incendis. Altres propostes inclouen un estudi gràfic de la llera del rius per detectar incidències o la neteja d’excrements canins.

 

Després de seleccionar l’aplicació passen a dissenyar el dron: la distribució dels seus components, estètica, proteccions i el tren d’aterratge. Un cop dissenyat comença la fase més esperada pels estudiants, el muntatge i acoblament de components, la programació d’aquestos i el calibratge. Un cop construït el dron comencen les primeres pràctiques de vol. L’última fase del projecte consisteix en una presentació pública del treball realitzat en un esdeveniment que acull tots els centres participants. Aquest esdeveniment és la Fira Aèria i tindrà lloc durant el matí del 15 d’abril al Pavelló d’Esports de la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Ací els alumnes tindran un espai expositiu on compartir les seues idees i visions de futur a través de pòsters, estants, presentacions orals, vídeos i demostracions de vol.

La concepció, estructura i posada en pràctica de la Fira Aèria va a càrrec de l’empresa de divulgació especialitzada en ciència i innovació El Calidoscopio i ha estat possible gràcies a la col•laboració de Lot Amorós i el projecte Flone, que van inspirar aquest projecte. En el desenvolupament dels cursos de formació també ha participat la Fundació MUDIC.

 

En aquesta segona edició del projecte, hi participen les localitats d’Abanilla, Albatera, Almoradí, Banyeres de Mariola, Benidorm, Benigànim, Benissa, Biar, Callosa d’en Sarrià, Canals, Crevillent, Dénia, El Campello, Gata de Gorgos, Guardamar del Segura, Ibi, Xàbia, l’Olleria, Montfort, Muro d’Alcoi, Mutxamel, Ondara, Onil, Pedreguer, Petrer, Sant Fulgenci, Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan d’Alacant, Sax, Salines i Vila-real, que des les seues respectives regidories d’educació han donat suport a aquest, refermant així el seu compromís per fomentar la cultura científica i tecnològica en la societat. Es tracta d’un projecte finançat íntegrament a Ondara per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Mar Chesa.

 

Publicado en Actualitat, Associacions.