Ondara, 19.04.18. Emmarcada en la programació cultural d’Ondara organitzada per la Regidoria de Cultura d’Ondara (que dirigeix Raquel Mengual), la celebració del Mes del Llibre a Ondara va comptar el dimarts 17 d’abril amb la presentació del llibre “Diània Terra Nostra” (Un emocionant viatge pels més fabulosos paisatges de la nostra terra) de l’escriptor Just I. Sellés, amb un preludi musical del cantautor valencià de Cocentaina, Andreu Valor, que va interpretar temes del seu pròxim disc, davant d’un públic que va gaudir molt de l’acte.
Diània Terra Nostra: El llibre transmet un emocionant viatge fotogràfic pels paisatges del territori de Diània (les comarques centrals valencianes formades per La Costera, la Vall d’Albaida, La Safor, La Marina Alta, La Marina Baixa, el Comtat de Concentaina, Foia d’Alcoi i el Canal de Navarrés).
«Diània terra nostra és un viatge per les més antigues sendes de les nostres muntanyes, una expedició encapçalada i guiada per tres personatges il·lustres, possiblement els més entusiastes i erudits exploradors que ha conegut mai l’agraciada Diània: Cavanilles, Joan Pellicer i Rafael Cebrián. Tots tres ens portaran de la mà pels més bells paisatges de la terra, de vegades acompanyats d’altres entesos col·laboradors, avançant tots junts en grup per vells camins empedrats, sovint sobre un bon talló de neu, o per estretes sendes cingleres, plovent, al capvespre, o ja en nit tancada, en altres ocasions progressant individualment en segura cordada per angostos barrancs, o per fabuloses crestalleres, a poqueta nit, o en clarejar el dia, albirant paisatges rocallosos, corprenedors, tardorencs, majestuosos, feridors: castells enlairats, penyals impossibles, poderosos cims i esmolats crestalls, barrancs que bramen ses aigües, joioses fontetes, vertiginosos penya-segats, ombrívoles caves, despoblats solitaris i oblidats, enrunades torres i talaies, captivadores valls, ullals, coves, illots, tolls i marjals, entre altres nombrosos i encisadors indrets».
Just I. Sellés
Just I. Sellés (Beniarrés, 1969) és enginyer d’obres públiques i màster en enginyeria marítima, professió que ha abandonat per dedicar tot el seu temps i esforç a l’escriptura. En 2008 va escriure El llanto del pelirrojo, la seua primera obra, amb la qual es va proclamar finalista del premi Azorín de novel·la en la seua edició de 2009. Des de llavors ha treballat infatigable en un projecte literari ambiciós alhora que apassionant: La Muntanya Blava. Crònica del visir al-Azraq, la seua primera incursió en la novel·la històrica. Un any després, en 2015, va publicar Al-Azraq. El visir que somiava La Muntanya, un llibre de divulgació històrica on l’autor va abocar tota la informació documental i fotogràfica que va inspirar la novel·la. Actualment escriu Amira, la última flor de Al-Ándalus, un altre projecte literari ambientat en els territoris diánicos, una novel·la on la història i la llegenda caminen de la mà. Durant la fase de documentació prèvia a l’escriptura d’aquesta nova obra, l’autor ha recorregut Diània, que és l’immens escenari on transcorrerà l’acció. Així, «Diània, terra nostra» és el fruit d’aquest treball de camp que l’escriptor ha volgut avançar per a preludiar la novel·la que està per arribar.
Andreu Valor
Andreu Valor i Insa. (Cocentaina, 1978). Després d’un immillorable 2017, celebrant deu anys als escenaris en solitari, amb més de 115 concerts en un any, el cantautor contestà proposa un 2018 amb molta intensitat. Dos projectes editarà l’autor en aquest futur imminent. El primer serà el CD/DVD «Un concert de 10 anys» que és un disc gravat en directe al concert realitzat a Cocentaina el passat 02 de desembre de 2017, per tancar la gira del cantautor per aquest 10è aniversari, amb cançons clàssiques, actuals i presentant noves cançons, amb moltíssimes col·laboracions i un públic entregat. El segon projecte s’anomena «Poemitza’t» i és un nou disc amb quinze cançons noves basades en quinze poemes, d’autores i autors diversos, d’arreu del territori de parla compartida, des de l’Alguer a la Catalunya Nord, passant pel País Valencià, Catalunya, Andorra, Fraga, Menorca, Mallorca Formentera…, de poetes i poetesses més clàssics/ques i d’altres més contemporanis/es.
El desig de l’autor és seguint vincular-se cap a les reflexions sobre la vida i la societat que habita, amb la fragilitat del llenguatge a través de la poesia, tractant de comunicar millor l’essència de la llibertat en la convivència i del dret a la dignitat individual i col·lectiva. Defensar una moralitat que no es desvincule de la humanitat, de la culturalitat que és la nostra ànima en la seua arrel i diversitat, d’una justícia social. Tot a través de l’art.
Amb aquestes dos noves edicions, el cantautor valencià de Cocentaina, haurà editat set treballs discogràfics:
«En les nostres mans» [2010]
«A l’ombra de l’obscuritat» [2012]
«Malgrat la pluja» [2013]
«Coinspiracions» [amb Joan Amèric / 2015]
«Bandautòrium» [2016]
«Un concert de 10 anys» [2018]
«Poemitza’t» [2018]