ACTE PEL IV CENTENARI DE L’ARXIU PARROQUIAL D’ONDARA

Divendres passat, va tindre lloc al temple parroquial de Santa Anna l’esperat acte de commemoració del 400 ANIVERSARI DE L’ARXIU PARROQUIAL (1623-2024), organitzat per la pròpia parròquia. L’expectació creada va ser gran i la resposta del personal, esplèndida, omplint a gom les bancades de l’església.

L’acte el va obrir Mossèn Ximo Silvestre, rector de la parròquia i custodi de l’Arxiu. En la seua intervenció, va destacar el gran valor que atresora l’Arxiu Parroquial i la seua consideració de públic, tot i tractar-se l’Església d’una institució privada, en igualtat de condicions amb altres serveis prestats per les administracions públiques.

A continuació, va prendre la paraula Sergi Mallol i Garcia, qui col·laborà en l’inventariat, catalogat i ordenació dels fons de l’Arxiu Parroquial, labor coordinada pel Servei d’Arxius Parroquials de l’Arquebisbat de València; una feina impagable que ha de ser coneguda i reconeguda per les ondarenques i els ondarencs.

Sergi Mallol es va centrar en desgranar detalladament les característiques de l’Arxiu, amb una introducció històrica sobre les fonts demogràfiques (l’Arxiu Parroquial, des de 1623, i el registre Civil, des de 1871), la informació dipositada en l’Arxiu Parroquial, seguint l’orde següent: 1. Sacramental. 2. Govern de la parròquia. 3. Acció Pastoral. 4. Culte parroquial. 5. Administració de béns i rendes. 6. Cementiri Parroquial. 7. Documentació especial. 8. Documentació aliena a la parròquia. I 9. Biblioteca.

Tot seguit, va explicar l’origen dels quinque libri (literalment, ‘cinc llibres’) o llibres sagramentals, en l’obligació adoptada pel Concili de Trento, en 1563. A saber, els llibres dels naixements, de les confirmacions, dels matrimonis, de les defuncions i de les excomunions, sent els de Pego (1533), Benissa (1543), Dénia (1557) i Xàbia (1565), els més antics de la Marina Alta. Pel que fa als quinque libri d’Ondara, són 11 llibres i abracen de 1623-24 a 1863, tot i que hi ha constància d’un altre llibre, el Llibre vell, desaparegut, que recolliria el moviment de la població d’Ondara des de la construcció de la primera església, a les darreries del segle XVI, fins 1623-24. Tenen les cobertes de pell, estan cosits a mà i escrits amb tinta. En especial, els primers volums estan necessitats de restauració. De 1863 a l’actualitat hi ha més de 30 llibres sagramentals més.

Per últim, va intervindre Robert Miralles, que va ressaltar les aportacions decisives realitzades per l’Arxiu Parroquial al coneixement del passat històric d’Ondara i a les enormes vies d’explotació de l’Arxiu. A continuació, va oferir al públic alguns passatges curiosos, fruit d’anys d’investigació de l’Arxiu Parroquial. Destaquem els referits als malnoms presents en els quinque libri; les vicissituds de Joan Ribero (Potser, Joao Ribeiro?), portuguès de naixement i ondarenc d’adopció, que lluità en la batalla d’Almansa; com interpretar el què oculten certs anys sobre els períodes de bonança o de dificultats al poble; algunes tragèdies, col·lectives (com ara, els repetits atacs de les tropes borbòniques i les malifetes causades per aquestes durant la Guerra de Successió); familiars (com la família Major-Rovira, afectada per un mal nou, que resultà ser la pesta bubònica); o la de grup d’edat (com la mortalitat infantil o albats); l’enigma, desvetllat en part, de la construcció de les dos esglésies que ha tingut Ondara; la possibilitat real que alguns ondarencs actuals tinguen gens moriscs; l’origen geogràfic dels cognoms d’Ondara; la presència d’esclaus i esclaves en l’Ondara dels segles XVII i XVIII, etc. En definitiva, una vetlada ben profitosa, on públic i intervinents van gaudir d’allò més.

Quasi coincidint amb la xerrada, l’Institut Valencià de Restauració i Conservació (IVCR), organisme depenent de la Generalitat Valenciana, ha comunicat a la Parròquia de Santa Anna, l’aprovació de la de restauració dels tres primers volums dels Quinque Libri. Aquests volums recullen les partides sagramentals entre els anys 1623 i 1738. Una molt bona notícia per a la preservació del patrimoni documental de la vila d’Ondara.

CRÒNICA DE ROBERT MIRALLES I SERGI MALLOL. FOTOS DE ROBERT MIRALLES I XIMI VIVES.

Publicado en Actualitat, Associacions.