LA REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS D’ONDARA CONSENSUA AMB LES PENYES DE LA O-30 UNA NOVA UBICACIÓ PER A LES FESTES DE SANT JAUME

Per unanimitat de les penyes assistents, es va decidir reubicar els garitos al final de la Ronda Generalitat

Ondara, 05.02.24. Divendres passat 2 de febrer, a l’Espai Jove d’Ondara, es va celebrar una reunió amb les penyes de la O-30 afectades pel canvi d’ubicació. A la reunió van assistir una representació de 13 penyes, a més del Regidor de Festes i Tradicions, Jordi Ruiz, i el cap de la Policia Local, Toni Galiano. Després del procés participatiu que es va dur a terme en 2023 per part de la Regidoria per sotmetre a votació el canvi d’ubicació de garitos de la O-30 i com que no va tindre uns resultat vinculant (va ser un empat tècnic, amb només 1 vot més a favor del canvi), es va sol·licitar un informe per part del Regidor de Festes a la Policia Local per tal que informara de la situació i motivació per al canvi d’ubicació.

L’informe de la Policia Local, segons va explicar Toni Galiano, motiva el canvi de garitos principalment per dues raons. El primer és una raó de seguretat pública per a les pròpies penyes de la O30, donat que l’actual ubicació només disposa d’accés al principi i final del carrer, pel que s’impossibilita l’arribada directa i evacuació dels dispositius d’emergència a diferents sectors de la zona, més quan aquesta està ocupada per gent o elements com taules i cadires. La segona, és una raó d’accessibilitat, donat que el tram de la Ronda Generalitat que actualment s’ocupa amb garitos, suposa la única via d’arribada i evacuació de vehicles d’emergència procedents de l’Hospital o el Parc de Bombers per a la gent que habita al centre històric del municipi, tot tenint en compte que en aquesta part del municipi viu un sector de població prou envellida i, a més, es troba la residència Mare de Déu de la Soledat que té l’entrada d’emergències pel carrer Carlos Arniches.

Amb aquesta informació, per part de la Regidoria es van presentar dues propostes per a la nova ubicació de la zona de garitos. D’una banda, es va presentar la proposta inicial que ja es coneixia, d’ubicar els garitos a l’aparcament del carrer Nacions sense Estat; i d’altra banda, es va presentar una nova proposta d’ubicació, també consensuada amb la Policia Local, que seria al final de la Ronda Generalitat (O-30). Per unanimitat de les penyes assistents, es va decidir finalment ubicar els garitos al final de la Ronda Generalitat, ja que, com van destacar les persones assistents, aquesta ubicació està més propera a l’antiga ubicació i per tant, s’està més proper a les orquestres del C/Sant Jaume i a la zona de la Plaça de bous. Per part de la Policia Local, es va explicar que aquesta nova ubicació compta amb quatre carrers d’accés a la zona (C/Sant Jaume, C/Antic Camp de futbol, C/ Pintor Sorolla i Ronda Generalitat), motiu pel qual no existiria la problemàtica existent anteriorment, tot destacant que durant aquest Sant Jaume 2024 es tindrà a base de «prova pilot» per tal de poder avaluar l’efectivitat i realitzar els ajusts necessaris.

El Regidor de Festes, Jordi Ruiz, va explicar que segons la proposta de distribució que s’ha fet des de l’Oficina tècnica de l’Ajuntament d’Ondara, en aquesta nova zona s’ubicaran garitos a ambdós costats dels carrer, amb una capacitat inicial de 38 garitos (actualment en l’antiga zona se’n ubiquen un total de 26). En aquest aspecte, cal destacar que també es va consensuar amb els assistents a la reunió la proposta del Regidor d’ubicar els garitos en el mateix ordre que es trobaven a la O30, però en forma de zig zag en paral·lel. Jordi Ruiz s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat de la reunió de divendres, donada «la comprensió, participació i disposició de les penyes participants». A més, va incidir divendres en la importància de participar en fer propostes per a la modificació de la Ordenança de festes que s’ha iniciat des de la Regidoria, per tal de poder recollir necessitats i demandes de les penyes d’Ondara, que «són un pilar fonamental per a la cultura festiva del nostre poble». A més, es va comprometre a iniciar els treballs el més aviat possible per a habilitar la nova zona de garitos, de cara a les festes del proper juliol.

REGIDORIA DE FESTES I TRADICIONS * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Ajuntament.