ONDARA APROVA PER UNANIMITAT AL PLE DECLARAR 2024 COM A «ANY ESTELLÉS»

També es va aprovar la redacció d’un reglament regulador de les assignacions econòmiques als grups polítics i l’ordenança per a la neteja de parcel·les

Ondara, 26.01.24. L’Ajuntament d’Ondara va celebrar ahir dijous 25 de gener la primera sessió d’enguany del ple de la corporació municipal, i els 3 punts de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat, amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i del PP.

La moció per a declarar 2024 com a Any Estellés a Ondara va ser presentada per la Regidora de Cultura, Nerea Mallol. Amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor (el 4 de setembre de 1924 a Burjassot va nàixer Vicent Andrés Estellés; un dels poetes, escriptors i periodistes valencians més destacats del segle XX), es va aprovar aquesta moció. Dins dels acords de la moció està impulsar des de l’Àrea de Cultura i la Unitat de Normalització Lingüística una agenda d’activitats dirigides a reivindicar i promocionar la figura d’Estellés, coordinada amb les entitats que treballen per la seua memòria; crear i facilitar als municipis valencians recursos didàctics i educatius per al coneixement de l’obra d’Estellés en centres educatius i biblioteques municipals, i instar al Consell de la Generalitat a declarar l’any Estellés i a organitzar i coordinar un cicle d’activitats on participen totes les institucions i entitats implicades. Segons va recalcar la Regidora de Cultura, Nerea Mallol, «Ondara és, junt amb Dénia, les 2 úniques poblacions de la comarca que s’han adherit a aquesta iniciativa». Per a la Regidora de Cultura, «Estellés és patrimoni cultural fet història, és part de tot allò que ens caracteritza com a poble valencià, per això és voluntat de l’Ajuntament d’Ondara enaltir la seua figura i el seu llegat; és un goix adherir-nos a aquesta iniciàtica col·lectiva que té aquests mateixos objectius, i treballarem des de la Regidoria de Cultura i des de la de Normalització Lingüística per dur a terme diferents activitats, de branques culturals diverses (música, ball, poesia, cinema…) per rendir-li homenatge».

Respecte a la redacció d’un reglament regulador de les assignacions econòmiques als grups polítics, l’objectiu de la norma és dotar a través d’un reglament de l’eina jurídica adequada que permeta un major control d’aquests fons públics per part de l’Ajuntament d’Ondara, sota el principi de transparència que regeix l’actuació de l’Administració Pública. La regulació no preveu un règim de control intern d’aquesta mena de fons públics, més enllà de la posada a disposició del Ple dels registres comptables respecte a la seua aplicació. Considerant que la normativa general d’aplicació no desenvolupa prou el règim del destí dels fons i la seua justificació, la seua regulació per part de l’Ajuntament d’Ondara, conforme la doctrina del Tribunal de Comptes quant al règim de justificació de les assignacions, resulta viable i convenient, tant per a reforçar la transparència i la rendició de comptes com a eixos del govern obert, com per a previndre les eventuals responsabilitats per a les persones que integren els grups polítics municipals. La proposta d’acord de redactar d’un reglament regulador de les assignacions econòmiques als grups polítics va comptar amb el vot a favor de l’oposició; el portaveu del PP, Àlex Hernández, va expressar que veien positivament que la ciutadania sàpia en què empra els diners cada partit.

D’altra banda, quant a la iniciativa per a la redacció de l’ordenança municipal reguladora de la neteja, conservació, arbratge i tancament de solars i parcel·les, va ser presentada pel Regidor de Medi Ambient, Miguel Gomis. L’objectiu és regular els requisits materials i formals encaminats a la neteja i tancament de solars, així com la sanció per l’incompliment del deure legal de conservació, i l’execució subsidiària com a resposta municipal davant la inactivitat d’alguns propietaris. La iniciativa pretén evitar les conseqüències de la inobservança ciutadana de les mínimes condicions d’adorn públic, seguretat i salubritat en els solars i terrenys, sovint envaïts per rosegadors, insectes, enderrocs i males herbes; i de solucionar, per un altre, els problemes de convivència ciutadana que aquestes inaccions comporten. Les diferents normatives que existeix fins ara estan incompletes, per la mancança d’un règim sancionador. El fonament de l’ordenança radica en la necessitat d’adequar el manteniment, neteja i tancament de les parcel·les a les circumstàncies i realitats de la convivència ciutadana en l’actualitat.

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Política.