L’ESCRIPTOR ONDARENC JOVI LOZANO-SESER GUANYA EL PREMI ISABEL DE VILLENA 2023

A més d’un guardó dotat amb 12.000 €, el treball Assegut a la dreta del pare serà publicat per l’editorial valenciana Bromera l’abril de 2024

Ondara, 05.12.23. El passat divendres 1 de desembre de 2023 es reuniren a l’Ajuntament de València els jurats dels XLI Premis Literaris “Ciutat de València”, corresponents a 2023, per tal de decidir quines obres serien les guanyadores entre les 1646 presentades als huit premis del certamen. Així, de les modalitats en valencià, el Premi Isabel de Villena de narrativa es concedí a Jovi Lozano-Seser pel recull de contes Assegut a la dreta del pare; el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig va ser per a Juli Capilla per l’obra La terra i la paraula; el Premi Eduard Escalante de teatre anà a parar a l’actor i dramaturg català Manel Dueso per la peça L’encant de les nenes; i el Premi Maria Beneyto de poesia recaigué en José Ángel García Caballero per l’obra Canvi de mans. Cal destacar que enguany ha augmentat el nombre d’originals presentats al concurs, en concret en els textos en valencià. Continuen estant les modalitats de major afluència la de poesia en castellà, amb 647 originals rebuts, i la de narrativa en aquesta mateixa llengua, amb 571.

Pel que fa al premi de narrativa en valencià, el jurat format per Josep Millo, Puri Mascarell, Elvira Andrés i Manel Hurtado, després de llegir i valorar el conjunt de les obres presentades a la convocatòria, decidí que l’obra guanyadora del Premi Isabel de Villena dotat amb 12.000€ fóra per al treball Assegut a la dreta del pare que, una vegada oberta la plica, pertanyia al periodista i escriptor ondarenc Jovi Lozano-Seser.

Reconegut amb més de 40 premis i reconeixements literaris, Lozano-Seser és periodista, escriptor i comunicador. Debutà en el panorama literari amb els volums de contes Sis contes i una novel·la incerta i Efectes Secundaris, però ha conreat igualment la novel·la (El traductor, Una història de ficció), així com l’experimentació de gèneres amb Últimes existències, treball distingit amb el Premi Ciutat de València 2011. L’exploració dels llenguatges creatius l’ha conduït també fins a la investigació o l’assaig i, pel que fa al teatre, amb F, El llibre de les cares va aconseguir el Premi Evarist Garcia 2017. Més recentment obtingué el Premi Alfons el Magnànim 2019 amb Pedres que han de ser remogudes mentre que el 2021 guanyà l’Enric Valor amb Després de maig, abans de l’estiu: una novel·la ambientada al poble d’Ondara que, a més del suport de la crítica, també ha tingut ressò entre la comunitat lectora ja que assolí la segona edició del treball als tres mesos de ser publicada.

En relació al nou guardó, l’autor ha manifestat l’alegria que suposa guanyar per segona vegada el Ciutat de València, en aquest cas dotze anys després i amb el nom d’Isabel de Villena com a emblema del nou guardó: “Per a mi ha suposat una gran sorpresa guanyar novament aquest premi amb un recull de contes tan eclèctic i especial ja que la narrativa curta no és un gènere fàcil, sobretot si competeix amb novel·les i formats més clàssics”.

Assegut a la dreta del pare, nové llibre de Lozano-Seser, serà publicat per l’editorial Bromera l’abril de 2024 i es tracta, segons l’autor, d’un volum “a mig camí entre el periodisme i la literatura amb predomini de temàtiques històriques i actuals i alhora amb una diversitat d’enfocaments des dels registres còmics fins als més dramàtics: és un llibre molt heterogeni i alhora molt representatiu de la meua manera de fer literatura”.

Publicado en Actualitat, Cultura.