ONDARA CELEBRARÀ UNES MAGNÍFIQUES FESTES EN HONOR A LA SOLEDAT EN EL CENTENARI DE LA PATRONA

  • Tindran lloc del 5 al 10 de juliol 2023, organitzades per una nombrosíssima Comissió Soledat 2023, integrada per 51 persones en total
  • L’acte de Coronació de les Regines serà un espectacle visual i sonor amb música en directe de la Universal Chamber Orchestra “Una Coronació de Pel·lícula”

Ondara, 23.06.23. Fa just un segle i tal com establia el decret pontificide juny de 1923, el Papa Pius XI declarava canònicament a la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara. Una fita històrica dins el calendari religiós i patrimonial del municipi d’Ondara, el qual viurà del 6 al 10 de juliol 2023 les seues Festes Patronals en Honor a la Soledat, les quals cobren una transcendent i especial rellevància enguany en commemorar-se l’esmentat solemne Centenari de la Mare de Déu de la Soledat com a patrona de la vila. I és que, si bé els actes centrals commemoratius van començar al juny, serà durant les pròximes Festes Patronals de juliol quan es desenvoluparan els actes més tradicionals dels festejos, tals com la Coronació, la cavalcada de carrosses, les revetles o els actes religiosos: misses, Ofrena, i Processó.

Els membres de Comissió de la Soledat Ondara 2023 han sigut els impulsors i organitzadors d’aquests festejos, havent realitzat un gran esforç durant tot l’any. El seu esforç ha sigut agraït per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; i pel Regidor de Festes i Tradicions de la passada legislatura, Miguel Gomis, els quals han aprofitat per a demanar la màxima participació i convidar a tot el poble a gaudir de les festes i a participar en tots els actes programats, que amb motiu del Centenari seran molt emotius, vistosos i participatius.

La Comissió Soledat 2023 està integrada per 51 persones en total, sent la Comissió més nombrosa dels últims temps. Està integrada pels dos Festers d’Honor, Anna Betlem Castellano Noguera i Pedro Català Moncho; els 16 integrants de la Comissió de Festes 2023: Pedro Manuel Arcos Sánchez, Pilar Garrido Bordes, Jessica Ruth Richelet, Luis Marcelo Arrua, Ruben Lorca Gutiérrez, Rosa Doménech Martí, Jorge Dimech Pérez, Sonia Valero Giner, Fani Ivars Ferrando, José Javier Doménech, Rosa Anna Marí Blasco, Silvia Ginestar Devesa, Natalia Mateu Femenía, Jose Antonio Soldevila Moll, Jose Vicente Noguera Puigcerver, Julio Moreno Bahamonde. La Cort d’Honor Major està integrada per 21 joves: Emma Fernández Mateu (Regina Major), Mariana Wael Tadros (Primera Dama d’honor), Laura Ortolà Ivars (Segona Dama d’honor), Andrea Almiñana Montealegre, Miriam Pérez Llácer, Adrián Vega Sienra, Laura Gimeno Vives, César Brigido Moya, Anastasia Chebenyak Popova, Carolina Checa Castro, Miquel Romans Moreno, Verónica Raga Cuadros, Carla Caselles Martínez, Xavi Capellino Domenech, Laura Garcia Fornés, Maia Ortolà Ginestar, Maria Álvarez Pastor, Judith Martí Sanchis, Àlex Mut Martínez, Juan Luis Rodriguez Berruez, i Pau Gilabert Costa. La Cort d’Honor Infantil la componen 12 xiquetes i xiquets: Anne Dimech Valero (Regina Infantil), Àlvaro Lorca Domenech (Acompanyant regina), Sofía Chebenyak Popova, Carla Morell Peiró (1a Dama d’Honor), Cesc Ramiro Gavilà, Anna Pineda Moisa (2a Dama d’Honor), Beatriz Silva Ribeiro, Cristian Beteta Higón, Jose García Sepúlveda, Irene Doménech Ródenas, Mireia Salort Iseger, El·la Mestre González.

Com a novetat en la programació d’enguany, el dimecres 5 de juliol hi haurà una antesala dels principals actes amb la recuperació del cant d’albaes; a la vesprada, i acompanyats pel grup “Nit antològiques de cant d’estil”, es visitaran diversos llocs del poble, recitant el cant d’albaes, dirigit a la persona més major; recent nascuda; Regines i Festers d’Honor del poble. Ja el dijous 6 de juliol donaran començament les Festes del Centenari a la nit, amb la Concentració de les Regines, Corts d’Honor, Festers i autoritats a l’edifici de l’Ajuntament per procedir a l’encesa de llums i al primer volteig de la nova campana Verge de Soledat, fabricada amb motiu del centenari, i la gran campana restaurada Maria, donant així inici a les festes, i a continuació s’oferirà el Concert de festes a càrrec de la Unió Musical d’Ondara, a la Plaça Major.

L’acte de Coronació serà el divendres 7 de juliol a les 23 hores, amb la Coronació de les dues Regines, la Major, Emma Fernández Mateu i la Infantil, Anne Dimech Valero, que estaran acompanyades de les Corts d’Honor Infantil i Major i acompanyants Soledat 2023. La Coronació d’enguany serà molt especial, “Una Coronació de Pel·lícula” amenitzada per la Universal Chamber Orchestra amb espectacle visual i sonor.

Enguany destaquen la revetla de dissabte 8 de juliol amb Vértigo i diumenge 9 de juliol amb l’espectacle “The Talent”. Hi haurà sopars populars el dissabte i el diumenge. La cavalcada de carrosses, comparses i cavalcadures del dissabte 8 de juliol comptarà amb grans premis (Premis carrosses: 1r-500€, 2n-400€, 3r-300€; Premis comparses: 1r-400€, 2n-300€, 3r-200€; Premis cavalcadures: 1r-300€, 2n-200€, 3r-100€), i estarà amenitzada per la U.M. d’Ondara, la Xaranga TRMN2 BAND, el grup de percussió Ondarattack i D’Ondara, colla de dolçaines i tabals. Per al públic infantil, el dissabte 11 al matí hi haurà parc infantil i festa de l’espuma en la zona del Prado.

Les Festes de la Soledat 2023 comptaran amb els seus tradicionals actes religiosos, tals com les misses i l’Ofrena de flora del diumenge 9 de juliol a la Ntra. Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, a l’interior de la Plaça de Bous. Una vegada finalitzada l’ofrena, es dispararà una mascletà nocturna de la pirotècnia Ricasa. A continuació, trasllat de la Mare de Déu de la Soledat fins l’Església Parroquial de Santa Anna, on es cantarà l’himne a la Patrona. Ja el dilluns 10 de juliol, dia de la Patrona, els actes religiosos marcaran l’activitat de les festes, al matí amb la Missa Solemne en honor a la Mare de Déu de la Soledat, a l’Església Parroquial de Santa Anna, cantada pel “Coro capilla Santísima Virgen de la Soledad” amb l’assistència de les Regines, Corts, Acompanyants, Comissió de Festes 2023 i Autoritats. En finalitzar, es procedirà a la primera ofrena sonora amb pirotècnia aèria i terrestre, amb el volteig de la campana dedicada a la Mare de Déu de la Soledat, acompanyada d’una gran traca al voltant del casc històric. A continuació, s’oferirà un Vi d’Honor a l’eixida de l’Església Parroquial. A la vesprada, se celebrarà la Solemne processó en honor a la Ntra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, per l’itinerari de costum, en què ondarencs i ondarenques rendeixen homenatge a la seua patrona, que estarà acompanyada per la U.M. d’Ondara, l’Associació Musical La Piedad d’Oliva i D’Ondara, Colla de dolçaines i tabals. En arribar la Santíssima imatge de la Mare de Déu al Convent, hi haurà un llançament de focs artificials des del Moll del Prado. La processó finalitzarà a l’interior de la capella amb el Cant de l’Himne a la Patrona i llançament de 21 salves. Seguidament, es nomenarà la nova Comissió de Festes del proper any 2024.

Els membres de la Comissió de Festes Soledat 2023 han volgut aprofitar per a fer una crida a tota la ciutadania d’Ondara, per tal que participe en els actes que han programat amb tanta il·lusió.

Programa festes en honor a la Mare de Déu de la Soledat (Ondara 2023)

DIMECRES, 5 JULIOL

20:00 h. Eixida des del Convent acompanyats pel grup “Nit antològiques de cant d’estil”. Es visitaran diversos llocs del poble, recitant el cant d’albaes, dirigit a la persona més major; recent nascuda; Regines i Festers d’Honor del poble.

DIJOUS, 6 JULIOL

22:00 h. Concentració de les Regines, Corts d’Honor, Festers i autoritats a l’edifici de l’Ajuntament per procedir a l’encesa de llums i primer volteig de la nova campana Verge de Soledat, fabricada amb motiu del centenari, i la gran campana restaurada Maria, donant així inici a les festes.

22:30 h. Concert de festes a càrrec de la Unió Musical d’Ondara, a la Plaça Major. La Regina major farà lliurament d’un corbatí a la bandera de la Unió Musical. Al descans, s’oferirà un refrigeri de sorbet granissat, cava gentilesa de Vinalia Vinoteca i coca maria.

DIVENDRES, 7 JULIOL

12:00 h. Toc de l’Àngelus i volteig general de campanes. A continuació, llançament de 21 Salves en honor a la nostra patrona en el seu 100 aniversari.

12:45 h. Visita de la Comissió de la Soledat 2023 al cementiri parroquial, acompanyada per dolçaina i tabal. En arribar, pregària en memòria de tots els difunts d’Ondara i ofrena d’una corona de llorer.

19:00 h. Recollida de les Regines i les seues Corts d’Honor, acompanyades per la Unió Musical d’Ondara.

21:30 h. Recepció de les Regines Major i Infantil, Corts d’Honor, Regines i Dames d’Honor 2022, Rector, Autoritats Locals, Associacions i Regines i Autoritats d’altres pobles a l’edifici de l’Ajuntament. En acabar, passacarrer fins la Plaça de Bous acompanyats per la U.M. d’Ondara.

23:00 h. “Una Coronació de Pel·lícula” amenitzada per la Universal Chamber Orchestra amb espectacle visual i sonor. Acte on es coronaran les Regines Major i Infantil Soledat 2023, acompanyades de les seues Corts d’Honor i acompanyants, a la Plaça de Bous, amb la participació de la Regina i Dames d’Honor 2022 i l’assistència del Sr. Rector, Autoritats, Regines de pobles veïns, convidats i poble en general.


DISSABTE, 8 JULIOL

8:00 h. Despertà acompanyada per la dolçaina i tabal.

11:30 h. Parc infantil aquàtic i festa de l’espuma, per a xiquetes i xiquets, al recinte del Prado. Hi haurà monitors de vigilància.

12:00 h. Passacarrer de la Comissió, Regines, Corts d’Honor i acompanyants per la zona del casc antic d’Ondara, fins al recinte del Prado, acompanyats per la Xaranga “Me’n fot”. T’esperem a l’hora del vermut als voltants del Prado.

19:00 h. Gran desfilada de carrosses, comparses i cavalcadures, acompanyats per la banda juvenil de la U.M. d’Ondara, la Xaranga TRMN2 BAND, el grup de percussió Ondarattack i D’Ondara, colla de dolçaines i tabals.

Premis carrosses: 1r-500€, 2n-400€, 3r-300€

Premis comparses: 1r-400€, 2n-300€, 3r-200€

Premis cavalcadures: 1r-300€, 2n-200€, 3r-100€

El jurat es reserva el dret de deixar deserts els premis que crega oportuns.

Eixida des del Col·legi Sanchis Guarner i, seguint l’itinerari de costum, finalitzarà al Prado, on s’efectuarà el lliurament de premis.

22:30 h. Sopar popular al voltant del Prado. La Comissió facilitarà sopar, taules i cadires als assistents. El vi serà gentilesa de Bodega Aguilar. Hi haurà servei de “mojitos” en acabar el sopar.

Els tiquets per poder assistir al sopar els repartirà, anticipadament, la Comissió de Festes 2023.

00:00 h. Espectacular revetlla a càrrec de l’orquestra Vértigo, davant del Prado.

DIUMENGE, 9 JULIOL

9:00 h. Santa Missa a l’Església Parroquial Santa Anna.

10:30 h. Recollida de les Regines, Corts, acompanyants, Festers i Autoritats a càrrec de la TRMN2 Band.

12:00 h. Missa de malalts i impedits en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, al Temple Parroquial Santa Anna, cantada pel “Cor Parroquial”. Comptarem amb l’assistència dels majors de la Residència Mare de Déu de la Soledat i i tindrem l’administració del Sagrament de la unció de malalts a qui ho sol·licite.

A continuació, visita a la residència “Mare de Déu de la Soledat”, per oferir un obsequi als nostres majors acompanyats per la xaranga TRMN2 Band.

18:30 h. Recollida de les Regines, Corts d’Honor, acompanyants, Comissió de Festes i Autoritats, a càrrec de la U.M. d’Ondara, fins a l’Església parroquial de Santa Anna.

19:30 h. Concentració a l’Església Parroquial de Santa Anna de veïnat, Comissions altres anys, associacions del poble, altres col·lectius, Regines 2023 amb les seues Corts i Acompanyants, Comissió de Festes 2023, Sr. Rector i Autoritats, per dirigir-se a l’Ofrena. Es seguirà l’itinerari en direcció a l’interior de la Plaça de Bous.

20:00 h. Ofrena de flors a la Ntra. Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, a l’interior de la Plaça de Bous. Una vegada finalitzada l’ofrena, es dipararà una mascletà nocturna de la pirotècnia Ricasa. A continuació, solemne trasllat de la Mare de Déu de la Soledat fins l’Església Parroquial de Santa Anna, on es cantarà l’himne a la Nostra Patrona.

22:30 h. Sopar Popular acompanyat de l’espectacle “The Talent”. La Comissió facilitarà sopar, taules i cadires als assistents. Després del sopar, s’oferirà un pastís gegant. El vi i cava serà gentilesa de Bodegas Leopoldo.

Per poder gaudir totes i tots de l’espectacle, les taules i cadires ja estaran preparades i no es podran efectuar moviments. Per reservar l’espai, es repartiran tiquets anticipadament per la Comissió de Festes 2023.

DILLUNS, 10 JULIOL. Festa de la Stma. Mare de Déu de la Soledat

8:00 h. Volteig general de campanes.

9:00 h. Santa Missa de l’Aurora, a l’Església Parroquial de Santa Anna.

10:00 h. Recollida de les Regines, Corts, Acompanyants, Festers i Autoritats, a càrrec de la xaranga TRMN2 BAND i la U.M. d’Ondara.

10:30 h. Santa Missa a l’Església Parroquial de Santa Anna.

12:00 h. Missa solemne en honor a la Mare de Déu de la Soledat, a l’Església Parroquial de Santa Anna, cantada pel “Coro capilla Santísima Virgen de la Soledad” amb l’assistència de les Regines, Corts, Acompanyants, Comissió de Festes 2023 i Autoritats. En finalitzar, es procedirà a la primera ofrena sonora amb pirotècnia aèria i terrestre, amb el volteig de la campana dedicada a la Mare de Déu de la Soledat, acompanyada d’una gran traca al voltant del casc històric. A continuació, s’oferirà un Vi d’Honor a l’eixida de l’Església Parroquial, on estan convidats tots els veïns i veïnes de la vila d’Ondara i Autoritats.

17:30 h. Partida de pilota al trinquet, a benefici de la Residència Mare de Déu de la Soledat

19:00 h. Recollida de les Regines, Corts, Acompanyants, Comissió i Autoritats per la U.M. d’Ondara i l’Associació Musical La Piedad d’Oliva.

21:00 h. Solemne processó en honor a la Ntra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, per l’itinerari de costum, acompanyada per la U.M. d’Ondara, l’Associació Musical La Piedad d’Oliva i D’Ondara, Colla de dolçaines i tabals.

En arribar la Santíssima imatge de la Mare de Déu al Convent, hi haurà un llançament de focs artificials des del Moll del Prado. La processó finalitzarà a l’interior de la capella amb el Cant de l’Himne a la nostra Patrona i llançament de 21 salves.

Seguidament, es nomenarà la nova Comissió de Festes del proper any 2024.

Agraïm la col·laboració de tots els veïns i veïnes que desitgen engalanar els carrers i balconades, així com obsequiar amb pètals de flors al pas de la Santíssima imatge de la Mare de Déu.

DIMARTS, 11 JULIOL

20:00 h. Santa Missa de rèquiem a la capella del Cementeri Parroquial, en sufragi de tots els difunts d’Ondara.

DIUMENGE, 16 JULIOL (PROGRAMACIÓ DEL CENTENARI)

19:00 h. Al llançament de les 21 salves, Solemne Processó de Trasllat de la Mare de Déu de la Soledat al Cementeri Parroquial d’Ondara.

Una vegada aplegada la imatge al Camp Sant, tindrà lloc la Santa Missa de Rèquiem, a la Capella exterior, en sufragi de tots els difunts d’Ondara que han venerat i fet possible la Fe i estima del nostre poble a la seua Patrona.

En aquest acte, tindrà lloc la benedicció d’un retaule de ceràmica commemoratiu de la imatge de la Soledat.

En finalitzar, Solemne Processó de Trasllat i tornada de la imatge al Convent, donant per finalitzat tots els actes commemoratius del Centenari.

Notes: La Comissió de Festes es reserva el dret de modificar o suspendre la programació, quan les circumstàncies així ho requereixen. Es recorda que està expressament prohibit l’ús de petards, coets, trons o qualsevol altre artefacte sorollós fora de llocs i horaris habilitats a aquest efecte. En cap cas, la Comissió de Festes es fa responsable dels accidents o danys materials o personals, que puguen ocórrer durant les celebracions dels actes programats. Gràcies anticipades per la seua col·laboració i Bones Festes!

Publicado en Actualitat, Ajuntament.