PSPV I COMPROMÍS PRESENTEN EL PACTE DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT D’ONDARA 2023-2027

 • L’Alcalde d’Ondara serà el candidat del PSPV, José Ramiro
 • Els regidors i regidores electes d’ambdós partits (5 del PSPV i 3 de Compromís) han detallat públicament l’organització de l’Equip de Govern, l’Alcaldia i Tinences d’Alcaldia, i els Equips de treball i Regidories

Ondara, 16.06.23. Els Regidors i les Regidores electes dels partitsPSPV i Compromís en les eleccions municipals del passat 28 de maig 2023 a Ondara han presentat hui i han signat de forma pública el pacte de govern a què han arribat per governar a l’Ajuntament d’Ondara durant la pròxima legislatura 2023-2027. El regidor electe i candidat del PSPV a l’Alcaldia d’Ondara, José Ramiro, i el regidor electe i candidat de Compromís, Jordi Dominguis, han oferit a l’Ajuntament d’Ondara una roda de premsa conjunta, en la que han concretat els detalls del pacte de govern, per mitjà del qual, l’Alcalde d’Ondara durant aquesta nova legislatura 2023-2027 serà José Ramiro. La compareixença ha servit perquè PSPV i Compromís anuncien les delegacions que ostentarà cada regidor/a, així com les principals bases de l’acord arribat, l’organització de l’Equip de Govern, l’Alcaldia i Tinences d’Alcaldia, i els Equips de treball i Regidories.

José Ramiro i Jordi Dominguis han estat acompanyats en la seua compareixença pública pels membres de les seues respectives candidatures, que entraran a formar part de la corporació municipal, i que formaran part de l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Ondara; pel PSPV, a més de José Ramiro Pastor, estaran Raquel Mengual Bisquert, Miguel Gomis Sancho, Rosa Ana Marí Blasco i Jordi Ruíz-Orejón Zamora; i per Compromís, a més de Jordi Dominguis Vidal, entraran com a regidors Nerea Mallol Lorenzo i Lluís Fornés Gasquet. En referència a l’organització del nou equip de govern, l’Alcalde serà José Ramiro, el 1er tinent d’alcaldia Jordi Dominguis, la 2a tinent d’alcaldia Raquel Mengual, el 3r tinent d’alcalde Lluís Fornés i la 4a , Rosa Ana Marí. El portaveu de l’Equip de Govern serà Jordi Dominguis.

Des del nou Equip de Govern que conformaran PSPV-Compromís a partir d’aquest dissabte 17 de juny (quan tindrà lloc a les 11 hores el ple de constitució de la nova Corporació) han posat de manifest que entenen que “els ciutadans i ciutadanes, mitjançant els resultats de les eleccions municipals, continuen volent un govern progressista per a Ondara en atorgar un nombre de regidors prou elevat per garantir la governabilitat amb les premisses bàsiques de transparència i participació ciutadana”. Afirmen que el seu principal objectiu és “continuar garantint la governabilitat i, per a això, subscrivim aquest Pacte de Govern. Pacte desenvolupat en un programa conjunt, consensuat i estable que referme durant quatre anys més el model de govern establert en el 2015”. Serà, per tant, la tercera legislatura d’un Pacte de Govern en què PSPV-PSOE i Compromís afirmen «és signat des de la professionalitat i mútua confiança d’ambdues formacions polítiques com a trets bàsics en la confluència dels respectius programes electorals». Un Pacte de Govern en què, considerant que PSPV-PSOE i Compromís assumeixen la corresponsabilitat en totes i cadascuna de les decisions que es prenguen des de les diferents àrees de treball, es crearan els mecanismes adients per tal que la presa de decisions tinga caràcter col·lectiu. Atés el valor ètic i compromès de l’aliança, i per tal de garantir el compliment d’allò que s’estipula, es crearà una Comissió de Seguiment integrada per membres externs als regidors i regidores actuals perquè quede reflectit l’afany vertebrador del Pacte de Govern.

Jordi Dominguis ha manifestat hui en la presentació del pacte que han arribat a un «acord just», i que faran que siga un «acord estable»; dient que «era un pacte necessari en els moments polítics actuals», perquè «necessitem que les polítiques de progres tinguen continuïtat», afegint que «donem per finalitzada l’etapa de la competitivitat i de la negociació; ara cal començar a treballar tots plegats, comença l’etapa de la política amb P majúscula».

Per la seua banda, José Ramiro ha indicat que «l’acord arriba a temps, donant i cedint totes les parts, perquè el més important és Ondara». Ha agraït a Compromís la seua comprensió; i ha manifestat que «hem tingut 8 anys de progrés que han sigut molt bons per al poble d’Ondara amb unes polítiques progressistes molt beneficioses». Ramiro ha assegurat «tenim els millors regidors i regidores per a les millores regidories; som un únic equip que anem a recolzar-nos en aquest pròxims 4 anys». Afegint que «el pacte posa de manifest que volem que el poble d’Ondara progresse amb un equip estable i fort», i que «tenim un gran equip per a tindre 4 anys de progrés per al poble d’Ondara». Ha aprofitat per dir que els dos programes de govern presentats pels partits en els comicis de maig de 2023 són similars i en cap cas contradictoris, per tant no es renuncia al compliment de pràcticament totes les propostes dels dos programes. A continuació, Ramiro ha passat a detallar els punts bàsics de l’acord i la composició i àrees de la nova corporació.

Pel que fa a l’organització de l’equip de govern, i tenint en compte per un costat els resultats electorals i per l’altre els perfils professionals i personals de cada regidor electe, es realitzarà la següent organització, amb les delegacions que corresponen als membres de l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Ondara en la nova legislatura 2023-2027:

José Ramiro : Alcaldia; Urbanisme, Mobilitat Urbana i Patrimoni Urbà; Seguretat Ciutadana, Policia Local i Protecció Civil; Modernització de l’Administració; Transparència

Raquel Mengual: Promoció Econòmica i Turisme; Formació i Ocupació; Comunicació; Residents Estrangers

Miguel Gomis: Agricultura, Medi Ambient, Terme Municipal i Recursos Hídrics; Parcs, Jardins, Espais Naturals i Benestar Animal; Manteniment Públic i Serveis; Manteniment d’Infraestructures; Democràcia Participativa i Associacionisme

Rosa Ana Marí: Educació; Protocol i Relacions Institucionals

Jordi Ruíz-Orejón: Secretaria SINMA; Hisenda; Festes i Tradicions; Infància i Joventut; Sanitat ; Majors

Jordi Dominguis: Conseller SINMA; Fons Europeus; Agenda 2030; Llengua; Habitatge

Nerea Mallol: Compres i Contractació; Règim Jurídic i Interior; Personal; Igualtat i Dona; Atenció Social; Cultura

Lluís Fornés: Esports; Patrimoni

Els punts bàsics del pacte de govern entre els Socialistes i Compromís per Ondara són els següents, segons han detallat:

 • Facilitarem l’estabilitat en la governabilitat pensant sempre en el millor per al poble, tant a curt com a llarg termini, i que allò que siga bo per a Ondara, també siga durador i s’assumisca per les futures corporacions.
 • Complirem el present acord des del primer a l’últim dia, des de la presa de possessió fins a acabar la legislatura per tal de garantir fermesa dins l’equip de govern. A més, lluitarem i donarem la cara per tot l’equip, i cadascun dels responsables que eixiran de l’organització dels càrrecs (alcaldia, tinences d’alcaldia, regidories, òrgans de govern, etc.), en tot moment i situació.
 • Prevaldrà la professionalitat, l’eficiència i el sentit comú a l’hora d’organitzar i gestionar el nou equip de govern i es fugirà de tot protagonisme i d’interessos partidistes.
 • Farem polítiques progressistes i treballarem per a mantindre la forma de governar del poble, implicarem la gent en la cultura participativa i assembleària i, en resum, farem que la sobirania residisca en el poble.

Una vegada analitzats els dos programes de govern presentats pels partits en els comicis de maig de 2023, es conclou que els dos programes són similars i en cap cas contradictoris, per tant no es renuncia al compliment de pràcticament totes les propostes dels dos programes. Dit açó, si que es marquen unes línies generals prioritàries:

 • L’Atenció Social: Continuarem recolzant les famílies o persones que es troben en risc d’exclusió social i posarem especial atenció a les xiquetes i xiquets, i la nostra gent gran, ja que són els més vulnerables davant de qualsevol situació adversa. A més, respecte al dret fonamental d’accés a l’habitatge, es treballarà per a aconseguir més oferta publicoprivada amb preferència d’habitatge social per a la joventut.
 • La Transparència i Participació: Durant els darrers huit anys, aquestes línies s’han complit, però volem anar un pas més enllà i volem fer més intuïtiu i fàcil l’accés al portal de transparència de la pàgina web de l’Ajuntament i continuar publicant més informació per a les ciutadanes i ciutadans (subvencions i ajudes econòmiques concedides, inventari de béns municipals, auditoria econòmica pública a l’abast del poble…).
 • En relació amb la participació ciutadana, desenvoluparem al màxim el Reglament de Participació Ciutadana aprovat en la passada legislatura, perquè la sobirania continue residint en el Poble.
 • Desenvolupament urbà: Una vegada caducats els nombrosos convenis urbanístics que tenia el nostre ajuntament amb veïnes i veïns del poble, que condicionaven el creixement urbà del municipi, arriba l’hora fer-lo créixer d’una manera racional i sostenible desenvolupant el PGOU actual on reblisquen els sectors Barri del Crist i Blasco Ibàñez – Av. Adolfo Suàrez. A més es realitzaran les actualitzacions del PGOU per a garantir la unificació dels centres escolars i l’adaptació de noves necessitats de l’àrea tècnica.
 • L’Organització: Continuarem apostant per la gestió horitzontal, on cada regidor o regidora siga responsable de la seua àrea recolzat per tot l’equip de govern. De la mateixa manera, apostem per la transversalitat de les regidories per fer més comunicatives les àrees de treball.
 • Estat econòmic de l’Ajuntament: Continuarem avaluant de manera sistemàtica totes les polítiques públiques per saber què funciona i què no en el consistori, buscant la informació a les i els contribuents de l’eficàcia de cada política que es posa en marxa i el retorn econòmic o social de cada euro invertit. No es tracta de gastar més, sinó de gastar millor.
 • La gestió eficaç, eficient i efectiva de tots els recursos de l’Ajuntament i del poble: Volem anar cap a un model de poble sostenible que aposte pel medi ambient, per les energies renovables i per un comerç sostenible que millore el nostre poble i el dia a dia dels seus veïns i veïnes. Treballar amb menys recursos econòmics per obtindre més i millors resultats.

ORGANITZACIÓ CORPORACIÓ PER ÀREES 2023-2027:

ÀREA DE GOVERNACIÓ I RÈGIM INTERIOR

SEGURETAT CIUTADANA, POLICIA LOCAL I PROTECCIÓ CIVIL

Reservat a l’Alcaldia: José Ramiro Pastor.

PROTOCOL I RELACIONS INSTITUCIONALS

Regidora delegada: Rosa Ana Marí Blasco.

COMPRES I CONTRACTACIÓ

Regidora delegada: Nerea Mallol Lorenzo.

RÈGIM JURÍDIC I INTERIOR

Regidora delegada: Nerea Mallol Lorenzo.

PERSONAL

Regidora delegada: Nerea Mallol Lorenzo.

MODERNITZACIÓ DE L’ADMINISTRACIÓ

Reservat a l’Alcaldia: José Ramiro Pastor.

MANTENIMENT D’INFRAESTRUCTURES

Regidor delegat: Miguel Gomis Sancho.

ÀREA DE FINANCES I HISENDA

HISENDA

Regidor delegat: Jordi Ruiz-Orejón Zamora.

La delegació d’Hisenda comprèn expressament: Pressupost municipal, Ordenances fiscals i Tresoreria.

PATRIMONI MUNICIPAL

Regidor delegat: Lluis Fornés Gasquet.

ÀREA DE DINAMITZACIÓ ECONÒMICA I GESTIÓ ESTRATÈGICA

PROMOCIÓ ECONÒMICA I TURISME

Regidora delegada: Raquel Mengual Bisquert.

Comprèn expressament: Empresa, Comerç, Turisme i Indústria.

FORMACIÓ I OCUPACIÓ

Regidora delegada: Raquel Mengual Bisquert.

COMUNICACIÓ

Regidora delegada: Raquel Mengual Bisquert.

FONS EUROPEUS

Regidor delegat: Jordi Dominguis Vidal.

ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

EDUCACIÓ

Regidora delegada: Rosa Ana Marí Blasco.

ESPORTS

Regidor delegat: Lluis Fornés Gasquet.

DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA I ASSOCIACIONISME

Regidor delegat: Miguel Gomis Sancho.

TRANSPARÈNCIA

Reservat a l’Alcaldia: José Ramiro Pastor.

INFÀNCIA I JOVENTUT

Regidor delegat: Jordi Ruiz-Orejón Zamora.

CULTURA

Regidora delegada: Nerea Mallol Lorenzo.

La delegació de Cultura comprèn expressament: Foment de la Cultura, Història Local i Agermanaments.

LLENGUA

Regidor delegat: Jordi Dominguis Vidal.

FESTES I TRADICIONS

Regidor delegat: Jordi Ruiz-Orejón Zamora.

MAJORS

Regidor Delegat: Jordi Ruiz-Orejón Zamora.

La delegació de Majors comprèn expressament: Majors, Residència i Centre de Dia.

RESIDENTS ESTRANGERS

Regidora delegada: Raquel Mengual Bisquert.

IGUALTAT I DONA

Regidora delegada: Nerea Mallol Lorenzo.

ÀREA DE SERVEIS SOCIOSANITARIS

ATENCIÓ SOCIAL

Regidor delegat: Nerea Mallol Lorenzo.

La delegació d’Atenció Social comprèn expressament: Coordinació amb la MASSMA, relació i col·laboració amb associacions assistencials, Protecció i Atenció Social, Solidaritat i Dependència.

SANITAT

Regidor Delegat: Jordi Ruiz-Orejón Zamora.

ÀREA DE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

AGENDA 2030

Regidor delegat: Jordi Dominguis Vidal.

URBANISME, MOBILITAT URBANA I PATRIMONI URBÀ

Reservat a l’Alcaldia: José Ramiro Pastor.

La delegació d’Urbanisme comprèn expressament: Territori, Planejament, Gestió i Disciplina Urbanística, Trànsit i via pública urbana i Protecció, recuperació i rehabilitació del Patrimoni arquitectònic.

AGRICULTURA, MEDI AMBIENT, TERME MUNICIPAL I RECURSOS HÍDRICS

Regidor delegat: Miguel Gomis Sancho.

La delegació d’Agricultura i Medi Ambient comprèn expressament: Agricultura, Medi Ambient, Gestió Integral de Residus, Entorn Rural, Camins, Recuperació de Terme Municipal, Neteja i/o explotació de parcel·les agrícoles, Banc de Terres, Consell Agrari i Comunitat de Regants.

PARCS, JARDINS, ESPAIS NATURALS I BENESTAR ANIMAL

Regidor delegat: Miguel Gomis Sancho.

La delegació de Parcs, Jardins, Espais Naturals i Benestar Animal comprèn expressament: Parcs urbans, Jardins Municipals, Foment d’espais verds i arbratge, paisatges, Àrea Recreativa Molí Coví, Barrancs, Riu Girona, Serra de Segària, Relació amb entitats protectores d’animals i tot el Benestar Animal.

MANTENIMENT PÚBLIC I SERVEIS

Regidor delegat: Miguel Gomis Sancho.

La delegació de Manteniment Públic i Serveis comprèn expressament: Pluvials, enllumenat, aigua potable, gas, clavegueram, etc.

HABITATGE

Regidor delegat: Jordi Dominguis Vidal.

Empresa Municipal. SINMA ha d’abordar una actualització dels estatuts per tal de plasmar una millor organització i enfortiment davant de l’imminent recuperació de la gestió de l’aigua, a més de dotar-los de ferramentes de transparència, participació, gestió eficient, anticorrupció, etc. Per tant, l’organització de regidors i regidores en l’estructura directiva de les empreses serà el següent:

Conseller Delegat: Jordi Dominguis Vidal

Secretaria: Jordi Ruiz-Orejón Zamora (Regidor d’Hisenda).

Òrgans col·legiats i Organismes supramunicipals.

MANCOMUNITAT COMARCAL DE LA MARINA ALTA:

Alcalde: José Ramiro Pastor

Vocal: Jordi Dominguis Vidal

Vocal: Raquel Mengual Bisquert

MANCOMUNITAT DE SERVEIS SOCIALS DE LA MARINA ALTA DE LA MARINA ALTA:

Alcalde: José Ramiro Pastor

Vocal: Nerea Mallol Lorenzo

CONSORCI PER A L’ABASTIMENT I SANEJAMENT D’AIGÜES DELS MUNICIPIS DE LA MARINA ALTA:

Titular: José Ramiro Pastor

Suplent: Miguel Gomis Sancho

Suplent: Jordi Dominguis Vidal

CONSORCI PROVINCIAL PER AL SERVEI DE PREVENCIÓ I EXTINCIÓ D’INCENDIS I SALVAMENT D’ALACANT.

Titular: José Ramiro Pastor

Suplent: Miguel Gomis Sancho

Suplent: Jordi Dominguis Vidal

CONSORCI PER A L’EXECUCIÓ DE LES PREVISIONS DEL PLAN ZONAL DE RESIDUS 6, ÀREA DE GESTIÓ A1.

Titular: José Ramiro Pastor

Suplent: Miguel Gomis Sancho

Suplent: Jordi Dominguis Vidal

SOCIETAT DE RECICLATGE DE RESIDUS MARINA ALTA, S.A.:

Titular: José Ramiro Pastor

Suplent: Miguel Gomis Sancho

Suplent: Jordi Dominguis Vidal

PATRONAT DE LA UNED:

Titular: José Ramiro Pastor

Suplent: Rosa Ana Marí Blasco

Suplent: Jordi Dominguis Vidal

CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL:

President: José Ramiro Pastor

La Regidora d’Educació: Rosa Ana Marí Blasco

COMPROMÍS: Lluis Fornés Gasquet

PSPV-PSOE: Raquel Mengual Bisquert

PARTIT POPULAR:

CONSELL LOCAL AGRARI:

President: José Ramiro Pastor

COMPROMÍS: Jordi Dominguis Vidal

PSPV-PSOE: Miguel Gomis Sancho

PARTIT POPULAR:

JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL:

President: José Ramiro Pastor

Regidor: Jordi Dominguis Vidal

JUNTA LOCAL DE SEGURETAT:

President: José Ramiro Pastor

Regidor: Jordi Dominguis Vidal

MESA DE CONTRACTACIÓ:

President: José Ramiro Pastor

Regidor d’Hisenda: Jordi Ruiz-Orejón Zamora

Regidora de Contractació: Nerea Mallol Lorenzo

El Secretari Interventor

El Tècnic de Gestió

MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ:

Titulars:

President: José Ramiro Pastor

Regidora de Personal: Nerea Mallol Lorenzo

Regidor: Jordi Ruiz-Orejón Robles

Suplents:

Regidor: Raquel Mengual Bisquert

Regidor: Jordi Dominguis Vidal

Publicado en Actualitat, Ajuntament, Política.