DECLARACIÓ INSTITUCIONAL D’ONDARA EN EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, 8 DE MARÇ DE 2023

Ondara, 08.03.23. Hui és 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i per a commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament d’Ondara va aprovar per unanimitat en l’última sessió plenària de la corporació municipal, la Declaració Institucional 8 de març, Dia Internacional de la Dona, que va ser presentada com una moció per la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA – ONDARA

«Han sigut molts els avanços aconseguits, però persisteixen les desigualtats, la discriminació i la violència a les dones pel fet de ser-ho, davant aquest fet no caben tebieses i no és comprensible ser neutrals. El 8 de març va ser proclamat el Dia Internacional pels Drets de la Dona per l’Organització de les Nacions Unides en 1975. Des de llavors, és un dia de celebració pels avanços que hem aconseguit al llarg de la història i de reivindicació pel que ens queda per aconseguir en matèria d’igualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la vida.

És indubtable que Espanya és referent en matèria d’igualtat, el nostre marc normatiu és exemple per a molts països que ens reconeixen la ferma defensa dels drets de les dones situant-nos al capdavant en l’Índex Europeu d’Igualtat de Gènere.

Enguany ens convoca la necessitat d’afermar tots els avanços aconseguits deixant de costat el soroll que pretenen fer alguns sectors en sentir-se amenaçats en els seus privilegis adquirits en la societat masclista amb uns valors on el paper de la dona en general i al llarg de la història ha sigut ignorat i infravalorat.

No hem d’oblidar els col·lectius vulnerables on les dones es troben en situacions de discriminació múltiple: per ser dones i per tindre una discapacitat, ser d’una raça o ètnia concreta, tindre una determinada edat o viure i treballar fora de les grans ciutats o nuclis de població.

En aquest sentit tenim en compte a les dones del món rural i el seu paper fonamental en el desenvolupament d’actuacions relacionades amb la lluita contra la despoblació i el repte demogràfic. En l’aspecte laboral, veient les dades dels diferents indicadors com a treball a temps parcial , salarial, sectors productius, carrera professional etc., les condicions de treball de les dones són pitjors que les dels homes, tenint poca presència en determinats sectors professionals i en càrrecs de direcció empresarial.

Fins fa uns anys el pensament generalitzat era que la violència contra les dones era conseqüència d’actituds individuals i de l’àmbit privat. Gràcies als avanços conquistats i a la major visibilització i sensibilitat per part de la societat s’ha aconseguit situar-la en el centre de les preocupacions, amb categoria de problema social, amb l’obligació de donar resposta immediata des dels poders públics. Les violències de gènere constitueixen la cara més fosca de la desigualtat.

Des de l’àmbit local hem de seguir amb el compromís de construir una societat igualitària, que garantisca els drets de totes les persones, així com la participació activa en la vida local. Aquests compromisos s’han de plasmar en el disseny i gestió d’unes polítiques locals que convertisquen a les nostres societats en motors de transformació. És per això que els Governs locals reunits en la FEMP, convidem a totes l’Entitats Locals a adherir-se a aquesta Declaració i proposem:

• Intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar l’ocupació, l’apoderament i l’educació per a la igualtat d’oportunitats.

• Incorporar la perspectiva de gènere en tota l’activitat local i establir una coordinació adequada entre les diverses àrees dels governs locals. Actualitzar els sistemes i protocols d’actuació en el desenvolupament de les polítiques d’igualtat en coordinació amb totes les entitats implicades.

• Plantejar sistemes de recopilació de dades desagregades per a comprendre i abordar les desigualtats de gènere perquè, de la seua anàlisi, puguem oferir una resposta apropiada i eficaç

• Ampliar el sistema d’atenció a les víctimes de totes les formes de violència masclista contra les dones en el marc de les nostres competències, avançant en la millora dels sistemes de detecció precoç, situant en el centre de totes les mesures els drets de les víctimes i el seu apoderament, i atendre el reconeixement al dret de reparació de les víctimes.

• Sumar-nos i convidar a tota la Ciutadania a participar en els actes organitzats amb motiu del 8M, així com aquelles accions i iniciatives que reivindiquen la igualtat i contra la violència contra les dones.»

Publicado en Actualitat, Ajuntament.