El filòleg Vicent Alvarez Vives i l’Associació sociocultural del Riurau de Jesús Pobre, premis Ocell-Ondara 2022

Foto Eliazar Roman

Aquests premis pretenen reconéixer el mèrit en la seua activitat professional i la transcendència i incidència dels premiats en la societat

**Nota premsa Associació Cultural Ocell**

El passat diumenge 4 de desembre, a l’auditori Valerià Gil d’Ondara, tingué lloc el lliurament dels XXII Premis Ocell-Ondara 2022. El premi comarcal ha estat enguany per a l’Associació sociocultural del Riurau de Jesús Pobre i pel que fa al premi local aquest ha estat concedit al filòleg Vicent Álvarez Vives.

Amb els Premis Ocell es pretén aconseguir un reconeixement públic a persones o col·lectius que, en el camp professional, en el de la cultura o en el de l’esport i per la transcendència i impacte en la societat civil, etc., han sobreeixit de la mitjana de la població i que són escollits pels membres integrants de l’Associació Cultural Ocell mitjançant les seues votacions. És, per tant, un premi on tenen cabuda totes les activitats i posicionaments personals o col·lectius i la seua tria és per votació popular.

Els Premis Ocell compten des de fa uns anys, segons indiquen des d’Ocell, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara “per tal de refermar el simbolisme i la significació institucional d’aquesta iniciativa”. Presentats per Mª José Pedro Ribes, van ser lliurats per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro. En acabar el lliurament dels Premis va tancar l’acte el grup Original Dixieland Sedajazz

Foto Vicent Serra

Premi comarcal Ocell 2022

Enguany el Premi comarcal ha estat per a l’Associació sociocultural Riurau de Jesús Pobre.

Aquesta associació que ha merescut el reconeixement d’Ocell, va nàixer per les inquietuds d’un grup de persones preocupades pel devenir de la nostra societat i que volien incidir en la recuperació i dinamització en la comarca de projectes sostenibles vinculats al territori i a la cultura rural. Al poc de temps es van adonar que calia organitzar-se i constituir-se legalment; és així que naix l’Associació sociocultural del Riurau de Jesús Pobre com una associació sense ànim de lucre.

La primera activitat a promoure va ser el Mercat del Riurau de Jesús Pobre, que naix en l’any 2013 per tal de facilitar un espai de vendes als llauradors, artesans i elaboradors de productes de la comarca. Calia potenciar i incidir en el consum de productes de proximitat i de kilòmetre zero i així facilitar i consolidar iniciatives laborals comarcals.

A l’any següent, i atès que havien aconseguit un considerable èxit amb el Mercat, van començar a fer la Festa del batre, amb la qual celebraven l’aniversari del Mercat. Per tal d’arredonir la festa van contactar amb l’associació “Amics del cavall” de Gata perquè els facilitara els animals i amb cantadors i cantadores que recuperaren les cançons tradicionals de batre. L’èxit, de nou, de la Festa del batre va ser la mare i va donar peu al segon projecte de l’Associació: Blat de la Marina. Actualment són els promotors del Mercat del Riurau de Jesús Pobre i la Festa del Batre i del Blat de la Marina.

Blat de la Marina naix amb la intenció de recuperar el cultiu del blat en el Baix Montgó, fent valdre les terres ermes, recuperant biodiversitat, paisatge i llavors antigues que es cultivaven en la comarca i que havien deixat de conrear-se per la pressió d’altres cultius més rendibles en el seu moment i pel turisme residencial, gran consumista de territori. En l’actualitat ja han recuperat tres varietats autòctones que s’havien deixat de cultivar i han aconseguit que alguns restauradors i panaders de la comarca ja utilitzen els nostres grans de blat per a fer farines i algunes receptes tradicionals fetes amb el gra de blat. Han recuperat el blat amorós, en les varietats colorat i blanc (ideal per a panificar), el blat fartó (adequat per a paelles) i el blat assolacambres (per a guisats tipus olleta de blat picat)

Ara cal aconseguir que la societat se n’adone i valore les conseqüències que té per a la societat, tant econòmiques com socials, culturals i nutricionals, l’opció que ens plantegen des de l’Associació sociocultural del Riurau de Jesús Pobre.

El mercat del Riurau és, a més, l’únic del país que s’autogestiona per la pròpia associació; la resta de mercats existents són impulsats per administracions o cogestionats.

Premi local Ocell 2022

La persona que ha obtingut enguany el premi Ocell local és un filòleg de formació intensa i extensa nascut a Ondara.

En 1997 obté en la Universitat de València la llicenciatura en Filologia Hispànica, especialitat Literatura espanyola; en 1998 es llicència en Filologia Valenciana i, el mateix any, en Filologia espanyola i en 2001 en Llengua Llatina. Entre 2001 i 2004 realitza diversos estudis de Doctorat i en 2011 obté el títol de Doctor en Filologia Hispànica per la Univ. de València i el de Docteur ès Lettres per la Universitat de Neuchâtel (Suïssa).

Entre 2007 i 2021 continua la seua formació assistint a diferents cursos de postgrau en diverses universitats (Pompeu Fabra, UNED).

Des del 2001 ha ocupat diferents càrrecs universitaris; comença com a col·laborador científic i professor d’espanyol i de català a la Univ. d’Augsburg (Alemanya) del 2001 al 2006, i continua com a professor ajudant o contractat d’espanyol, català, francés o portugués i col·laborador científic a les Universitats de Neuchatel (Suïssa) del 2006 al 2011, Paderborn (Alemanya) del 2012 al 2021 i del 2021 fins avui a Rostock (Alemanya).

Però mai no ha deixat de participar en projectes científics a Espanya; així des de 2014 és col·laborador científic del Grup d’Investigació HISLEDIA de la Universitat de València; col·labora en els treballs del grup REDACTA de la Real Academia Española de la Lengua, és assessor de l’equip CORPAT de l’Uned, membre autor i col·laborador del grup DILCA de la Univ. Tènica de Colònia (Alemanya), i en períodes de diversos anys ha participat en projectes amb les Univ. de València, les Univ. de Paderborn, Augsburg i Rostock a Alemanya i amb la de París-Sorbonne a França.

Ha participat en innumerables Congressos i Jornades, sobretot en universitats alemanyes i centreeuropees (Paderborn, Munich, Kassel, Heidelberg, Copenhague, Bochum, Rostock, Neuchatel, Bremen) i ací a València, Saragossa, Las Palmas, Càdis, Tarragona, Sevilla, Valladolid, Vigo, Barcelona….. Ha estat també organitzador i col·laborador en l’organització de Congressos i Jornades, també majoritàriament a Alemanya i Espanya; destacaríem el Simpòsium, organitzat en 2018, que va estar premiat amb el programa Andreas Wesch de la Deutsche Katalanistenverband per a la promoció del català.

Ha impartit nombroses conferències per universitats alemanyes.

Entre les seues publicacions cal destacar el Diccionari bilingüe català-alemany/alemany-català, publicat per l’editorial Herder de Barcelona, en 2007.

També té publicats una relació extensa d’articles en revistes especialitzades i actes de congressos.

Actualment el seu camp d’investigació més significatiu és l’estudi dels préstecs del grec bizantí a les llengües romàniques.

**Nota premsa Associació Cultural Ocell**

Publicado en Actualitat, Associacions.