ONDARA ELEVA A PLE LA PROPOSTA AMB MOTIU DEL 25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

Ondara, 22.11.22. Aquest dijous 24 de novembre, l’Ajuntament d’Ondara celebra el ple ordinari del mes de novembre de la corporació municipal, i entre els punts de l’ordre del dia destaca la proposta dels grups municipals de l’Ajuntament d’Ondara amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de la Violència contra la Dona.

Segons s’exposa en l’exposició de motius, «a Espanya, des de 2003, han sigut assassinades 1.165 dones i 47 xiquetes i xiquets. Des de 2009, s’han interposat quasi 2 milions de denúncies per violència de gènere i més de mig milió d’ordes de protecció. Segons les dades de la “Macroenquesta de violència contra la dona” el 34,2% de les dones han patit violència per part de les seues parelles o ex parelles. El 47,2% no han denunciat ni han utilitzat els servicis públics d’ajuda.

La violència de gènere és una terrible vulneració de Drets Humans que posa en dubte la qualitat democràtica del nostre país. El dret a la igualtat, la llibertat, la seguretat i la dignitat es fallida en cada assassinat masclista. 1.165 dones assassinades és una xifra que es llig i s’escriu ràpid però costa molt més imaginar-se l’impacte de tots eixos assassinats, en totes eixes famílies, en la nostra societat. Darrere de la fredor de cada xifra i cada percentatge està la vida d’una dona, la vida dels seus fills i filles, la seus família, i tothom qui se’ls estima. Les vides de les dones no són xifres i no podem acostumar-nos ni resignar-nos a conviure amb aquesta violència que desafia els pilars d’un país democràtic. Cap dada de violència contra les dones és inacceptable en una societat que pretenga ser lliure, igualtat i justa.

Per a tots els poders públics i per a tota la societat ha de ser una prioritat millorar la resposta que oferim per a garantir la seguretat, la llibertat i la vida de les dones víctimes de violència de gènere i dels seus fills i filles. Hem d’impulsar, desenrotllar i també avaluar l’impacte de les seues polítiques públiques destinades a combatre aquesta violència. Les víctimes de la violència de gènere es mereixen tot el nostre esforç. Per a acabar amb la manifestació més terrible de la violència masclista és imprescindible la cooperació entre totes les Administracions públiques i amb la societat civil. Abordar la violència masclista en tota la seua cruesa exigix ser exigents i posar tots els esforços que tenim a l’abast per a protegir a les víctimes.

La Llei Orgànica 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va suposar una fita en l’abordatge d’esta violència que va mobilitzar i va posar en marxa una gran quantitat de recursos públics destinats a combatre la violència masclista. L’aprovació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere en 2017 va suposar elevar l’abordatge de la violència de gènere a una qüestió d’Estat. El Pacte d’Estat és un acord polític pel que totes les forces parlamentàries van definir una sèrie mesures concretes orientades a la prevenció, atenció i recuperació de les víctimes de violència masclista. El 2018, el Govern de Pedro Sánchez impulsa l’aplicació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere dotant-lo econòmicament a través dels Fons del Pacte d’Estat. El Pacte d’Estat és l’instrument vertebrador de tots els actors que intervenen per a previndre i eradicar la violència i una ferramenta estratègica en continu canvi i adaptació. El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere va ser una pràctica d’èxit, un espai de col·laboració i contribució dels que tenen com a objectiu lluitar contra la violència masclista i ha de ser un document actualitzat que responga a les noves formes en què es manifesta la violència. Les Administracions públiques han de continuar col·laborant per a desenrotllar totes les mesures en la lluita contra la violència de gènere que reflectix el Pacte, inclosa la dotació i execució de les partides pressupostàries dedicades a aquest fi.

La violència de gènere és incompatible amb una societat plenament democràtica. Garantir la llibertat, la seguretat i la vida de les dones i protegir a les víctimes no és una opció, és una obligació democràtica. La violència de gènere ens interpel·la i les administracions públiques, també els ajuntaments, hem de combatre-la amb tots els mitjans al nostre abast. En l’àmbit de les nostres competències desenrotllem un paper fonamental en la prevenció, així com en la informació, assessorament, protecció i acompanyament a les dones víctimes i les seues filles i fills».

Per això, el Plenari de l’Ajuntament d’Ondara com a representació de la societat d’Ondara, eleva a ple aquesta proposta per acordar:

1. Ratificar el compromís ferm de l’Ajuntament d’Ondara contra la violència de gènere, i en defensa dels drets de les dones, l’eradicació de qualsevol tipus de violència masclista i combatre qualsevol discurs negacionista i posicionament polític que negue la violència de gènere o rebutge les polítiques públiques enfocades a la seua total eradicació.

2. Instar a totes les Administracions públiques competents a desenrotllar i complir a les mesures que formen el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

3. Instar a agilitzar el procés de renovació i actualització del Pacte d’Estat contra la violència de Gènere que s’està iniciant en el Congrés dels Diputats.

4.Col·laborar amb les associacions de la societat civil que lluiten contra la violència masclista i treballen per la igualtat d’homes i dones, i treballar per a garantir el seu correcte finançament.

5. Instar a agilitzar el procés de renovació i actualització del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.