ONDARA APROVA PER UNANIMITAT EL I PLA DE JOVENTUT PER AL MUNICIPI D’ONDARA 2022-2025

Ondara, 07.11.22. L’Ajuntament d’Ondara va aprovar en el ple del passat 27 d’octubre 2022 el I Pla de Joventut per al Municipi d’Ondara, el qual tindrà una duració fins als 2025. El I Pla de Joventut per al Municipi d’Ondara 2022-2025 va ser aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques de la corporació municipal (Equip de Govern PSPV-Compromís, PP i Ciutadans). Es tracta d’un document que presenta un diagnòstic de la situació de la joventut a Ondara, així com unes línies d’actuació a tres anys vista.

Segons va explicar l’Alcalde i Regidor de l’àrea, José Ramiro, el I Pla de Joventut per al Municipi d’Ondara 2022-2025 s’entén com a eina de transformació de la realitat d’Ondara a partir de la transformació de la situació dels i les joves que ací hi viuen, i la intenció és poder portar a terme totes les actuacions que es recullen en aquest Pla, de manera descentralitzada, construïdes al voltant de la participació juvenil i dinamitzades als espais d’Ondara que més freqüenten els i les joves. L’objectiu principal del Pla de Joventut és realitzar un disseny de les línies d’actuació de les polítiques de joventut d’Ondara de forma coordinada i integral; tot incorporant la participació dels diferents agents: polítics, administratius i els i les joves del municipi; decidint i prioritzant d’una manera consensuada els eixos d’actuació tenint en compte tots els punts de vista que han configurat l’anàlisi. El Pla Jove és un document viu, que serveix per recollir les necessitats i les demandes de la joventut, i que ajuda a canalitzar les Polítiques públiques de joventut. Com diu la Llei de joventut de 2107 “Les polítiques de joventut són una de les millors inversions per al futur de la societat valenciana”, i per tant de la societat ondarenca.

El I Pla de Joventut per al Municipi d’Ondara arreplega la situació de la joventut a Ondara, amb dades demogràfiques i socioeconòmiques. Cal destacar que la joventut (de 12 a 30 anys), segons les dades del Padró de 2021, representa un 20,29% de la població total d’Ondara. El Pla Jove d’Ondara ha tingut i seguix tenint diferents fases: Diagnòstic-Participació-Construcció-Aprovació-Avaluació. Per a la construcció de les accions que es recullen, cal tenir en compte que en el diagnòstic es va partir la població jove en dos sectors, de 12 a 18 anys i de 19 a 30 anys, i es van fer enquestes amb informació qualitativa. De 12 a 18 anys a alumnat de l’IES Xebic, i de 18 a 30 anys es van fer enviant-les als representants de les penyes, un a un; també amb difusió per xarxes socials i amb enquestes presencials als vacunòdroms. També per mitjà dels/les informadors/es clau (persones que treballen o tenen contacte constant amb joves). Les respostes de les enquestes es van codificar, amb els paràmetres establits per l’IVAJ, i es van extreure temes d’interès per a la segona fase de Participació. En aquesta fase, titulada amb el nom «Opinajove», a l’IES Xebic van participar 150 joves el 12 de maig de 2022. En l’OpinaJove obert a la joventut, van participar més de 60 joves, i es van recollir 50 propostes el 28 de maig de 2022 amb la col·laboració del Consell Valencià de la Joventut. Amb tota la informació recollida, en la Fase de Construcció s’han elaborat més de 100 accions al voltant de 6 eixos estratègics: Inclusió i Igualtat, Educació i Formació, Salut, Participació, Oci i temps lliure i Mobilitat. Totes les accions compten amb un cronograma d’execució i indicadors per a l’avaluació. Algunes de les accions que es recullen ja s’estan executant actualment.

En el ple de l’Ajuntament on es va aprovar el Pla Jove, l’Alcalde, José Ramiro, va agrair a l’IVAJ per potenciar les polítiques públiques de joventut dotant de més personal a les entitats; a l’IES XEBIC i al seu equip directiu per ser col·laboradors necessaris no només en la recollida d’informació, sinó també per tenir sempre les portes obertes a les propostes de la Regidoria; als joves participants per ser part de l’Ondara del futur i participar de manera sincera amb les seues aportacions, i al personal del Departament de Joventut.

El Pla Jove està ja publicat al web de joventut: joventut.ondara.org/plajove

Publicado en Actualitat, Ajuntament.