ONDARA CELEBRARÀ LA SEUA TRADICIONAL FIRA DE FIRES 2022 DEL 12 AL 27 DE NOVEMBRE

  • Després de tres anys, es podrà tornar a gaudir de la Fira d’Ondara amb normalitat durant 3 caps de setmana, amb Fira d’Atraccions, Ruta de la Tapa, Trenet de la Fira
  • El primer cap de setmana se celebrarà la VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits. L’oïda; el Concurs Caní, i Presentació Calendari AECC; el segon, la Fira del Comerç i l’Empresa, i Fira d’Animals; i el tercer cap de setmana, la Fireta de Nadal, la I Gala del Comerç Local, i la Concentració de Vehicles Antics

Ondara, 27.10.22. Ondara tornarà a viure aquest mes de novembre de 2022 la seua tradicional “Fira de Fires, des de 1690”, després que en 2020 i 2021 no es poguera celebrar aquest esdeveniment amb normalitat degut a la pandèmia. Enguany, després de tres anys, es podran celebrar amb normalitat tots els esdeveniments tradicionals sense restriccions. La Fira d’Ondara està organitzada pel departament de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament d’Ondara. En la presentació de la Fira 2022 realitzada hui han participat l’Alcalde d’Ondara i responsable del departament de Promoció Econòmica i Turisme, José Ramiro; el Regidor d’Associacionisme, Miguel Gomis; la presidenta de l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara (ACO) Imma Peiró; la Tècnica ADL d’Ondara, Ana Cotaina; i l’artista artífex del cartell d’aquesta edició 2022, el pintor local Toni Ortolà. El cartell de la Fira 2022, segons ha detallat, simbolitza la Fira des de diferents vessants, amb la música de la fira per mitjà de dibuixos de notes musicals i d’una orella; i amb les mans que completen l’obra, que en el llenguatge dels signes, diuen la paraula «fira».

El programa de la Fira de Fires Ondara 2022 es desenvoluparà del 12 al 27 de novembre, i durant els tres caps de setmana hi haurà Fira d’Atraccions (al seu emplaçament habitual de carrer Nacions Sense Estat); Concurs de Tapes als propis establiments locals, Trenet de la Fira (informació parades i horaris www.agendaondara.es ), i stand amb degustació de dolç i salat dels Festers de la Soledat i Crist 2023 al voltant del Prado. Els dimecres 16 i 23 de novembre seran els dies dels Xiquets i les Xiquetes en la Fira d’Ondara 2022, amb preus reduïts en les atraccions. Una novetat de la fira és l’adaptació de la música de les atraccions per fer-la més inclusiva. Una altra novetat serà la I Gala del Comerç Local i lliurament dels I Premis del Comerç Local d’Ondara el dissabte 26 de novembre.

Primer cap de setmana de Fira, 12 i 13 novembre

El primer cap de setmana de la Fira, el dissabte 12 i diumenge 13 de novembre, tindrà lloc la VI Fira Marina Alta, el Concurs Caní, i la Presentació Calendari AECC. El dissabte 12 i diumenge 13 de novembre, a l’edifici del Prado, es tornarà a celebrar la VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits. L’oïda (acte organitzat per la Macma). A més, per completar el programa firal, el dissabte 12 de novembre a les 20 hores, a l’Edifici del Prado, se celebrarà la Presentació Musicada del Calendari de la Junta local de l’AECC d’Ondara 2023. I el diumenge 13 de novembre des de les 9.30 hores, a la Plaça de bous d’Ondara, tindrà lloc el Concurs Caní.

La Fira Marina Alta amb els 5 sentits, organitzada per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) és un esdeveniment que ve precedit per la fira turística comarcal de 2015; la de temàtica gastronòmica de 2016, la dels vins de 2017, la d’homenatge al paisatge de la Marina Alta de 2018, i la de 2019 «El tacte»: Saber fer, oficis i artesans” celebrades abans de la pandèmia i en les quals ja es traçaren les directrius per potenciar la comarca per mitjà del lema «La Marina Alta amb els 5 sentits». Un encontre estratègic que aglutina tots els pobles de la comarca sota un mateix marc de promoció i col·laboració. En aquest sentit, la “VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits: L’oïda» és un homenatge a les societats musicals, que reunirà durant els dies 12 i 13 de novembre al Prado d’Ondara als estands dels ajuntaments de Pego i les Valls (Pego, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera i l’Atzúbia Forna); Beniarbeig; Benidoleig; Castell de Castells; Dénia ; Benitatxell; El Verger; Els Poblets; Gata de Gorgos; La Vall de Laguar; Orba; Pedreguer; Xàbia; i Ondara. Donat el sentit a què es dedica la fira enguany, l’oïda, aquest esdeveniment estarà molt vinculat a la música i també participaran entitats associatives de la comarca i empreses de gestió cultural de la Marina Alta, vinculades al món musical. «La VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits. L’oïda» comptarà amb un Fòrum amb el següent programa:

Programació de la VI Fira Marina Alta amb els 5 sentits: L’oïda:

Dissabte 12 de novembre – De 10 a 14.00 h i de 16.30 a 21.00 h – El Prado

10.00 h – Obertura de la VI Fira Marina Alta, amb els 5 sentits.

12.00 h a 12.30 h – Inauguració oficial. Les autoritats comarcals eixiran des de l’Ajuntament i es dirigiran al Prado, acompanyades de la Colla de dolçaines i tabals d’Ondara.

13.00 h – Acte de reconeixement a la trajectòria cultural dels col·lectius musicals de la Marina Alta. Amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana – Àrea Marina Alta i la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res – Àrea Marina Alta L’acte estarà amenitzat per una representació musical de les diferents Societats Musicals de la comarca.

17.00 h – Taula rodona ‘L’evolució i recuperació de la dolçaina i el tabal, i el seu posicionament en els conservatoris de música’. A càrrec de la Federació Valenciana de dolçainers/res i tabaleters/res.

18.00 h – Taula rodona ‘La candidatura de les Societats Musicals Valencianes a Patrimoni Immaterial de la Humanitat – UNESCO’.

19.00 h – Presentació del llibre ‘Una aproximació al folklore de la Comunitat Valenciana’. A càrrec de l’autor Pol Alcaide. Conferència-Concert amb una breu introducció a la música medieval amb instruments artesanals medievals i tradicionals.

20.00 h – Presentació musicada del ‘Calendari contra el càncer 2023’ a càrrec de l’Associació contra el Càncer. La presentació musicada estarà amenitzada per Marta Fornali.

Diumenge 13 de novembre – De 10 a 14.00 h i de 16.30 a 19.30 h – El Prado

De 10.00 a 14.00 h – Taller de construcció d’instruments de canya, a càrrec de Miquel Claramunt. Fabriquem Murgues i Repicador (Per a tots els públics).

D’11.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 19.00 h – ‘Ressona la Marina’ Microconcerts en directe

11:00 h – Cercavila inicial amb Benibatuka (la Vall de Gallinera).

11.30 h – ‘Micro-concert de Jean Jass’ (Orba, Xaló i Pego)

12.15 h – Eva Olivencia presenta el seu disc ‘Viure’ (Dénia)

13.00 h – Actuació de la Rondalla de l’Escola Municipal de Música d’Orba

17:00 h – Rebeca Mut presenta el seu disc ´Dones Salvatges´ i novetats en acústic.

17.45 h – ‘Concert de 5FanBrass’ (Xàbia, Gata de Gorgos, Ondara, El Verger i el Poble Nou de Benitatxell).

18.30 h – ‘Concert-presentació del disc El Mirall de Kela (Pego)

*Durant tot el cap de setmana: Parades artesanes amb productes de proximitat i degustacions de la Marina Alta.

Segon cap de setmana de Fira, 19 i 20 novembre

El segon cap de setmana de la Fira 2022, dissabte 19 i diumenge 20 de novembre, a l’Edifici del Prado, se celebrarà la tradicional Fira del Comerç i l’Empresa. Un esdeveniment que segons l’Alcalde, José Ramiro, «és una mostra de la força del comerç local, que demostra que els negocis locals estan vius». Els negocis i comerços locals participaran en aquesta fira, que compta amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara, ACO, la presidenta de la qual, Imma Peiró, ha destacat la satisfacció de l’Associació perquè enguany, després de dos edicions amb restriccions, es puga tornar a fer la fira amb tots els estands.

Una trentena de negocis locals i alguns comarcals han confirmat la seua participació en la fira de comerç d’Ondara, els dies 19 i 20 de novembre, segons ha detallat la tècnica ADL,Ana Cotaina. De moment els negocis participants confirmats són els següents: Carnisseria Alberto Picó, Luansa – Soler Herramientas, Mobles Ortolá, Motos Mahiques, Gala’s, Passicos, Calçats Dora, Mobles Escrivá, Autoescola Ondara, Kobold, El desván de Aitana – Coco kids, Coqueta Moda Infantil, Frutos secos La Marina-Nuts@GO, Maika Regals, Coletas Kids fashion & complements, Toni Ortolá Disseny, Somriures, Dilatando Mentes, Fustabella, Salvadore Gutiérrez perruqueria, Bodegas Aguilar, Maxima Bikes, i Staner Events.

El programa d’eixe segon cap de setmana firal es completarà amb la tradicional Fira d’Animals a la Plaça de Bous, organitzada amb la col·laboració de l’Associació de Carreters i Cavallistes d’Ondara. La fira comptarà amb 12 corrals amb tot tipus d’animals, i segons ha anunciat el Regidor d’Associacionisme, Miguel Gomis, des de l’Associació de Carreters i Cavallistes es disposaran de carros al migdia per a portar a passejar els xiquets i xiquetes que ho desitgen. A més, hi haurà una magnífica exposició de carros en la plaça de bous. En la mostra d’animals participaran expositors de tota la Comunitat Valenciana.

Tercer cap de setmana de Fira, 26 i 27 novembre

El tercer i darrer cap de setmana de la Fira 2022, dissabte 26 i diumenge 27 de novembre, als voltants de l’Edifici del Prado, s’organitzarà la Fireta de Nadal. A més a més, el dissabte 26 a les 21 hores, a l’Edifici del Prado, se celebrarà com a novetat la I Gala del Comerç Local i lliurament dels I Premis del Comerç Local d’Ondara; un esdeveniment organitzat per l’ACO i l’Ajuntament d’Ondara, que comptarà amb un sopar i gala en què es donaran diferents premis de reconeixement al comerç local (innovador, jove, trajectòria, emprenedor…).

El diumenge 27, des de les 9 hores a l’Avinguda d’Alacant, hi haurà la Concentració de vehicles clàssics. Enguany l’Ondara Custom Club ha declinat la realització de la Matinal Motera, però la degustació gastronòmica al Prado es reconverteix en la Ruta de la Tapa en els propis establiments.

El III Concurs de Tapes, que tan bon resultat va donar en les anteriors edicions de 2020 i 2021, es tornarà a realitzar enguany en els propis establiments de restauració local, bars i restaurants, i tindrà lloc durant tres caps de setmana de novembre de 2022 (del 12 al 27 de novembre). La participació en el concurs és gratuïta per als bars i restaurants locals. Cada establiment participant hi haurà d’elaborar una tapa per a participar en el concurs, on el seu preu de venda serà de tapa més una canya de cervesa o una copa de vi, per un preu tancat de 3 euros. El III Concurs de Tapes compta amb un premi a la millor tapa del poble (premi dotat econòmicament amb 400 euros per al bar o restaurant guanyador, i 200 euros per al segon), i el sorteig de sopars per als clients que hagen completat el 70% de les tapes participants. En el III Concurs de Tapes de la Fira d’Ondara 2022 participaran alguns dels establiments que ja van participar en anteriors edicions, i uns altres de nous. Encara s’està perfilant el nombre total de locals participants, si bé ja estan confirmats 10 locals en el Concurs de Tapes 2022: Asley, Cervera, Prado, Karma, Centre Social, La Parada, Allí Baix Bar, Sant Lluís, Valero i La Xata de Sole.

Respecte a la fira d’atraccions, es tornarà a instal·lar durant tres caps de setmana de novembre (12, 13, 19, 20, 26 i 27 de novembre 2022) en l’aparcament situat al carrer Nacions Sense Estat, al costat del MasyMas. Enguany, el dia del xiquet/a serà els dimecres 16 i 23 de novembre, i les atraccions tindran de preu 1,5 euros. Segons ha confirmat José Ramiro, una novetat és que es traslladarà als firers que en determinades hores tinguen la música apagada a fi de fer una fira d’atraccions més inclusiva que permeta la participació de persones amb espectre autista.

D’altra banda, des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara s’ha avançat que els caps de setmana destaquen els concerts de Santa Cecília de la UMO (19 de novembre Banda Juvenil d’Ondara, i 26 de novembre la Unió Musical d’Ondara, a les 19 hores, a l’Auditori Municipal d’Ondara).

Publicado en Actualitat, AFIC, Ajuntament.