ONDARA LLIURA LES PRIMERES DISTINCIONS 9 D’OCTUBRE A ROBERT MIRALLES I AL CPV ONDARA

Amb el lliurament de les Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara van culminar les celebracions del 9 d’octubre i la cloenda del Festival de Tradicions Arrels amb què des de la Regidoria de Cultura s’ha celebrat la cultura del poble

Ondara, 10.10.22. L’Ajuntament d’Ondara ha celebrat durant tota la setmana passada la programació d’Arrels, el Festival de Tradicions a Ondara, que va culminar ahir diumenge, 9 d’octubre, amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride. Per primera vegada, l’acte institucional, celebrat a la plaça del Convent, va acollir el lliurament de les Distincions del 9 d’octubre, que van ser lliurades per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la primera Tinent d’Alcalde, Mar Chesa, en un esdeveniment que va estar presentat pel periodista local Toni Marí. Amb el lliurament de les Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara van concloure les celebracions del 9 d’octubre, el dia dels valencians i les valencianes, i la cloenda del Festival de Tradicions Arrels amb què des de la Regidoria de Cultura s’ha celebrat la cultura del poble.

La distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara dedicada a grups i col·lectius del municipi ha sigut per al Club de Pilota d’Ondara en el seu 30 aniversari. La distinció individual va ser atorgada a l’investigador local que ha dedicat la seua vida a l’estudi de la història d’Ondara, Robert Miralles i Cebrià. Els guardonats van rebre com a obsequi una pintura obra de l’artista local Toni Ortolà. A continuació, l’Alcalde va oferir el seu discurs institucional del 9 d’octubre. José Ramiro va destacar que, enguany, des de l’Ajuntament se li ha donat un impuls a la commemoració del 9 d’octubre programant tota una setmana cultural i festiva, amb la programació del festival Arrels, «que ha reivindicat totes les nostres tradicions, la nostra gent i la nostra cultura», assenyalant que l’acte d’ahir era per reconèixer a persones i col·lectius que són mereixedores de l’admiració i l’afecte popular. Després del discurs, i com és tradició, es va lliurar la corona de llorer a l’escultura de Jaume I que presideix el claustre de l’Ajuntament, enguany per part de les Regidores Mar Chesa i Raquel Mengual.

El Club de Pilota d’Ondara va rebre la seua distinció representat per la seua presidenta, Raquel Sivera, i la seua tresorera, Catina Ivars. L’associació compleix ara 30 anys d’història lluitant per un esport tan nostre com la pilota. Tres dècades de recuperació, de canvis i sobretot de dignificació de la pilota com a patrimoni i cultura del poble d’Ondara legitimen la trajectòria d’aquesta distinció local. 30 anys d’esforços, d’etapes i de reptes que han consolidat la institució com un dels clubs capdavanters en tot el territori valencià. Per a la concessió del guardó, s’ha atès l’efemèride amb què enguany 2022 es commemora la seu del CPV Ondara, és a dir, els 150 anys del Trinquet Municipal d’Ondara.

Per la seua banda, Robert Miralles i Cebrià va rebre la distinció individual. Nascut el 1957 al carrer Sant Benet, la seua afició per la història comença d’adolescent quan el rector del poble li obrí les portes de l’Arxiu Parroquial. Des d’aleshores, i després dels anys de formació universitaris, és autor de nombrosos estudis, treballs i publicacions. Entre ells, La demografia d’Ondara al segle XVIII publicada el 1981 dins els Premis Vila d’Ondara o El llibre d’Ondara, publicat el 1985, un manual didàctic de referència per als alumnes del Sanchis Guarner d’aquella època o els llibrets de Beniarbeig, El Verger i Ondara de la col·lecció Toponímia de pobles valencians de l’Acadèmia Valenciana de la llengua publicats entre 2014 i 2018. Cal destacar, això sí, els volums Ondara, dels orígens a 1900 publicat el 2013 i la primera part del volum dedicat al segle XX. Fou creador i mantenidor de l’Arxiu Històric Municipal i durant tota una carrera dedicada a la docència fou promotor de les primeres promocions d’ensenyament en valencià. És en resum un amant del seu poble, del seu país i del llegat cultural del País Valencià.

Abans del lliurament de les distincions, es va realitzar el tradicional passa carrer pel poble des de la Plaça 9 d’octubre amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”. Per finalitzar l’acte institucional, van tornar a actuar les “Ballaores d’Ondara”; els balls dels Panderos i dels Cavallets de la Processó del Corpus (amb grups de xiquets i xiquetes)) i la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals a la plaça del Convent, oferint un espectacular esdeveniment.

Amb els actes d’aquest diumenge ha culminat el primer Festival Arrels 2022, Festival de Tradicions a Ondara, que ha estat organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, i ha suposat una nova proposta cultural, d’oci i de posada en valor de les tradicions valencianes. Aquest festival ha comptat amb un ampli ventall de propostes per a tots els públics del 30 de setembre al 9 d’octubre.

Este cap de setmana, el divendres, 7 d’octubre, es va oferir el teatre itinerant; “Espectacles David” presentant “Aventura prehistòrica” i el Torneig “La Fallera Calavera”, a l’Espai Jove. Eixa nit va tindre lloc la Dansà de la Marina, i l’actuació del grup Notes Soltes.

El divendres a la nit es va lliurar el “VI Premi Composició per a Dolçaina i piano Vila d’Ondara”, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició 2022. El 1er Premi de Composició per a Dolçaina i Piano Vila d’Ondara 2022, patrocinat per l’Ajuntament d’Ondara amb una dotació econòmica de 1.250 euros, va ser per «La Mallerenga» del compositor Lolo Garcia de Benidorm. El Premi del Públic, concedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, amb una dotació de 500 euros, va ser per a «Marjal», del compositor Àngel Garcia Martínez, d’Albalat de la Ribera. Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara es va agrair la seua participació als compositors que han participat en aquesta 6ª edició per la seua gran labor en el camp de la música i especialment en el d’aquest instrument tan representatiu com és la dolçaina.

Els actes van continuar el dissabte, 8 d’octubre. Al matí es va oferir una Ruta Teatralitzada a càrrec de l’Escola de Teatre d’Ondara, visitant els edificis més emblemàtics d’Ondara.

Ja a la vesprada, des de la Plaça Major, va tindre lloc un vistós passa carrer pel poble amb la Muixeranga Segària, la Muixeranga «Els Negrets» de l’Alcúdia i Els Tornejants de l’Alcúdia, acompanyats per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals, fins arribar al carrer Vicent Andrés Estellés, parant a la placeta de les Escoles per a que les persones de la Residència pogueren gaudir de les muixerangues. També van actuar davant de l’Ajuntament, al Moll del Prado i al carrer General Bosch, al costat de la plaça de bous. Les muixerangues van realitzat impressionants figures demostrant la seua força, equilibri i agilitat.

Posteriorment, al carrer Vicent Andrés Estelles es va gaudir també del “Sarau Valencià” amb el “Grup de Danses Portitxol” i la “Rondalla el Portitxol” de Xàbia. Després dels sopars, es van oferir (dins del Prado degut a la meteorologia) els concerts dels grups de música en valencià “Niuss” i “El diluvi”, que van contar amb una altíssima participació, i a on el públic va gaudir d’allò més.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.