ONDARA VA ACOLLIR AHIR LA TAULA RODONA «LES ESCRIPTORES DE LA MARINA ALTA»: DONATGE A CARME MIQUEL, EN LA PROGRAMACIÓ D’ARRELS

Les escriptores convidades van abordar la seua trajectòria literària i la relació de la seua obra amb el paisatge de la comarca i amb altres aspectes com ara el feminisme i l’activisme per la llengua

La programació d’Arrels està comptant durant tota la setmana amb un ampli ventall de propostes fins al 9 d’octubre

Ondara, 07.10.22. Ahir dijous 6 d’octubre, la Casa de Cultura d’Ondara va acollir la Taula Rodona «Les escriptores de la Marina Alta»: Donatge a Carme Miquel. Un acte emmarcat en la programació del primer Festival Arrels 2022, Festival de Tradicions a Ondara, que va comptar amb la participació de Pepa Guardiola (Xàbia), Elvira Cambrils (Pego), Lídia Santacreu (Benissa) i Xaro Cabrera (La Xara). La taula rodona va estar coordinada i moderada per l’escriptor local Jovi Lozano-Seser, i va comptar amb la participació de la Regidoria de Cultura d’Ondara, Raquel Mengual. Durant l’acte, les convidades van abordar la seua trajectòria literària i la relació de la seua obra amb el paisatge de la comarca i amb altres aspectes com ara el feminisme i l’activisme per la llengua. L’encontre va ser també, tal com estava previst i dissenyat el debat, un recordatori i alhora homenatge a l’escriptora Carme Miquel, la professora i escriptora que ens deixà el 2019 i que fou una de les impulsores de la normalització del valencià i de la literatura en valencià dins l’aula durant les dècades de redreçament lingüístic i cultural dels anys huitanta i noranta.

Cal esmentar que el primer Festival Arrels 2022, Festival de Tradicions a Ondara, està organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, i suposa una nova proposta cultural, d’oci i de posada en valor de les tradicions valencianes. Aquest festival està comptant amb un ampli ventall de propostes per a tots els públics del 30 de setembre al 9 d’octubre. Dins del programa d’Arrels, el passat divendres, 30 setembre, a la Casa Cultura, es va fer la presentació del llibre “La nostra cultura” de l’ondarenc Guillem Ferrer Bolufer, amb la intervenció de Robert Miralles, prologuista i de Toni Ortolà, dissenyador de la portada del llibre.

El dilluns 3, dimarts 4 i dijous 6 d’octubre es van oferir al Prado tallers de Dolçaina a càrrec d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals; de Danses a càrrec de “Ballaores del Patronat del Corpus”; i de Muixeranga, a càrrec de la “Muixeranga Segària” (dirigits a xiquetes i xiquets). El dimecres 5 d’octubre, al Prado, va començar de nou la temporada de l’Hora del conte amb una sessió a càrrec de “Monipoppins” que va presentar la seua obra “La Segària, amagatall de Conqueridors”. A continuació es va fer un taller de «La Mocadorà», d’elaboració de massapà, que va anar a càrrec de “Pastisseria Victòria”. Després, per a públic adult, es va oferir un Taller d’Albaes i Vers improvisat a càrrec de “Va de cant” (amb Mariàngels Marqueño, Mª Amparo Hurtado i Jacint Hernández).

Ahir dijous 6 d’octubre, dins de la programació de l’agenda mensual, la Casa de Cultura d’Ondara va acollir també la inauguració de l’Exposició Col·lectiva d’ADAMA (Associació d’Artistes de la Marina Alta), que es podrà visitar fins al 28 d’octubre, oferint una mostra de pintura, dibuix, fotografia, escultura i ceràmica, a càrrec d’artistes de la comarca.

Cal recordar que per aquest cap de setmana, la programació d’Arrels comptarà amb els actes següents: (a causa de la previsió de pluges del cap de setmana, tots els actes fins a nou avís es traslladen a l’edifici del Prado)

El divendres, 7 d’octubre, a les17:30 hores a la Plaça Major, teatre itinerant; “Espectacles David” presenta “Aventura prehistòrica”. De 18 a 20 hores, a l’Espai Jove, Torneig “La Fallera Calavera”, amb premi per als guanyadors/es. A les 20 hores a la Casa de Cultura, Lliurament del “V Premi Composició per a Dolçaina i piano Vila d’Ondara”, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició 2022. A les 21 hores, Dansà de la Marina, des de la Plaça del Convent fins al carrer Vicent Andrés Estellés. A les 22 hores, al Prado i voltants, sopars populars (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores, al carrer Vicent Andrés Estellés, actuació del grup Notes Soltes.

El dissabte, 8 d’octubre, a les 11:30 hores al Moll del Prado s’oferirà una Ruta Teatralitzada a càrrec de l’Escola de Teatre d’Ondara, visitant els edificis més emblemàtics d’Ondara. Ja a la vesprada, a les 19 hores des de la Plaça Major, passa carrer pel poble amb la Muixeranga Segària, Muixeranga «Els Negrets» de l’Alcúdia i Els Tornejants de l’Alcúdia, acompanyats per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals, fins arribar al carrer Vicent Andrés Estellés. Una vegada arribat al carrer Vicent Andrés Estelles, a les 20 hores “Sarau Valencià” amb el “Grup de Danses Portitxol” i la “Rondalla el Portitxol” de Xàbia. A les 21:30 hores, sopar de cabasset (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores a la Plaça de Bous, Concert de “Niuss” i “El diluvi”, en la Gira “Vine amb mi”. Cal destacar que tots els actes són gratuïts.

El programa d’Arrels culminarà aquest diumenge, 9 d’octubre, amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride. A les 11 hores, des de la Plaça 9 d’octubre, es farà el tradicional passa carrer pel poble amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”. A les 12 hores, a la Plaça del Convent, tindrà lloc l’acte institucional del 9 d’octubre que comptarà per primera vegada amb la cerimònia de lliurament de les Distincions del 9 d’octubre. Per a finalitzar l’acte, actuaran les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals.

Publicado en Actualitat, Cultura.