MOLTA PARTICIPACIÓ EN ELS TALLERS D’ARRELS, EL PRIMER FESTIVAL DE TRADICIONS A ONDARA

El plat fort d’Arrels serà el concert del Diluvi i Niuss el dissabte 8 d’octubre; a més, es lliuraran per primera vegada les distincions del 9 d’octubre

Ondara, 05.10.22. El primer Festival Arrels 2022, Festival de Tradicions a Ondara, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, s’està celebrant del 30 de setembre al 9 d’octubre. És una nova proposta cultural, d’oci i de posada en valor de les tradicions valencianes. Aquest festival compta amb un ampli ventall de propostes per a tots els públics fins al 9 d’octubre. Entre les activitats, es poden trobar concerts de música tradicional; danses, muixerangues, tallers diversos (danses, dolçaina, muixeranga, mocadorà, albaes…), teatre, literatura, taula rodona, premi de composició, torneig de «La fallera calavera», sopars populars, passa carrers, entre altres esdeveniments.

El plat fort del programa d’Arrels arribarà el cap de setmana, amb el concert dels grups de música en valencià «Diluvi» i «Niuss» el dissabte 8 d’octubre a la Plaça de Bous d’Ondara. A més, per primera vegada, el diumenge 9 d’octubre es farà el Lliurament de les primeres Distincions 9 d’octubre, que suposarà la culminació dels actes commemoratius institucionals del 9 d’octubre. També destaquen a la programació la participació de les muixerangues, de les danses i i de grups de música tradicional valenciana.

La programació entre setmana està comptant amb una alta participació en els tallers dirigits a xiquets i xiquetes que s’han desenvolupat, com el Taller de Dolçaina del dilluns 3 d’octubre a càrrec d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals o el Taller de Danses a càrrec de “Ballaores del Patronat del Corpus” d’ahir dimarts 4 d’octubre.

Aquest dimecres 5 d’octubre, a les 18 hores a la Casa de Cultura començarà de nou la temporada de l’Hora del conte amb una sessió a càrrec de “Monipoppins” que presenta “La Segària, amagatall de Conqueridors”. A continuació es farà un taller de «La Mocadorà», elaboració de massapà, a càrrec de “Pastisseria Victòria”. Després, a les 20 hores al Prado, un Taller d’Albaes i Vers improvisat a càrrec de “Va de cant” (Mariàngels Marqueño, Mª Amparo Hurtado i Jacint Hernández), dirigit a públic adult.

Demà dijous, 6 d’octubre, a les 18 hores al Prado, s’oferirà un Taller de Muixeranga, a càrrec de la “Muixeranga Segària”, dirigit a xiquetes i xiquets de 8 a 12 anys. I a les 20 hores a la Casa de Cultura, Taula Rodona «Les escriptores de la Marina Alta»: Donatge a Carme Miquel. Amb la participació de Pepa Guardiola (Xàbia), Elvira Cambrils (Pego), Lídia Santacreu (Benissa) i Xaro Cabrera (La Xara), moderat per Jovi Lozano-Seser.

Ja el cap de setmana, els actes començaran el divendres, 7 d’octubre, a les 17:30 hores a la Plaça Major amb un teatre itinerant; “Espectacles David” presenta “Aventura prehistòrica”. De 18 a 20 hores, a l’Espai Jove, Torneig “La Fallera Calavera”, amb premi per als guanyadors/es. A les 20 hores a la Casa de Cultura, Lliurament del “V Premi Composició per a Dolçaina i piano Vila d’Ondara”, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició 2022. A les 21 hores, Dansà de la Marina, des de la Plaça del Convent fins al carrer Vicent Andrés Estellés. A les 22 hores, al Prado i voltants, sopars populars (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores, al carrer Vicent Andrés Estellés, actuació del grup Notes Soltes. El dissabte, 8 d’octubre, a les 11:30 hores al Moll del Prado s’oferirà una Ruta Teatralitzada a càrrec de l’Escola de Teatre d’Ondara, visitant els edificis més emblemàtics d’Ondara. Ja a la vesprada, a les 19 hores des de la Plaça Major, passa carrer pel poble amb la Muixeranga Segària, Muixeranga «Els Negrets» de l’Alcúdia i Els Tornejants de l’Alcúdia, acompanyats per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals, fins arribar al carrer Vicent Andrés Estellés. Una vegada arribat al carrer Vicent Andrés Estelles, a les 20 hores “Sarau Valencià” amb el “Grup de Danses Portitxol” i la “Rondalla el Portitxol” de Xàbia. A les 21:30 hores, sopar de cabasset (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores a la Plaça de Bous, Concert de “Niuss” i “El diluvi”, en la Gira “Vine amb mi”. Cal destacar que tots els actes són gratuïts. El programa d’Arrels culminarà aquest diumenge, 9 d’octubre, amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride. A les 11 hores, des de la Plaça 9 d’octubre, es farà el tradicional passa carrer pel poble amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”. A les 12 hores, a la Plaça del Convent, tindrà lloc l’acte institucional del 9 d’octubre que comptarà per primera vegada amb la cerimònia de lliurament de les Distincions del 9 d’octubre. Per a finalitzar l’acte, actuaran les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals.

*Per als sopars de divendres i dissabte hi haurà servei de Barra a càrrec de la Comissió de Festes de la Soledat 2023 amb possibilitat de sopar. Punts de Venta per als tiquets del sopar a: Vinalia, Clínica Levante i al telèfon 659512186.

**Inscripcions per als tallers de xiquets/es i adults/es, hora del conte i torneig en https://joventut.ondara.org/ o https://agendaondara.es/

Publicado en Actualitat, Cultura.