ONDARA VIURÀ UN MES D’OCTUBRE PLE D’ESDEVENIMENTS AMB LES PROGRAMACIONS D’ARRELS, EL PRIMER FESTIVAL DE TRADICIONS, I DEL 150 ANIVERSARI DEL TRINQUET MUNICIPAL

  • El plat fort d’Arrels (30 setembre – 9 octubre) serà el concert del Diluvi i Niuss el 8 d’octubre; a més, es lliuraran per primera vegada les distincions del 9 d’octubre
  • El 150 aniversari del Trinquet es commemorarà del 3 al 16 d’octubre amb un complet programa d’actes

Ondara, 26.09.22. L’Ajuntament d’Ondara ha presentat hui les interessants propostes culturals, tradicionals, d’oci i esportives que ompliran d’esdeveniments aquest mes d’octubre; el primer octubre sense restriccions per la pandèmia en tres anys, en què s’han programat actes molt diversos emmarcats en dos propostes; d’una banda, el primer Festival Arrels 2022, Festival de Tradicions d’Ondara, organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, que tindrà lloc del 30 de setembre al 9 d’octubre. D’altra banda, el programa del 150 aniversari del Trinquet Municipal (del 3 al 16 d’octubre), organitzat per la Regidoria d’Esports, dirigida per Mar Chesa, amb la col·laboració del Club de Pilota Valenciana d’Ondara (que enguany 2022 també està d’aniversari, atès que compleix 30 anys). Aquests programes es complementen amb la programació cultural del mes d’octubre.

La presentació dels esdeveniments ha comptat amb la participació de l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro; la Regidora de Cultura, Raquel Mengual; la Regidoria d’Esports, Mar Chesa, i els tècnics de l’Ajuntament d’Ondara, Ximi Vives i Pedro Gil. En la presentació s’ha mostrat també el cartell del dia 9 d’octubre, que s’ha dissenyat amb l’obra guanyadora del I Concurs de Dibuix «Cartell 9 d’Octubre» que es va fer l’any passat al CEIP Sanchis Guarner; un dibuix de Júlia Alemany Soler.

Pel que fa al Festival Arrels 2022, el I Festival de Tradicions d’Ondara és una nova proposta cultural, d’oci i de posada en valor de les tradicions valencianes. Aquest festival comptarà amb un ampli ventall de propostes per a tots els públics del 30 de setembre al 9 d’octubre, segons ha detallat la Regidoria de Cultura, Raquel Mengual. Entre les activitats, es poden trobar concerts de música tradicional; danses, muixerangues, tallers diversos (danses, dolçaina, muixeranga, mocadorà, albaes…), teatre, literatura, taula rodona, premi de composició, torneig de «La fallera calavera», sopars populars, passa carrers, entre altres esdeveniments. El plat fort del programa d’Arrels arribarà el cap de setmana, amb el concert dels grups de música en valencià «Diluvi» i «Niuss» el dissabte 8 d’octubre a la Plaça de Bous d’Ondara. A més, per primera vegada, el diumenge 9 d’octubre es farà el Lliurament de les primeres Distincions 9 d’octubre, que suposarà la culminació dels actes commemoratius institucionals del 9 d’octubre. També destaquen a la programació la participació de les muixerangues, de les danses i i de grups de música tradicional valenciana.

La programació d’Arrels 2022, Festival de Tradicions a Ondara, és la següent. Començarà el divendres, 30 setembre, a les 20 hores a la Casa Cultura, amb la presentació del llibre “La nostra cultura” de l’ondarenc Guillem Ferrer Bolufer. Intervindran: Robert Miralles, prologuista i Toni Ortolà, dissenyador de la portada del llibre. El diumenge 2 d’octubre, a les 12 hores al Prado, s’oferirà el concert – intercanvi de la Banda Juvenil de la UMO i la Banda Jove Agrupació Musical de Pego. Entre setmana s’oferiran diferents tallers. El dilluns 3 d’octubre, a les 18 hores al Prado, Taller de Dolçaina a càrrec d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals (dirigit a xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys). El dimarts, 4 d’octubre, també a les 18 hores al Prado, Taller de Danses a càrrec de “Ballaores del Patronat del Corpus” (dirigit a xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys). El dimecres 5 d’octubre, a les 18 hores a la Casa de Cultura comença de nou la temporada de l’Hora del conte amb una sessió a càrrec de “Monipoppins” que presenta “La Segària, amagatall de Conqueridors”. A continuació es farà un taller de «La Mocadorà», elaboració de massapà, a càrrec de “Pastisseria Victòria”. Després, a les 20 hores al Prado, un Taller d’Albaes i Vers improvisat a càrrec de “Va de cant” (Mariàngels Marqueño, Mª Amparo Hurtado i Jacint Hernández), dirigit a públic adult. El dijous, 6 d’octubre, a les 18 hores al Prado, un Taller de Muixeranga, a càrrec de la “Muixeranga Segària”, dirigit a xiquetes i xiquets de 8 a 12 anys. I a les 20 hores a la Casa de Cultura, Taula Rodona «Les escriptores de la Marina Alta»: Donatge a Carme Miquel. Amb la participació de Pepa Guardiola (Xàbia), Elvira Cambrils (Pego), Lídia Santacreu (Benissa) i Xaro Cabrera (La Xara), moderat per Jovi Lozano-Seser.

Ja el cap de setmana, els actes començaran el divendres, 7 d’octubre, a les17:30 hores a la Plaça Major amb un teatre itinerant; “Espectacles David” presenta “Aventura prehistòrica”. De 18 a 20 hores, a l’Espai Jove, Torneig “La Fallera Calavera”, amb premi per als guanyadors/es. A les 20 hores a la Casa de Cultura, Lliurament del “V Premi Composició per a Dolçaina i piano Vila d’Ondara”, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició 2022. A les 21 hores, Dansà de la Marina, des de la Plaça del Convent fins al carrer Vicent Andrés Estellés. A les 22 hores, al Prado i voltants, sopars populars (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores, al carrer Vicent Andrés Estellés, actuació del grup Notes Soltes. El dissabte, 8 d’octubre, a les 11:30 hores al Moll del Prado s’oferirà una Ruta Teatralitzada a càrrec de l’Escola de Teatre d’Ondara, visitant els edificis més emblemàtics d’Ondara. Ja a la vesprada, a les 19 hores des de la Plaça Major, passa carrer pel poble amb la Muixeranga Segària, Muixeranga «Els Negrets» de l’Alcúdia i Els Tornejants de l’Alcúdia, acompanyats per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals, fins arribar al carrer Vicent Andrés Estellés. Una vegada arribat al carrer Vicent Andrés Estelles, a les 20 hores “Sarau Valencià” amb el “Grup de Danses Portitxol” i la “Rondalla el Portitxol” de Xàbia. A les 21:30 hores, sopar de cabasset (es disposarà de taules i cadires). I a les 23 hores a la Plaça de Bous, Concert de “Niuss” i “El diluvi”, en la Gira “Vine amb mi”. Cal destacar que tots els actes són gratuïts. El programa d’Arrels culminarà el diumenge, 9 d’octubre, amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride. A les 11 hores, des de la Plaça 9 d’octubre, es farà el tradicional passa carrer pel poble amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”. A les 12 hores, a la Plaça del Convent, tindrà lloc l’acte institucional del 9 d’octubre que comptarà per primera vegada amb la cerimònia de lliurament de les Distincions del 9 d’octubre. Per a finalitzar l’acte, actuaran les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals.

*Per als sopars de divendres i dissabte hi haurà servei de Barra a càrrec de la Comissió de Festes de la Soledat 2023 amb possibilitat de sopar. Punts de Venta per als tiquets del sopar a: Vinalia, Clínica Levante i al telèfon 659512186.

**Inscripcions per als tallers de xiquets/es i adults/es, hora del conte i torneig en https://joventut.ondara.org / o https://agendaondara.es/ *

D’altra banda, l’Alcalde, José Ramiro, i la Regidora d’Esports, Mar Chesa, han donat a conèixer el complet Programa d’actes commemoratius del 150 aniversari del Trinquet Municipal, que tindran lloc del 3 al 16 d’octubre de 2022. Aquesta programació ha estat elaborat amb la col·laboració del Club de Pilota Valenciana d’Ondara, que enguany també està d’aniversari i compleix 30 anys; una efemèride que ha sigut destacada també per l’Ajuntament d’Ondara. José Ramiro i Mar Chesa han lloat la gran tasca que fa el Club de Pilota Ondara pel foment de l’esport autòcton i la recuperació de les tradicions.

El programa començarà amb l’Exposició Fotogràfica “150 anys de pilota valenciana a Ondara” que es podrà visitar al Claustre de l’Ajuntament del 3 al 14 d’octubre. Del 10 al 12 d’octubre, el Trinquet Municipal tindrà Jornades de Portes Obertes, on es podrà jugar a la pilota grossa, raspall i escala i corda (el Club de Pilota proveirà d’esparadrap, tesamoll i pilotes). El dijous, 13 d’octubre a les 16 hores es farà al Trinquet Municipal la Celebració del 30 Aniversari del Club de Pilota d’Ondara i Homenatge al pilotari Félix, amb reconeixements a alguns membres del Club, i després es farà un homenatge al pilotari professional Félix de Dénia, veí d’Ondara. Seguidament, partida professional amb els millors pilotaris del moment, amb la participació de Félix. El divendres 14 d’octubre al Prado, a les 20 hores, es presentarà el llibre «La Pilota a Ondara. Segles XIX al XXI», a càrrec dels autors Robert Miralles i Toni Albert, i amb la participació de Toni Ortolà, autor de la portada i José Ramiro, Alcalde d’Ondara. El dissabte, 15 d’octubre a les 16 hores al carrer Llibertat, tindrà lloc la presentació oficial de l’Escola de Pilota i a continuació una espectacular partida de Llargues. I per a culminar els actes de la setmana de la Pilota, el diumenge, 16 d’octubre a les 13 hores, es procedirà a la inauguració de la Plaça Paco Cabanes “Genovés”, en el nou pàrquing de Ronda Generalitat. I a les 16:30 hores, al Trinquet Municipal, se celebrarà l’acte del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara, que comptarà amb una exhibició de la modalitat del Rebot (com es va realitzar en la inauguració de 1872), a càrrec dels professionals participants en la partida que es jugarà després: Puchol II, Nacho i feridor contra Giner, Tomàs II i Héctor (entrada gratuïta a la partida).

Aquestes programacions especials d’Arrels i del Trinquet es completaran amb la resta d’actes programats per al mes d’octubre, que són els següents:

PROGRAMA GENÈRIC TOT OCTUBRE ONDARA 2022

ARRELS – FESTIVAL DE TRADICIONS A ONDARA, DEL 30 DE SETEMBRE AL 9 D’OCTUBRE

Divendres, 30 setembre, 20h – Casa Cultura

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “La nostra cultura” de l’ondarenc Guillem Ferrer Bolufer. Intervindran: Robert Miralles, prologuista i Toni Ortolà, dissenyador de la portada del llibre

Diumenge, 2 d’octubre, 12h – Prado

CONCERT: Intercanvi banda juvenil de la UMO i banda jove Agrupació Musical de Pego

Dilluns, 3 d’octubre, 18h – Prado

TALLER DE DOLÇAINA A càrrec d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals. Dirigit a xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys

Dimarts, 4 d’octubre, 18h – Prado

TALLER DE DANSES. A càrrec de “Ballaores del Patronat del Corpus”. Dirigit a xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys

Dimecres, 5 d’octubre,

18h – Casa de Cultura

L’HORA DEL CONTE “Monipoppins” presenta “La Segària, amagatall de Conqueridors”.

A continuació TALLER DE “MOCADORÀ”. Elaboració de massapà A càrrec de “Pastisseria Victòria”

20h – Prado

TALLER D’ALBAES I VERS IMPROVISAT. A càrrec de “Va de cant”: Mariàngels Marqueño, Mª Amparo Hurtado i Jacint Hernández. Dirigit a públic adult.

Dijous, 6 d’octubre,

18h – Prado

TALLER DE MUIXERANGA. A càrrec de la “Muixeranga Segària”

Dirigit a xiquetes i xiquets de 8 a 12 anys

20h – Casa de Cultura

TAULA RODONA «Les escriptores de la Marina Alta»: Donatge a Carme Miquel. Amb la participació de Pepa Guardiola (Xàbia), Elvira Cambrils (Pego), Lídia Santacreu (Benissa) i Xaro Cabrera (La Xara). Moderat per: Jovi Lozano-Seser

Divendres, 7 d’octubre,

17.30h – Plaça Major

TEATRE ITINERANT “Espectacles David” presenta “Aventura prehistòrica”

De 18h a 20h – Espai Jove

TORNEIG “La Fallera Calavera”. Amb premi per als guanyadors/es

20h – Casa Cultura

LLIURAMENT “V PREMI Composició per a Dolçaina i piano. Vila d’Ondara”. Amb la interpretació per part de Josep Alemany i David Gonzàlez de les obres presentades en aquesta edició.

21h – Des de la Plaça del Convent fins al Vicent Andrés Estellés

DANSÀ DE LA MARINA

22h – Prado i voltants

SOPARS POPULARS Es disposarà de taules i cadires

23h – C/ Vicent Andrés Estellés

Actuació de “NOTES SOLTES”

Dissabte, 8 d’octubre,

11.30h – Moll del Prado

RUTA TEATRALITZADA A càrrec de l’Escola de Teatre d’Ondara. Visitant els edificis més emblemàtics d’Ondara

19h – Des de Plaça Major

PASSA CARRER pel poble amb la Muixeranga Segària, Muixeranga «Els Negrets» de l’Alcúdia i Els Tornejants de l’Alcúdia, acompanyats per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals fins arribar al carrer Vicent Andrés Estellés

20h – Carrer Vicent Andrés Estelles

“Sarau Valencià” amb el “Grup de Danses Portitxol” i la “Rondalla el Portitxol” de Xàbia

21.30h – Carrer Vicent Andrés Estellés.

Sopar de cabasset Es disposarà de taules i cadires.

23h – Plaça de Bous

Concert “Niuss” i “El diluvi” Gira “Vine amb mi”

Diumenge, 9 d’octubre,

11h – Plaça 9 d’octubre

PASSA CARRER pel poble amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les “Ballaores d’Ondara” i la “Muixeranga de la Marina Alta”

12h – Plaça del Convent

Cerimònia de lliurament de les i distincions del 9 d’octubre. Per a finalitzar l’acte, actuació de les “Ballaores d’Ondara” i de la “Muixeranga de la Marina Alta” acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals.

*Inscripcions per als tallers de xiquets/es i adults/es, hora del conte i torneig en https://joventut.ondara.org / o https://agendaondara.es/ *

PROGRAMACIÓ 150 ANIVERSARI TRINQUET MUNICIPAL D’ONDARA

Del 3 al 14 d’octubre, Claustre de l’Ajuntament

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “150 anys de pilota valenciana a Ondara”

____________________________________________________________

Del 10 al 12, Trinquet Municipal

JORNADES DE PORTES OBERTES. On podràs jugar a la pilota grossa, raspall i escala i corda. El Club de Pilota proveirà d’esparadrap, tesamoll i pilotes

____________________________________________________________

Dijous, 13

16h – Trinquet Municipal

Celebració del 30 Aniversari del Club de Pilota d’Ondara. Homenatge al pilotari Félix. Reconeixements a alguns membres del Club, després es farà un homenatge al pilotari professional Félix de Dénia, veí del nostre poble.

Seguidament, partida professional amb els millors pilotaris del moment, amb la participació de Félix

____________________________________________________________

Divendres, 14

20h – Prado

PRESENTACIÓ DE LLIBRE: “LA PILOTA A ONDARA. Segles XIX al XXI” A càrrec dels autors Robert Miralles i Toni Albert, i amb la participació de Toni Ortolà, autor de la portada i José Ramiro, Alcalde d’Ondara

____________________________________________________________

Dissabte, 15

16h – Carrer Llibertat

PRESENTACIÓ de l’Escola de Pilota i espectacular partida de Llargues

____________________________________________________________

Diumenge, 16

13h – Nou pàrquing de Ronda Generalitat

INAUGURACIÓ de la Plaça Paco Cabanes “Genovés”

16.30h – Trinquet Municipal

ACTE del 150 Aniversari del Trinquet Municipal d’Ondara

Exhibició de la modalitat del Rebot, com es va realitzar en la inauguració de 1872, a càrrec dels professionals participants en la partida que es jugarà després. Entrada gratuïta a la partida.

PUCHOL II, NACHO i un feridor, contra GINER, TOMÀS II i HECTOR.

PROGRAMACIÓ MES D’OCTUBRE 2022

Dissabte, 1

RUTA DELS RIURAUS: Riuraus ara i adés (4km).

Inscripció: 5€. Més informació i inscripcions al 616.043.173

Organitza: Ajuntament d’Ondara. Regidoria de Patrimoni.

____________________________________________________________

Del 6 al 28 d’octubre, Casa Cultura

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA “ADAMA”. Pintura, dibuix, fotografia, escultura i ceràmica. Visites: Horari Casa de Cultura

Inauguració: Dijous 6 d’octubre, 19h

____________________________________________________________

Dilluns, 17

20h – Casa de Cultura

XERRADA “Medicina i el que no ho és”. A càrrec de José Miguel Mulet, catedràtic de Biotecnologia en la Universitat Politècnica de València. Organitza AECC d’Ondara

____________________________________________________________

Dimecres, 19

19.30h – Casa de Cultura

XERRADA “Novetats en les tècniques de reconstrucció mamària”. A càrrec del Dr. Pepe Mallent (Cirurgià plàstic). Organitza AECC d’Ondara

____________________________________________________________

Dijous, 20

20h – Casa de Cultura

XXVII CICLE DE CONFERÈNCIES GRUP DE REÜLL 2022 “Algunes reflexions artístiques, S. XXI”. CONFERÈNCIA “Las estructuras que sustentan todo esto!”

A càrrec d’Álvaro de los Santos. Llicenciat en Belles Arts i DEA en Estètica. Assagista, comissari d’exposicions, editor i docent.

____________________________________________________________

Divendres, 21

20h – Casa Cultura

PRESENTACIÓ DE LLIBRE “LOS SIETE SECRETOS para construir parejas extraordinarias” A càrrec del seu autor, Juan Cayuela

Disssabte, 22 9.30h – Casa Cultura

TALLER PER A CRÉIXER EN AUTOESTIMA “El camino de la Autoaceptación” a càrrec de Juan Cayuela. Places limitades. Inscripcions: joiacultura@ondara.org

Diumenge, 30

19.30h – Auditori

TEATRE “La gata japonesa” presenta “Los viajes de Bowa”

Publicado en Actualitat, Cultura, Esports.