L’AJUNTAMENT D’ONDARA ELEVA A PLE LA MOCIÓ DE SUPORT A LES REIVINDICACIONS DE L’ASSEMBLEA DE TREBALLADORS I TREBALLADORES DE L’ÀREA DE SALUT DE DÉNIA

També es debatrà la moció de sol·licitud de més professionals de psiquiatria en l’àrea de Salut de Dénia

Ondara, 27.04.22. L’Ajuntament d’Ondara celebra aquest dijous 28 d’abril el ple ordinari del mes, i en l’ordre del dia destaca la moció que presentaran els grups municipals de suport a les reivindicacions de l’assemblea de treballadors i treballadores de l’àrea de Salut de Dénia. D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Ondara acordarà donar suport a la moció de les reivindicacions del Comitè d’Empresa de Marina Salut, que tenen com a objectiu «aconseguir un Departament de Salut amb una plantilla de treballadors i treballadores professional, amb experiència i amb unes condicions laborals justes garantides, la qual cosa redundarà en la millor qualitat assistencial per als usuaris de la comarca». En la moció es destaca que el Comitè d’Empresa de Marina Salut ha convocat una vaga de tres dies, del 4 al 6 de maig de 2022, «degut als intents infructuosos per a aconseguir que les condicions laborals dels treballadors milloren, que els professionals amb àmplia experiència no abandonen el departament i, per tant, per a garantir una millor qualitat assistencial als pacients».

A més, encara que no s’especifica en la moció, per als tres dies de vaga s’han convocat tres manifestacions pels professionals sanitaris de la concessionària del departament de Salut de Dénia. La primera serà el dimecres 4 de maig, a Dénia, a les 11 hores, amb inici en el final de Marquès de Campo, davant de la Creu Roja, i final en la plaça de la Constitució, enfront de l’Ajuntament de Dénia. El dijous 5 de maig la protesta serà en l’hospital de Dénia, a les 11 hores. I el divendres 6 de maig la tercera manifestació es farà al carrer La Via de Dénia. Des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha animat a la ciutadania de la comarca a sumar-se a aquestes mobilitzacions.

Però aquesta no serà l’única moció referent a la salut de la Marina Alta que s’eleva al ple d’Ondara d’aquest mes d’abril. L’Ajuntament d’Ondara també debatrà la moció de sol·licitud de més professionals de psiquiatria en l’àrea de Salut de Dénia. En l’exposició de motius, s’argumenta que en les darreres setmanes ha disminuït el nombre de facultatius psiquiàtrics en l’Àrea de Salut de Dénia. Actualment, només hi ha dos professionals d’aquesta especialitat per a atendre les necessitats de tota la comarca. Segons va denunciar fa un mes Intersindical Salut Dénia: «Fa no tant de temps en aquest departament hi havia sis psiquiatres; ara en queden tres, dels quals un se’n va a final de mes. És a dir, en quedaran dos, més el psiquiatre infantil. Per contra el Departament de Gandia compta amb 10 psiquiatres”. A més, “l’Hospital de Dénia no disposa de psiquiatra de guàrdia presencial de 24 hores i molts pacients han d’esperar a Urgències fins a l’endemà per a ser avaluats». Aquesta situació provoca, lògicament, l’empitjorament dels pacient, casos d’abandonament en els tractaments i greus conseqüències en els entorns familiars de les persones malaltes. Així mateix, s’hi veuen afectats també tots els professionals de l’àmbit de la salut mental de la Marina Alta i ja és notòria la impossibilitat d’ingressos per casos greus de malaltia mental a l’Hospital de Dénia. En aquest mateix sentit, AMADEM ha denunciat la insuficient atenció als pacients de salut mental, a causa de la reducció del número de psiquiatres i la nul·la inversió en altres figures que podrien suplir aquestes carències, comportant situacions com ara: canvis de cita, desplaçaments innecessaris, desestabilització de la malaltia i conflictes familiars, havent de recórrer a l’única via de ingrés hospitalari per a la supervisió de l’evolució de tals pacients. És precisa una atenció ambulatòria que afavorisca la promoció de l’estabilitat de la malaltia, la prevenció de l’agreujament en l’inici, l’accés a recursos comunitaris, normalització i inclusió social, tot això conseqüència del dèficit d’atenció professional. A més de psiquiatres, és primordial altres professionals com a infermeria, auxiliars d’infermeria, treballadors socials, psicòlegs que han de ser contractats per a evitar la pèrdua de la salut mental dels nostres pacients. Per tot l’anteriorment exposat, es proposa al ple l’adopció dels següents acords: L’Ajuntament de Ondara exigeix a l’empresa concessionària dels serveis sanitaris de l’Àrea de Salut de Dénia, Marina Salut, i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que donen una solució immediata a aquesta manca de professionals de psiquiatria i es dote la comarca dels facultatius necessaris especialitzats en salut mental per a pal·liar amb urgència la greu situació desencadenada per aquesta deficiència; i donar trasllat d’aquesta moció a Marina Salut i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

També passarà per l’ordre del dia del ple la creació i constitució de la Mesa General de Negociació de Funcionaris. Com a primer punt està la Constitució de la Mesa de Negociació prevista en l’article 34.1 del TREBEP, sense perjudici de les matèries i condicions de treball comunes al personal funcionari i laboral, que han de ser objecte de negociació en la Mesa General de Negociació conjunta ja constituïda a l’empara de l’article 36.3 del TREBEP. De segon punt, requerir a les organitzacions sindicals constituïdes en l’Ajuntament d’Ondara, en la seua condició d’interessades, el certificat corresponent de l’Oficina Pública de Registre previst en l’article 35.2 del TREBEP per tal de verificar la vàlida constitució de la Mesa de Negociació. I tercer, es designaran als representants Municipals de la Mesa General de Negociació de Funcionaris; seran Titulars: President: José Ramiro Pastor ; Regidora de Personal: Raquel Lopéz Díaz; i Regidora: Mar Chesa Pedrós. Com a suplents, Regidor: Francesc Antoni Giner Camaró i Regidor: Pere Josep Picornell Vives.

Publicado en Actualitat, Política.