L’AUDITORI MUNICIPAL D’ONDARA VA ACOLLIR EL TEATRE I AUDIOVISUAL “XAFARDERAS”

L’acte va suposar un reconeixement i alhora posada en valor dels llavadors de la Marina Alta

Ondara, 07.03.22. Aquesta passat dissabte 5 de març, l’Auditori Municipal d’Ondara va acollir l’obra de teatre i audiovisual “Xafarderas” que va anar a càrrec de l’Associació “Teamorfosis”, sota la direcció de Juan Luís López i Eva Díez Guerra. La Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel López, va programar aquest acte que va suposar un reconeixement i alhora posada en valor dels nostres llavadors, llocs emblemàtics on tantes hores han passat les nostres avantpassades.

Amb l’excusa de buscar un ambient anti-covid per a assajar una escena d’Erma, l’obra de Federico Garcia Lorca, el grup de Teatre de la Tercera Edat (Aules de la Tercera Edat de Dénia, que gestiona l’associació Teamorfosis) emprèn un viatge que descobreix el valor del patrimoni arquitectònic dels safaretjos de la Comarca Marina Alta i la descripció de la dura faena de llavar que realitzaven les dones abans de l’aparició de la llavadora automàtica.

El muntatge teatral i audiovisual que es va oferir a l’Auditori d’Ondara va incloure un documental a la recerca de 25 llavadors de la comarca de la Marina Alta. El grup teatral va redescobrir aquests 25 llavadors repartits per tota la comarca; els escenaris que eren l’ànima del text de Lorca, i va fer amb aquest viatge un documental. Així va nàixer «Xafarderas», un muntatge en què l’audiovisual es divideix en tres parts intercalades amb la representació teatral. Les actrius que protagonitzen la pel·lícula ixen de la pantalla i continuen actuant sobre l’escenari.

REGIDORIA DE PATRIMONI * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Cultura.