MANEL ARCOS VA PRESENTAR DIVENDRES PASSAT EL SEU LLIBRE “ELS GANYANS. LA HISTÒRIA QUE NO ES VA CONTAR” A LA CASA DE CULTURA D’ONDARA

Ondara, 31.01.22. Dins de la programació cultural d’Ondara per a aquest mes de gener 2022, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel Mengual, es va oferir divendres passat 28 de gener la presentació del llibre «Els Ganyans: la història que no es va contar (Pego, 1844-1883)» (Edicions del Sud, 2021), a càrrec del seu autor, l’escriptor, Manel Arcos i Martínez (Oliva, 1965), el millor expert en el bandolerisme valencià del segle XIX. L’autor va comptar amb la introducció a càrrec de la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. Manel Arcos va fer una introducció a les diferents parts del llibre, fent especial referència als cognoms i malnoms dels personatges del llibre.

Si ets de Pego, o no ho ets, i t’agraden les històries de roders, aquest llibre és, ben segurament, el que buscaves i volies llegir.

¿Et sonen els cognoms Marco, Sena, Almela, Bolta, Bordes, Cabrera, Cambrils, Cardona, Colubi, Cots, Dominguis, Durbà, Faraig, Femenia, Ferrando, Garcia, González, Guitart, Hortolà, Llodrà, Maçanet, Mas, Mengual, Miralles, Morell, Morera, Nadal, Piera, Pineda, Ribera, Sanxis i Sendra?

¿Coneixes algun d’aquests malnoms: el Ganyà, l’Agre, Baixterra, el Bombo, Borrosco, Caldetes, Cabut, Cama, Cassola, Cataplau, Ceba, Cotna, el Curro, el Guitarrer, el Mellat, Oronella, Panxeta, Petós, Sidra, Sort, el Tongo i el Xocolateret?

¿Has sentit parlar del Blanc del Guitarrer, el Bord d’Estela, el Coixo de Muralla, el Nano de Franch, el Roig de Baixterra o el Tort de Sellés?

Manel Arcos torna a firmar un treball metòdic i rigorós. Una obra imprescindible tan ben escrita, trepidant, fresca i àgil com totes les seues anteriors. En «Els Ganyans: la història que no es va contar (Pego, 1844-1883)», l’investigador d’Oliva s’endinsa en els escenaris més llòbrecs d’una societat rural desigual i totalment posseïda per una poderosíssima i devastadora follia homicida; i ho fa descrivint uns personatges que, en contraposició als típics «herois» populars que viuen dels robatoris i del saqueig, més aïna semblen ser el fruit malèvol i inevitable de la concurrència temporal, en un lloc determinat, de diferents fenòmens socials que ocasionaren un dels còctels més explosius ocorreguts en la història del nostre país.

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

#Ondara

#CulturaSegura

Publicado en Actualitat, Cultura.