L’AJUNTAMENT D’ONDARA TORNA A CONSENSUAR AMB MITJANES I GRANS SUPERFÍCIES ELS FESTIUS D’OBERTURA, EN UN ACORD PRORROGABLE A ANYS VENIDORS

En estar Ondara considerada ZGAT, durant Setmana Santa, Pasqua, i estiu es pot limitar els festius d’obertura, consensuant amb les empreses comercials, però fora d’aquestes dates, el calendari ve exclusivament determinat per la Conselleria d’Economia Sostenible, que és qui marca els festius que poden obrir els comerços

Ondara, 18.11.21. L’Ajuntament d’Ondara ha arribat a un acord amb les direccions de mitjanes i grans superfícies radicades a Ondara per a consensuar els festius d’obertura en 2022; un acord consensuat que serà prorrogable durant els pròxims anys, i amb el que es pretén equilibrar les necessitats d’obertura dels establiments amb la conciliació familiar i laboral dels treballadors. L’acord ha sigut establit en l’Ajuntament d’Ondara per part de l’Alcalde i responsable de l’àrea de Comerç i Promoció Econòmica, José Ramiro, i dels representants de les mitjanes i grans superfícies radicades a Ondara que estan subjectes a un calendari d’obertura marcat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (atès que els comerços amb menys de 300 m2 disposen de plena llibertat d’obertura).

Arran d’aquest conveni, i igual que durant els últims 4 anys en què es va aplicar (2016, 2017, 2018 i 2019, ja que en 2020 no es va aplicar a causa de la pandèmia), l’Ajuntament d’Ondara decideix deixar en suspens l’acord plenari de juliol de l’any 2015, pel qual es prenia la iniciativa de sol·licitar la revocació de la declaració de zona de gran afluència turística (ZGAT) per al municipi d’Ondara. Cal recordar que des de 2007, Ondara compta amb la declaració de ZGAT, de conformitat amb la legislació d’horaris comercials de la Comunitat Valenciana. En les zones declarades de gran afluència turística (ZGAT), com és el cas d’Ondara, les temporades en què s’estèn la consideració de ZGAT són Setmana Santa, Pasqua, i estiu (del 15 de juny al 15 de setembre). És únicament en aquestes temporades en què pot limitar els festius d’obertura, de comú acord amb les empreses comercials. Fora d’aquestes dates, en la resta de temporades (incloent Nadal, ponts i altres dates assenyalades) el calendari ve exclusivament determinat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que és qui marca els festius que poden obrir els comerços.

En concret, en el conveni acordat per l’Ajuntament d’Ondara i les mitjanes i grans superfícies per al pròxim 2022, prorrogable als anys següents, s’estableix que es podrà obrir 14 dies del total de festius aperturables per ser ZGAT. D’aquesta manera, es redueix en 1 dia el nombre total de festius aperturables respecte a anys anteriors (en 2019 es van pactar 15 festius d’obertura). Mentre que els comerços d’alimentació, per les seues especials característiques, obriran 3 dies festius més (un total de 17 festius d’obertura). L’ampliació de tres dies festius més d’obertura per als comerços d’alimentació es deu als convenis col·lectius de les dites empreses.

El calendari es pactarà d’ara endavant perquè tots els anys compte amb un nombre màxim de 14 festius aperturables. Anualment es pactaran quines seran eixes obertures per a realitzar el calendari comú. El conveni es renovarà automàticament cada any, a menys que una de les parts ho impugne.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.