LA BIBLIOTECA MUNICIPAL D’ONDARA SE SUMA A LA CAMPANYA “ESPANTA LA POR, PER TOTS SANTS, MONSTRES VALENCIANS” 2021 AMB ACTIVITATS PER ALS ESCOLARS DURANT LA DARRERA SETMANA D’OCTUBRE

Ondara, 02.11.21. Seguint tots els protocols i mesures de seguretat anti -covid, la setmana passada, dins de la campanya “Espanta la Por 2021, per Tots Sants, Monstres Valencians”, la Casa de Cultura d’Ondara i la Biblioteca Municipal d’Ondara van acollir un ampli ventall d’activitats per als escolars. Cal indicar que “Espanta la Por, per Tots Sants, Monstres Valencians” és un projecte global per a redescobrir els monstres valencians, organitzat per la Biblioteca i el departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia, que es compon de diferents activitats i propostes didàctiques, per a fer la celebració de Halloween “més nostra” amb activitats i propostes per a xiquetes i xiquets. Un projecte en què Ondara participa des de fa diverses edicions, segons ha recalcat la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. S’entén, amb aquesta iniciativa, que no hi ha un millor moment al llarg de l’any que al voltant de Tots Sants per a llegir rondalles i llegendes fantàstiques i per a donar a conèixer el nostre imaginari valencià de la por. Així, és un moment idoni per a parlar de l’home del sac, el butoni, l’home dels nassos, la tarasca, els donyets, les bruixes… “Espanta la Por” és un projecte global, on agències i biblioteques públiques, museus locals i entitats interessades, participen i realitzen aportacions per a dialogar, per a créixer en coneixements, en experiència, conservant i difonent el millor del nostre patrimoni immaterial. Les activitats que es fan en cada poble estan relacionades en personatges, rondalles, llegendes locals …i així donar a conèixer els «nostres monstres».

Ací a Ondara, dins del circuit Escola – Biblioteca “Espanta la Por 2021” es va organitzar, d’una banda, l’exposició “Els nostres monstres” a la Casa de Cultura d’Ondara per a conèixer els monstres de l’imaginari valencià. Durant tota la setmana passada, del 25 al 29 d’octubre 2021, s’ha fet un circuit cultural Escola – Biblioteca, pel que han passat tot l’alumnat de primària (de 1r a 6è) amb l’idea de conèixer i familiaritzar-se amb la por, i descobrir les rondalles d’Enric Valor; rondalles que parlen dels costums dels pobles i dels monstres valencians. A més a més, s’ha fet la ruta guiada i explicada per Josep Vidal (mestre d’artística del CEIP Sanchis Guarner) i per Amparo Martí (Bibliotecària d’Ondara). A continuació, es feia una visita a la Biblioteca Municipal, decorada i preparada amb bibliografia i jocs de la por, per a poder triar al seu gust, i finalitzaven amb una activitat de trobar monstres. Els dies 28 i 29 d’octubre es van fer narracions teatralitzades sobre els monstres valencians, a càrrec de Rodamons (per a primària a la Plaça Major i per a infantil al Col·legi Marjals). Eixos 2 dies, al matí, l’alumnat de primària també va visitar el túnel del terror d’Espanta la Por a la Plaça de Bous.

Publicado en Actualitat, Cultura.