ONDARA COMMEMORA EL 9 D’OCTUBRE 2021

  • L’Alcalde va destacar al seu discurs les mesures per a eixir de la crisi i aconseguir la recuperació social i econòmica; va evidenciar els esforços dels equips de vacunació i va reivindicar una sanitat de qualitat i de gestió pública per a la nostra comarca
  • Es va oferir una mostra de les tradicionals actuacions de cultura valenciana amb les Balladores d’Ondara, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals i la Muixeranga de la Marina Alta

Ondara, 11.10.21. L’Ajuntament d’Ondara va commemorar dissabte passat el 9 d’Octubre, Dia dels Valencians i les Valencianes, amb l’acte institucional celebrat a la Plaça del Convent. Abans, d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals va protagonitzar un passa carrer pel poble portant la música tradicional valenciana als carrers d’Ondara, amb l’acompanyament de la Muixeranga de la Marina Alta.

L’acte institucional del 9 d’octubre es va realitzar a les portes de l’Ajuntament d’Ondara, en presència dels membres de la Corporació Municipal. L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, va oferit el seu discurs del 9 d’Octubre i a continuació va tindre lloc el lliurament de la corona de llorer a l’escultura de Jaume I (al claustre de l’Ajuntament) per membres de la corporació (Aurora Orts (PP) i Pere Picornell (Compromís).

L’Alcalde va destacar al seu discurs les mesures per a eixir de la crisi i aconseguir la recuperació de camí a una «normalitat millorada»; va evidenciar els esforços dels equips de vacunació que han aconseguit que el 9 d’octubre marque l’inici d’eixa nova normalitat amb una població ja protegida contra el virus i amb una recuperació social i econòmica en marxa; i va reivindicar una sanitat de qualitat i de gestió pública per a la nostra comarca. A més, va tindre un record per a totes les persones que han patit el covid-19 a Ondara i per a les que no ho han pogut superar.

Per a culminar l’acte, es va oferir a la Plaça del Convent una mostra de les tradicionals actuacions de cultura valenciana, primer amb música i balls, amb actuació de les Balladores d’Ondara acompanyades per d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals, i a continuació de la Muixeranga de la Marina Alta, que va realitzar espectaculars figures a la Plaça del Convent. La commemoració va concloure amb el dispar de tronadors.

L’acte va comptar amb la participació de veïns i veïnes d’Ondara, que van poder gaudir com a públic d’aquestes actuacions de nou, després que l’any passat no es pogueren realitzar per la pandèmia. Cal indicar també que dijous passat 8 d’octubre, dins dels actes emmarcats en la festivitat del 9 d’octubre, es va oferir a la Plaça de Bous d’Ondara el concert de música tradicional a càrrec d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals.

* Discurs Alcalde d’Ondara 9 d’octubre 2021:

«Regidors i regidores de la Corporació Municipal, jutgessa de pau, cap de policia,veïns i veïnes d’Ondara, molt bon dia.

El 9 d’Octubre, el poble valencià celebrem la nostra diada, ens retrobem i fem balanç de la nostra trajectòria i dels nostres reptes com a poble.

Després d’un any tan dur, comencem a despertar d’aquest malson de pandèmia. Avui, 9 d’octubre, és el dia en què han decaigut la majoria de les restriccions que han llastrat el nostre dia a dia des de fa més d’any i mig. Tal com afirma el nostre President, Ximo Puig, anem pel camí d’una «normalitat millorada», i això ha sigut gràcies a l’esforç de tots i totes; el comportament exemplar de la societat valenciana durant aquesta llarga pandèmia ens està permetent eixir per fi i afrontar un futur amb esperança i optimisme, centrat en la recuperació social i econòmica. Des del principi del 2020 estem afrontant una situació extraordinària amb motiu de la pandèmia i la crisi sanitària, social i econòmica que ha generat. Reeixir-nos en les millors condicions està sent un nou repte que hem hagut d’assumir amb decisió, organització i solidaritat. Les administracions valencianes s’han posat al capdavant i hem demostrat la nostra capacitat de gestió i d’autogovern pensant en les persones, en els nostres sectors productius i en donar una resposta sòlida a aquesta situació adversa.

Més enllà del marc que s’ha fixat des de les institucions de l’estat per a fer-hi front, les mesures que s’han anat adoptant des de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments valencians han permés que la Comunitat Valenciana haja sigut referència en molts moments per com ha gestionat la situació. I un exemple ha sigut tot el procés de vacunació de les valencianes i dels valencians. Aquest 9 d’Octubre, començarà una nova etapa. Marcarà l’inici d’eixa nova normalitat real amb una població ja protegida contra el virus i amb una recuperació social i econòmica en marxa. Des d’ací, no puc deixar d’agrair el gran esforç dels equips de vacunació contra la Covid-19 pel seu magnífic treball; són els que han fet possible que hui les valencianes i els valencians; les ondarenques i ondarencs, estem vacunats. I és que només ací a Ondara, al nostre centre de vacunació del Prado, s’ha administrat un total de 9.553 dosis de la vacuna i s’han vacunat 5.263 persones. Gràcies a l’arribada de la vacuna, ha sigut possible que avui puguem dir que s’acaben la gran majoria de les restriccions.

Tots els anys són diferents, les circumstàncies de l’any ens porten a valorar i reivindicar els temes que puguen estar més d’actualitat o que ens puguen afectar més o menys al nostre ser valencià o valenciana. Però enguany, de nou, estem condicionats per un tema vital per a nosaltres, que és la nostra salut, la salut de tots i cadascun dels nostres veïns i veïnes. Des d’ací vull tornar a reivindicar la posada en valor de la nostra Sanitat Pública, i per reclamar una sanitat de qualitat i de gestió pública per a la nostra comarca. Només amb una sanitat pública de qualitat podrem garantir la prestació i assistència d’un servei adequat i digne, sense interessos mercantilismes.

També vull aprofitar per a reconéixer els esforços que estem fent en l’àmbit

municipal per aconseguir la recuperació econòmica i social dels nostres veïns i veïnes; per mitjà de plans d’ajudes dirigits a autònoms i xicotetes empreses; de la borsa local de proveïdors amb què comptem amb els nostres professionals per les tasques que necessitem en l’àmbit municipal; dels plans i tallers d’ocupació locals; de la formació i ajudes per al comerç; del suport humà que s’està prestant des de l’Ajuntament d’Ondara, facilitant tràmits i ajudant a les persones a sol·licitar ajudes; o del suport a les persones majors i a qualsevol persona que ho necessite, per mitjà d’un cos de voluntaris; oferint també una programació a la plaça de bous i altres emplaçaments municipals per fer «cultura segura» durant tota aquesta pandèmia; o ajudant als bars i restaurants, bonificant la taxa de terrassa per facilitar la continuïtat d’aquest sector a l’aire lliure… Són petites o grans accions que van sumant per aconseguir mitigar els efectes d’aquesta crisi i eixir d’ella el més aviat possible.

Per acabar vull tindre un record de totes aquelles persones que han passat per la malaltia de la COVID-19. En total han sigut 574 persones d’Ondara i 8 d’elles no l’han pogut superar, des que en març de 2020 la covid entrara a formar part de la nostra realitat.

Sense més, a totes i tots vosaltres, gaudiu del nostre dia, en família i amics. Que tinguem molta salut per a veure’ns tots ací l’any que ve. Molts ànims i endavant.

Feliç dia del 9 d’octubre! Moltes gràcies.»

* AJUNTAMENT D’ONDARA*

Publicado en Actualitat, Ajuntament.