ONDARA COMMEMORA EL DIA MUNDIAL SENSE COTXES AMB EL LEMA “FES SALUT, MOU-TE DE MANERA SOSTENIBLE”

Dins dels projectes impulsats a Ondara per a promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, es troben el mapa d’itineraris segurs per a anar a escola; la instal·lació de pilars retràctils al centre històric; o el repintat de passos de vianants amb senyalització d’indicacions adaptades (accessibilitat cognitiva)

Ondara, 22.09.21. Hui 22 de setembre es commemora el Dia Mundial Sense Cotxes. Aquesta efemèride va ser originàriament una iniciativa per a desincentivar l’ús de l’automòbil, en veure que el seu ús a gran escala està produint danys en el medi ambient. En la dita jornada es fa una crida a la ciutadania a deixar aquest mitjà de transport per un dia i provar nous mitjans de desplaçament. El lema de la Setmana Europea de la Mobilitat de 2021 és “Fes salut. Mou-te de manera sostenible”

Amb aquest objectiu, des de l’Ajuntament d’Ondara, el Regidor de Mobilitat Urbana, Francesc Giner i la Regidoria de Sanitat, Mª Carmen Velázquez, han donat a conèixer el projecte impulsat en la població (conjuntament amb els departaments de Medi Ambient i Seguretat Ciutadana i Sanitat), on volen posar el focus en la salut, perquè «a més de l’exercici que suposa desplaçar-se de forma sostenible, en contaminar menys cuidem del planeta i ens cuidem a nosaltres».

Enguany la campanya va encaminada a promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. En la campanya d’enguany, amb el lema «Fes salut. Mou-te de manera sostenible», es vol destacar com la mobilitat sostenible està vinculada a la seguretat i la salut de les persones

Cal destacar les accions ja realitzades durant el mes d’agost a Ondara, amb la instal·lació de pilars retràctils al centre històric en horari d’accés sols per a residents de la zona, emmarcada dins dels mesures proposades de millores de la seguretat viària i la convivència pacífica entre totes i tots els usuaris de les vies, ja siga cotxes, motos, bicicletes o vianants, ja que, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i concretament el nº11 “Ciutats i comunitats sostenibles” té, com a finalitat, aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

I ara, amb l’acció que s’està duent a terme de repintat de passos de vianants amb senyalització d’indicacions adaptades, Ondara vol sumar-se al municipis que han posat en marxa el projecte d’accessibilitat cognitiva. «Aquesta iniciativa que posem en marxa consisteix en ubicar quatre pictogrames de color blau a la primera franja blanca dels passos de vianants, i té com a objectiu ajudar a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) o diversitat funcional, a més d’educar vialment a xiquets i xiquetes i ancians», segons ha detallat Francesc Giner. Els dissenys que s’han plasmat en els passos de vianants han sigut creats i validats per l’associació APROSDECO a través de la responsable en SAAC’s i disseny accessible (Marina Gómez) del seu equip de Comunicació, mitjançant una col·laboració per a l’Ajuntament d’Ondara.

Junt amb això, segons han detallat Mª Carmen Velázquez i Francesc Giner, «anem a potenciar el mapa d’itineraris segurs per a anar a escola, i continuar implementant la proposta de foment de la mobilitat per als col·legis, amb la intenció de potenciar els desplaçaments amb bici o a peu per a anar a escola; proposar comportaments responsables que permeten millorar els problemes derivats de l’excés de vehicles motoritzats en l’entorn de l’escola; i donar a conèixer els avantatges d’anar amb bici a l’escola (i els adults al treball)».

EUROPEAN MOBILITY WEEK 2021: ‘Move Sustainably. Stay Healthy.’ vídeo:: https://www.youtube.com/watch?v=RbL3EQITUsU&t=2s

Publicado en Actualitat, Ajuntament.