L’AJUNTAMENT D’ONDARA ESQUIVA LA PUJADA DE LES TARIFES ELÈCTRIQUES EN TINDRE CONTRACTADA L’ELECTRICITAT MITJANÇANT EL CONTRACTE MARC DE LA DIPUTACIÓ D’ALACANT

El subministrament elèctric municipal d’Ondara té una garantia d’origen 100% renovable

Ondara, 18.08.21. L’Ajuntament d’Ondara és un dels 138 ajuntaments de la província d’Alacant que esquiven la pujada de les tarifes elèctriques, gràcies al contracte marc amb la Diputació d’Alacant amb Garantia d’Origen 100% Renovable, que ha permès l’estalvi de més de set milions d’euros als municipis i entitats adherides a la Central de Contractació. Degut al moment en què es va licitar el contracte -primer trimestre de 2020-, més de 130 localitats o EATIM alacantines tenen actualment unes tarifes molt contingudes a preu fix, per la qual cosa no els afectarà la històrica pujada del mercat elèctric a nivell nacional.

En una primera estimació i donat l’augment del preu del mercat d’electricitat, si tots els contractes realitzats a través de la Central de Contractació Provincial, en compte d’estar en lot 1 de preu fix, estigueren en el lot 1 de preu indexat al pool d’energia -preu variable-, els ajuntaments i entitats adherides a la central de contractació haurien de pagar un sobrecost de 5.569.000 euros a l’any en el termini d’energia de la factura elèctrica, a la que caldria afegir-li l’impost elèctric i l’IVA, la qual cosa suposaria un total de 7.083.000 euros a l’any.

Així, en estar l’Ajuntament d’Ondara adherit a l’acord provincial amb preu fix, la pujada de la tarifa elèctrica no afectarà econòmicament les arques municipals. Tot l’enllumenat públic i edificis municipals d’Ondara estan emmarcats en aquest contracte. Respecte d’això, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha recordat que en la Junta de Govern local del 17 d’agost de 2020 es va aprovar la “Memòria tècnica del subministrament d’energia elèctrica de l’Ajuntament d’Ondara” per a l’adhesió específica a l’Acord Marc de subministrament d’energia, amb garantia d’origen 100 per 100 renovable, per a Entitats i Organismes adherits a la Central de Contractació de l’Excma. Diputació Provincial d’Alacant, redactada per l’Agència Provincial de l’Energia d’Alacant, així com l’adjudicació al proveïdor IBERDROLA CLIENTES S.A.U. d’un contracte de subministrament elèctric de mercat lliure, amb un import plurianual (2020-2022) total de 211.895,56 euros (IVA inclòs), i un termini de duració fins al 30 de setembre de 2022. Així, l’Ajuntament d’Ondara, en la Junta de Govern Local, va aprovar la tramitació d’aquest contracte per al subministrament d’energia elèctrica que es realitza a través de la Central de Compres de la Diputació Provincial d’Alacant. Des de l’1 d’octubre de 2020, l’electricitat de l’enllumenat públic i de tots els edificis municipals d’Ondara prové d’energia 100% renovable i cogeneració d’alta eficiència. L’energia provinent de renovables es distribueix a través de 42 punts de subministrament per tot el terme municipal, per a tot l’enllumenat públic i edificis municipals d’Ondara.

No obstant això, i malgrat que a l’Ajuntament d’Ondara no li afecta la pujada de la tarifa elèctrica, des de l’administració local s’ha aprofitat per a remarcar que en cap cas es fa un mal ús o un malbaratament d’aquesta energia; i que en el cas que hi haja fanals encesos durant el dia, com ha ocorregut en els últims dies, açò es deu al fet que s’estan realitzant reparacions (i només es poden fer en horari diürn amb llum natural).

Publicado en Actualitat, Ajuntament.