LES XIFRES DE LA INCIDÈNCIA ANTERIOR I POSTERIOR A LA SETMANA DE SANT JAUME D’ONDARA AVALEN LA SEGURETAT DELS ACTES CELEBRATS

Ondara, 12.08.21. Ondara ha celebrat el seu programa d’oci, cultural i taurí de Sant Jaume del 23 de juliol a l’1 d’agost, i una vegada passat l’esdeveniment, s’ha pogut constatar que la incidència per covid-19 ha descendit de forma important en la població, tenint com a referència les xifres de contagis i d’incidència acumulada de covid-19 a Ondara, d’abans i de després de festes. Les dades de Covid-19 en els municipis de la Comunitat Valenciana publicats per la Conselleria de Sanitat el divendres 23 de juliol, dia de començament de Sant Jaume, indicaven que Ondara tenia eixe dia 18 nous casos positius; 35 casos actius (amb PCR positiva els últims 14 dies) i una incidència acumulada per 100.000 habitants de 494,63. Aquest dimarts 10 d’agost, 10 dies després de la finalització del programa de Sant Jaume 2021, a Ondara s’ha notificat 1 nou cas positiu; 23 casos actius (amb PCR positiva els últims 14 dies) i una incidència acumulada per 100.000 habitants de 325,04. Una cosa que per a l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, demostra que s’han fet les coses bé; que des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha treballat per a poder oferir unes festes segures, i que la ciutadania ondarenca ha tingut un comportament exemplar, tant en els actes del programa que estaven controlats pel propi Ajuntament, com quan acabaven aquests actes.

La incidència s’ha reduït considerablement a Ondara, ja que la setmana abans de les festes va pujar un 200%; hi havia 8 casos un dimarts i el divendres 18; però setmanes després s’ha vist una notable reducció de casos. Açò evidència que la pujada de la incidència del virus a Ondara i en la comarca des de principis del mes de juliol, no es va deure a les festes (que encara no s’havien celebrat), sinó que la gent ja s’estava ajuntant i es va incrementar la mobilitat en ser estiu. Però, recalca que eixa pujada de la incidència prèvia a les festes no era un motiu per a deixar de celebrar Sant Jaume (com havien sol·licitat els grups de l’oposició, PP i Ciutadans, en l’últim ple del 22 de juliol), perquè la gent ja estava eixint les setmanes d’abans. Ara, una vegada vist com s’ha desenvolupat tot, ha agraït a la població d’Ondara que s’haja comportat i que haja complit les normes sanitàries, la qual cosa ha permès que la incidència haja descendit dràsticament després de Sant Jaume.

José Ramiro també ha matisat que a nivell de seguretat ciutadana, els parts o incidències de Policia Local han sigut mínimes o cap durant la setmana de Sant Jaume, la qual cosa confirma i avala que s’ha fet una setmana de Sant Jaume complint amb la seguretat sanitària. I ara, 10 dies després de festes, ha abaixat la incidència a Ondara, amb només 1 nou cas contagiat, 23 casos actius i una incidència de 325,04.

Havíem de fer alguna cosa perquè ho necessitàvem”

L’Alcalde ha assegurat que des de l’Equip de Govern tenien clar que les normes de Sanitat s’anaven a complir, afegint que “s’ha gaudit d’una setmana d’actes variats ( música, bous, teatres infantils…) que ens feia falta; i és que el més fàcil hauria sigut no fer res, però ho necessitàvem com a poble; l’eixir al carrer; que la nostra plaça de bous tinguera vida la setmana de Sant Jaume, i ho hem aconseguit amb nota”, segons considera. Afirma que la gent els traslladava que necessitava eixir, veure bous, teatre, música… A més, en tot el que hi ha hagut després de la festa (aquelles coses que ja no controlava directament l’Ajuntament), el sector de la restauració ho ha fet molt bé; “els bars han estat plens però segurs”.

L’Alcalde ha recordat que la Regidoria de Festes i Tradicions, dirigida per Miguel Gomis, porta treballant molts mesos per a poder fer els actes de forma segura, i que “com ho havíem organitzat, sabíem els riscs que assumíem”. Quan la Conselleria de Sanitat va comunicar a l’Ajuntament que aplicarien el toc de queda a Ondara d’1 a 6h, “es va agrair perquè va vindre bé per a l’execució de la setmana; encara que van caure els actes taurins nocturns, també va servir per a assegurar que a la 1h. tots estigueren a casa.”

Posteriorment, afirma José Ramiro “molta gent ens ha felicitat, perquè la setmana de Sant Jaume ha funcionat bé, la gent s’ha comportat, tot ha estat controlat; hi havia controls d’accés, seguretat, invitacions amb reducció d’aforaments…” En aquest sentit, diu que tenien clar que serien unes festes contingudes; de fet, tot allò que no es podia controlar es va suspendre (no va haver-hi garitos ni penyes al carrer, tampoc partides de penyes, etc); mentre que tots els actes, tant teatres infantils, com a actes taurins o concerts i espectacles, han funcionat molt bé, i han estat controlats per una empresa de seguretat. L’Alcalde ha culminat el seu balanç donant les gràcies a la ciutadania “perquè el seu comportament ha sigut exemplar”.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.