LA CELEBRACIÓ DE SANT JAUME CENTRA EL DEBAT DEL PLE DE JULIOL D’ONDARA

Ondara, 23.07.21. L’Ajuntamentd’Ondara va celebrar ahir dijous 22 de juliol el ple ordinari d’aquest mes, en el que es van aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics, els dos únics punts de l’orde del dia: la determinació de les festes locals d’Ondara per a 2022, que seran el dilluns 11 de juliol de 2022, festivitat de la Soledat, i dimarts 26 de juliol 2022, festivitat de Santa Anna; i la moció sobre les noves tarifes elèctriques aplicades des del passat 1 de juny de 2021. Finalment es va deixar sobre la taula la moció sobre Aprosdeco, en haver informat la dita associació que finalment tenen el compromís de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a abonar-los la quantitat que els deu per la gestió del Centre Ocupacional i Centre de Dia «La Xara» per a persones amb diversitat funcional intel·lectual.

En el ple d’anit va sorgir el tema de les celebracions de Sant Jaume, que tindran lloc des d’avui 23 de juliol i fins al diumenge 1 d’agost, a excepció de les quatre soltes de vaquetes que estaven previstes per a passada la mitjanit, en haver-se autoritzat el toc de queda a Ondara (des del dilluns 26 de juliol) des de les 1h i fins a les 6h, segons va explicar el Regidor de Festes i Tradicions, Miguel Gomis. Tampoc se celebraran les partides de pilota del torneig de penyes de Sant Jaume al Trinquet Municipal, en compliment de la normativa, perquè es juga sense mascareta (en canvi, si que se celebraran les partides de professionals), tal com va indicar l’Alcalde, José Ramiro. Gomis va informar que ja està tot a punt per a poder gaudir amb seguretat de Sant Jaume. Així mateix, va explicar que des del divendres 16 de juliol, es van obrir les entrades a públic general i es van esgotar ràpidament. Va dir que hi haurà actes per a tots els públics, a més dels actes taurins, i va donar les gràcies a la Penya Taurina per preparar els actes. Va afirmar que “confiem en els nostres treballadors, que han demostrat durant més d’1 any que es poden fer actes segurs”, però va demanar “trellat” a la gent, una vegada acabats els esdeveniments que pot controlar l’Ajuntament.

El portaveu del grup municipal del PP, Álex Hernández, va preguntar quina seria la xifra d’incidència que començaria a preocupar l’equip de govern per a cancel·lar els actes prevists per a festes. Per al PP, el problema és que “no podem garantir el que passe després”. Va afirmar que “esperem que la gent tinga trellat i siga responsable. Visca Sant Jaume” . Prèviament al ple, des del grup municipal popular, ja havien manifestat públicament que demanaven a l’Equip de Govern que se suspenguen, almenys temporalment, les festes populars, per l’actual situació sanitària de la comarca i principalment d’Ondara.

L’Alcalde, José Ramiro, va respondre que a l’hora de plantejar qualsevol acte, no hi ha una incidència mínima, sinó una normativa que marca el que es pot fer. De fet, la incidència ha pujat aquest mes, sense haver-se celebrat actes de Sant Jaume de moment. També va assegurar que només es faran els actes que s’adapten a la que marca la normativa; per això no hi haurà espectacles taurins passades les 12 de la nit (perquè hi ha toc de queda); ni se celebrarà de moment el torneig de penyes de pilota, que s’ajornarà. A més, va insistir en el fet que a l’hora de plantejar els actes, fa mesos, ja es va tindre en compte la limitació d’aforament i es va reduir inclús més del que marca la normativa actual. Va aprofitar per a recordar que Sant Jaume suposa un punt de reactivació econòmica per als sectors cultural i taurí, que tan malament ho estan passant amb la pandèmia.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, es va mostrar partidari de la idea del PP de suspendre les festes; va indicar que “recolzem la idea del PP, tenim molt que perdre i molt poc que guanyar, ens agradaria ser notícia per coses bones i positives”; va matisar que entenia que des de l’Equip de Govern s’estaven recolzant tots els sectors, però va incidir en que “hi ha molt perill en aquesta setmana en un període d’auge del covid, és un risc important, i esperem que no passe res”.

Publicado en Actualitat, Política.