ONDARA SEMIPEATONALITZA EL CASC HISTÒRIC, PERMETENT L’ACCÉS 24 HORES A RESIDENTS

  • S’instal·laran pilars automàtics retràctils a l’entrada dels carrers Escorxador i Roser
  • Les persones residents podran accedir 24 hores al dia, 365 dies a l’any, amb un comandament per a accedir amb el seu vehicle
  • Els pilars estaran habilitats perquè s’abaixen automàticament en cas de pas de vehicles d’emergències
  • Paral·lelament es recuperen 5 places d’aparcament en la Placeta de les Escoles per als residents

Ondara, 21.06.21. L’Ajuntament d’Ondara, a través de la Regidoria de Mobilitat Urbana que dirigeix Francesc Giner, i arreplegant així les demandes veïnals, instal·larà pilars automàtics retràctils per a poder regular el trànsit en la zona del casc històric d’Ondara. Un entorn que passarà a ser semipeatonal, encara que tindran accés les persones residents 24 hores al dia, 365 dies a l’any, ja que disposaran d’un comandament per a accedir en qualsevol moment amb el seu vehicle.

S’atenen així les peticions dels veïns del casc històric d’Ondara per a afavorir l’aparcament prioritari dels residents, al mateix temps que suposa un gran benefici tant per al casc històric com per a la protecció del patrimoni. En reduir el trànsit dels vehicles també es redueix la quantitat de partícules en l’aire i la contaminació; al mateix temps que disminueixen els sorolls dels vehicles i s’incrementa el descans. L’objectiu d’aquesta mesura és anteposar les persones als cotxes; rebaixar la contaminació atmosfèrica i augmentar la qualitat de vida de la ciutadania, segons ha expressat Francesc Giner.

Les obres per a col·locar els bol·lards i altres accions complementàries es realitzaran a finals d’aquest mateix mes de juny 2021. Francesc Giner ha informat que la circulació de vehicles seguirà oberta amb normalitat durant l’horari comercial, perquè s’ha establit un horari de conversió en zona de vianants mitjançant un sistema per a afavorir la rotació de l’aparcament i circulació en horari laboral (que s’estableix de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores, de dilluns a divendres i dissabte de 9 a 14 hores) amb una fórmula perquè els residents puguen accedir i aparcar amb els seus vehicles en qualsevol moment del dia, gràcies als comandaments per a abaixar els pilars de què disposaran. Al mateix temps que es reservarà un horari en què únicament podran passar i aparcar amb vehicle les persones que residisquen en la zona, sent l’horari exclusiu per a residents de 14 a 16 hores, i de 20 a 9 hores de dilluns a divendres; el dissabte des de les 14 hores i el diumenge tot el dia.

Amb aquesta mesura, segons ha manifestat Francesc Giner com a responsable de Mobilitat Urbana, l’Ajuntament d’Ondara està fent un esforç per a fer d’Ondara un lloc més habitable on les persones cobren protagonisme enfront del trànsit de vehicles. En aquest sentit, posa com a exemple la conversió en zona de vianants que es va fer al seu dia en carrers com C/Església o C/ Verge dels Desemparats, entre altres. Posteriorment, accions com la senyalització d’accés a carrers només a autoritzats i les zones de preferència per a vianants, que es va ampliar a tot el casc històric, han sigut decisions preses arran de demandes veïnals i de reunions amb els tècnics municipals i la policia local.

Així, amb aquesta nova mesura anunciada, a finals d’aquest mes de juny es va a fer un pas més en la semipeatonalització del Casc Històric d’Ondara amb la instal·lació de pilars retràctils a l’entrada dels carrers Escorxador i Roser (en aquest cas, en la zona després de l’encreuament amb C/Stma. Trinitat direcció C/Major). Durant l’horari establit, el trànsit de vehicles per la zona quedarà només d’accés a les persones residents dels carrers que vagen a accedir als seus domicilis (sent l’horari exclusiu per a residents de 14 a 16 hores, i de 20 a 9 hores de dilluns a divendres; el dissabte des de les 14 hores i el diumenge tot el dia). L’actuació s’emmarca dins de les mesures proposades de millores de la seguretat viària i la convivència pacífica entre tots els usuaris de les vies, ja siga cotxes, motos, bicicletes o vianants, ja que els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i concretament el nº11 “Ciutats i comunitats sostenibles” té, com a finalitat aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

L’àrea d’accés només a persones residents fora de l’horari comercial serà la compresa en els carrers :C Escorxador/, Plaça Picornell, C Major/, C Ferrers/, C St/. Vicent, Placeta de les Escoles, Plaça Major, C/St. Antoni, C/ Lluís Santonja, C/ St. Joan, C/ Església, Plaça del Convent, C/ Puríssima, C/Roser (mig tram) i C/ St Josep. Els horaris i dies d’accés exclusiu per a persones residents serà de dilluns a divendres de 14 a 16 hores i de 20 a 9 hores de l’endemà; i el cap de setmana des de les 14 hores del dissabte, i tot el diumenge fins a les 9 hores del dilluns.

L’Ajuntament d’Ondara elaborarà un cens de persones residents i de vehicles autoritzats a accedir en la zona en horari exclusiu per a residents. Per tant, a les veïnes i veïns que acrediten tindre el seu domicili en propietat o lloguer dins de la zona i tinguen un vehicle se’ls entregarà un comandament a distància per a fer abaixar els pilars i poder entrar en la zona. Els pilars són programables i estan habilitats perquè s’abaixen automàticament en cas de necessitat de pas de vehicles d’emergències. Des de l’Ajuntament d’Ondara es prega es respecte la nova senyalització amb la intenció de treballar conjuntament per a la millora de la mobilitat i la convivència veïnal.

D’altra banda, des de la Regidoria de Mobilitat Urbana s’ha informat que paral·lelament a les actuacions empreses per a semipeatonalitzar el centre històric, també s’han pres mesures per a augmentar el nombre de places d’aparcament a disposició de les persones residents, i per a això s’han recuperat 5 places en el centre del poble, en la Placeta de les Escoles, enfront de la Residència, que ara podran ser utilitzades pels veïns i veïnes de la zona.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.