ONDARA TORNARÀ A VIURE AQUEST ESTIU UNA PROGRAMACIÓ ESPECIAL PER A SANT JAUME

  • Tornen alguns dels actes principals de Sant Jaume: bous, concerts, activitats per a xiquets i majors, si bé la pandèmia impedirà aglomeracions, per la qual cosa no hi haurà entrades de bous ni garitos de penyes i quintades
  • Hi haurà 4 jornades de bous, concurs de retalladors i el concert estel·lar de Seguridad Social

Ondara, 07.06.21. Ondara tindrà aquest estiu una programació cultural i taurina per a Sant Jaume 2021, que se celebrarà del 23 de juliol a l’1 d’agost. Després d’un 2020 en el que la pandèmia va obligar a suspendre tots els festejos, per a aquest estiu, la millora de la situació epidemiològica i la campanya de vacunació permetran que al juliol torne a celebrar-se una programació per a Sant Jaume 2021, basada en actes musicals, culturals i taurins.

El Regidor de Festes i Tradicions d’Ondara, Miguel Gomis, ha presentat el programa i novetats de Sant Jaume de 2021, junt amb l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i al creador de la portada de Sant Jaume 2021, l’artista local Toni Ortolà. En la presentació han estat acompanyats per Javi Gómez en representació de la Penya Taurina, així com per representants de la Quintada 2021, Regidors i Regidores de l’Equip de Govern, personal i tècnics municipals partícips del projecte.

Cal recordar que l’any passat es va acordar que la Quintada estarà integrada per les persones que complisquen 19 anys, i els prequints seran els que complisquen 18 anys, d’ara endavant, en les festes d’Ondara. Aquest canvi permetrà als quintos de l’any passat tindre el paper que els correspon com a protagonistes reals de Sant Jaume, al no haver pogut ser quintos per la suspensió dels festejos populars de 2020. A més, els prequints també tindran així el seu any de festa. A partir d’ara, quan arribe Sant Jaume, tots els quintos i quintes tindran 18 i 19 anys; no com fins ara que molts tenien 17 i eren menors d’edat. A la presentació van acudir en representació de la quintada 2021, Marc Estellés i Sergi Garcia, els que van agrair l’esforç que ha fet l’Ajuntament perquè es puga gaudir enguany d’un programa de Sant Jaume i han fet una crida a participar en els actes respectant les mesures de seguretat.

Miguel Gomis ha destacat que des de la Regidoria de Festes i Tradicions es porta mesos treballant per a poder celebrar un Sant Jaume “segur”, amb protocols específics, controls d’aforament i mesures de seguretat per a evitar la propagació del covid-19, de manera que del 23 de juliol a l’1 d’agost, Ondara viurà novament un programa de Sant Jaume, encara que siga de forma diferent. Diferent perquè hi haurà actes que no es podran celebrar per a evitar els actes i aglomeracions en via pública i mantenir un control d’aforaments. Així, queda descartat el muntatge de garitos per a penyes i quintades en la via pública; tampoc hi haurà entrades de bous, ni revetles populars al carrer. En canvi, sí es podrà gaudir d’un programa que mantindrà actes tradicionals com solta de vaquetes, música i concerts, espectacles variats, activitats per a xiquets i partides de pilota.

Els actes se centralitzaran en instal·lacions municipals que permeten el control d’aforament i la implementació de mesures de seguretat, com són la Plaça de Bous (que acollirà alguns dies actes taurins, i altres actuacions musicals en directe); la carpa que s’instarà al carrer Nacions Sense Estat (que es destinarà a activitats per a públic infantil, amb teatres i espectacles musicals; en estar el Prado acollint la campanya de vacunació); i també el carrer Sant Jaume (ubicació tradicional de les revetles, que es tancarà per a controlar l’aforament), on s’oferiran espectacles variats; i el Trinquet Municipal (que acollirà les partides professionals i el torneig de penyes).

Per a controlar l’aforament i les mesures de seguretat necessàries, les entrades, que seran gratuïtes, s’hauran de reservar prèviament i per a tots els actes del programa de Sant Jaume 2021 a través de la web https://agendaondara.es/ , que comptarà amb un apartat específic per a Sant Jaume; o bé directament a la Casa de Cultura d’Ondara. Els actes tindran aforaments reduïts i llocs assignats. Els veïns i veïnes d’Ondara tindran prioritat a l’hora de reservar les entrades, i per a això s’hauran de sol·licitar les invitacions amb el seu DNI, sent les entrades exclusivament per a persones residents a Ondara. Pròximament es comunicarà quan es pot començar a realitzar la reserva d’entrades. La intenció és que una setmana abans del començament del programa s’òbriga la reserva a persones no residents a Ondara, en el cas de quedar places lliures. Miguel Gomis també ha avançat que enguany hi haurà llibre de Sant Jaume (que no es repartirà per les cases però es posarà a disposició de la ciutadania en diversos punts; i també es podrà descarregar en pdf), i també hi haurà un pack santajaumero que es podrà adquirir al preu de 10 euros a la Casa de Cultura d’Ondara, i constarà de camiseta, mascareta i pin, amb la imatge de Sant Jaume 2021.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Ondara permetrà que bars i restaurants locals puguen treballar amb major facilitat durant aquest Sant Jaume, i per a això, es permetrà el tall i tancament de carrers perquè els locals d’hostaleria i restauració puguen col·locar taules i cadires en la via pública, i ampliar així les seues terrasses, oferint així a penyes i quintades llocs on celebrar els seus sopars o dinars en Sant Jaume.

Quant al programa, començarà el divendres 23 de juliol amb el tradicional pregó i penjada del quadre de Sant Jaume, però serà dins de la plaça de bous i a les 19 hores; a continuació hi haurà concert de No Comment també a la Plaça de Bous.

Durant el primer cap de setmana no hi haurà actes taurins, sinó que es destinarà a música i espectacles. A destacar, el concert del mític grup “Seguridad Social” el dissabte 24 de juliol i de “Bajoqueta Rock” el diumenge 25 de juliol, dia de Sant Jaume (ambdós concerts a les 20 hores a la Plaça de Bous d’Ondara). A la nit, ambdós dies, hi haurà espectacles al carrer Sant Jaume (Somnis i la Zarzuelika). En l’apartat esportiu, els dos dissabtes de festes, a les 18 hores, hi haurà partida de pilota professional al Trinquet, i el torneig de penyes serà els dies 26, 27 i 28 de juliol, amb semifinals el 29 de juliol i la final el dissabte 31 de juliol.

Des del dilluns 26 de juliol fins al dijous 28 de juliol, durant quatre jornades, hi haurà actes taurins a la plaça de bous, en horaris de vesprada i nit (20 hores i 00:15 hores). A més, tornaran els actes taurins el diumenge 1 d’agost amb el concurs de retalladors i exhibició de retalladores a les 20 hores, segons ha anunciat Javi Gómez, representant de la Penya Taurina (associació que s’ha encarregat d’elaborar el programa taurí), qui ha destacat que Sant Jaume 2021 comptarà amb la participació de totes les ramaderies de la província d’Alacant. En l’actualitat l’aforament màxim permès en la Plaça de Bous d’Ondara és de 2.000 persones, si bé aquest aforament es revisarà en funció d’alçaments o modificacions de restriccions. Tots els actes de les festes, inclòs el concurs de retalladors, seran gratuïts prèvia reserva d’entrada.

En l’apartat musical, s’oferiran aquestes actuacions al carrer Sant Jaume (que es tallarà i tancarà per a controlar l’aforament, que de moment és d’un màxim de 400 persones): el concert de la Unió Musical d’Ondara serà el 26 de juliol a les 22 hores; el grup “Ramonets” actuarà per al públic infantil el 27 de juliol a les 20 hores; el 28 de juliol s’oferirà espectacle de varietats (Carlos Luna i José Belhondo “Nino Bravo”) a les 22 hores; el 29 de juliol, actuaran els “Mariachis Tololoche” a les 22 hores; el 30 de juliol a les 22, “The 3 Tehnors”; i el 31 de juliol “La Romàntica del Saladar” a les 22 hores.

Quant a les actuacions musicals a la plaça de bous, a més dels concerts de “Seguridad Social” i “Bajoqueta Rock” per al primer cap de setmana, també hi haurà un concert el divendres 30 de juliol a les 20 hores, “Juntos y revueltos”.

Per al públic infantil s’oferiran activitats, espectacles i teatres en horari matutí (12 hores) en la carpa que s’instal·larà al carrer Nacions Sense Estat (on es munta la fira). L’aforament màxim serà de 300 persones, i el programa comptarà amb actes per a xiquets i xiquetes els dies 25, 26, 28, 29, 30, 31 de juliol i 1 d’agost.

40a PORTADA DE SANT JAUME 2021

L’autor de la portada del llibre de Sant Jaume 2021 és l’artista local Toni Ortolà, que ha fet lliurament de la seua obra emmarcada a l’Ajuntament d’Ondara. El dibuix, fet a mà, va ser realitzat l’any passat en ple confinament, i en ell apareixen els dracs de la Font de la Carxofa, que estan junts sobre la font, i es comparen amb les ganes d’ajuntar-nos en Sant Jaume. Es va fer pensant en un Sant Jaume de 2020 que no es va poder celebrar. Enguany, com explica Toni Ortolà, encara és més actual la portada, després d’un any les ganes d’ajuntar-nos i abraçar-nos són encara majors; però amb atenció perquè «açò encara no ha acabat». L’artista va fer lliurament de la portada a l’Alcalde, José Ramiro, i al Regidor de Festes, Miguel Gomis, qui ha anunciat que es tracta de la 40 portada dels llibres de Sant Jaume, i que per a commemorar aquest aniversari es realitzarà una exposició al claustre de l’Ajuntament en què es podran contemplar les portades dels llibres de festes de Sant Jaume dels últims 40 anys, indicant data i autoria.

PROGRAMA SANT JAUME 2021

DIVENDRES 23 DE JULIOL

19:00 h – PREGÓ DE FESTES en la plaça de bous a càrrec de la QUINTÀ 2021 «ELS CORONATS»

Tot seguit, llançament del coet d’inici de les festes Penjada del quadre de Sant Jaume dins de la plaça de bous per la QUINTÀ 2021 «ELS CORONATS», tot amenitzat per la BATUCADA ONDARATTACK.

20:00 h – Actuació de NO COMMENT, en la plaça de bous.

DISSABTE 24 DE JULIOL

18:00 h – PARTIDA DE PILOTA PROFESSIONAL AL TRINQUET.

20:00 h – Actuació de SEGURIDAD SOCIAL, en la plaça de bous.

22:00 h – Actuació de SOMNIS en el carrer Sant Jaume.

DIUMENGE 25 DE JULIOL SANT JAUME

12:00 h – Teatre infantil LA GRAN RECEPTA DE MINA I ZETA en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

20:00 h – Actuació de BAJOQUETA ROCK, en la plaça de bous.

22:00 h – Espectacle LA ZARZUELIKA, en el carrer Sant Jaume.

DILLUNS 26 DE JULIOL (SANTA ANNA)

12:00 h – Teatre infantil en titelles NUVOL, NUVOL en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

12:00 h – MISSA en honor a Santa Anna.

13:00 h – VISITA i donació a la Residència Mare de Déu de la Soledat per part de l’associació de Mestresses de Casa.

18:00 h – PARTIDES DE PILOTA al Trinquet. 1ª Jornada del Torneig de penyes al Trinquet.

20:00 h – Desafiament entre les ramaderies LA PALOMA (Xaló) i ELS COVES (Pedreguer).

22:00 h – Concert de Festes a càrrec de la UNIÓ MUSICAL D’ONDARA en el carrer Sant Jaume.

00:15 h – Solta de jònegues de la ramaderia ASENSI (Orba).

DIMARTS 27 DE JULIOL

18:00 h – PARTIDES DE PILOTA al Trinquet. 2ª Jornada del Torneig de penyes al Trinquet.

20:00 h – Desafiament entre les ramaderies CRESPO (Pedreguer) i ASENSI (Orba).

20:00 h – Actuació musical infantil a càrrec de RAMONETS en el carrer Sant Jaume.

00:15 h – Solta de jònegues de la ramaderia LA PALOMA (Xaló).

DIMECRES 28 DE JULIOL

12:00 h – Teatre infantil DOROTEA I EL BAGUL DE L’ÀVIA KIKA en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

18:00 h – PARTIDES DE PILOTA al Trinquet. 3ª Jornada del Torneig de penyes al Trinquet.

20:00 h – GRAN CONCURS DE VAQUES “LA JOIA DE LA MARINA” amb les dos millors vaques de les ramaderies de la Marina Alta, LA PALOMA, ELS COVES, ASENSI, CRESPO i LA HERMANDAD.

22:00 h – Espectacle de varietats, actuació de CARLOS LUNA I JOSE BELHONDO “NINO BRAVO”, en el carrer Sant Jaume.

00:15 h – Solta de jònegues de la ramaderia ELS COVES (Pedreguer).

DIJOUS 29 DE JULIOL

12:00 h – Espectacle de Circ infantil EL CIRC KA-KAO en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

18:00 h – PARTIDES DE PILOTA al Trinquet. SEMIFINALS del Torneig de penyes al Trinquet.

20:00 h – Espacial de la ramaderia GERMANS CALI (Moixent) (millor ramaderia del 2019).

22:00 h – Actuació de MARIACHIS TOLOLOCHE, en el carrer Sant Jaume.

00:15 h – Solta de jònegues de la ramaderia CRESPO (Pedreguer).

DIVENDRES 30 DE JULIOL

12:00 h – Teatre musical infantil a càrrec de MARCEL I EL MARCIÀ en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

20:00 h – Actuació de JUNTOS Y REVUELTOS, dins de la plaça de bous.

22:00 h – Actuació de THE 3 TEHNORS, en el carrer Sant Jaume.

DISSABTE 31 DE JULIOL

12:00 h – Teatre musical infantil FORMIGUES AMB TROBADORETS en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

17:00 h – PARTIDES DE PILOTA al Trinquet. FINAL del Torneig de penyes.

18:00 h – PARTIDA DE PILOTA PROFESSIONAL AL TRINQUET.

20:00 h – Actuació de ROBA ESTESA, dins de la plaça de bous.

22:00 h – Concert a càrrec de LA ROMÀNTICA DEL SALADAR, en el carrer Sant Jaume.

DIUMENGE 01 D’AGOST

12:00 h – Teatre infantil amb titelles PAZ I FICO en la carpa Santjaumera del carrer Nacions Sense Estat.

20:00 h – GRAN CONCURS DE RETALLADORS I RETALLADORES amb bous de la ramaderia BENAVENT (Quatretonda).

**Per motius de seguretat i control d’aforament, serà obligatori presentar la invitació que prèviament tindrem que sol·licitar amb el DNI a www.agendaondara.es o en la Casa de Cultura.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.