PATRIMONI PRESENTA LA BIOGRAFIA DE DOS PINTORS ORIGINARIS D’ONDARA: «PINTURA RELIGIOSA: LA NISSAGA DELS GIL»UNA OBRA DE VICENT ORTUÑO EMMARCADA EN LA COL·LECCIÓ “ONDARA, PERSONATGES I FETS”

Ondara, 14.01.21. El divendres 8 de gener, es va presentar a l’Església Parroquial d’Ondara el llibre «Pintura Religiosa: la nissaga dels Gil», d’Edicions 96 a càrrec de l’autor, Vicent Ortuño Ginestar. Un esdeveniment organitzat per la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament d’Ondara, dirigida per Raquel López, qui va agrair l’assistència de la vintena de persones que van desafiar a les adverses condicions meteorològiques i van acudir a aquesta presentació celebrada a l’Església, amb aforament limitat. També va agrair a rector d’Ondara, Ximo Silvestre, per la cessió de les instal·lacions de l’Església, ja que allí és on estan les obres pictòriques referides en el llibre.

«Pintura Religiosa: la nissaga dels Gil» és el desé títol de la col·lecció “Ondara personatges i fets”. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació Cultural Ocell, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ondara i, com tots els de la col·lecció, estan editats per l’editorial Edicions 96, iniciada ja fa set anys amb l’objectiu d’esbrinar i difondre i així contribuir a rescatar de l’oblit la vida i el treball de persones del poble que han tingut repercussió dins del seu àmbit de treball o acció. El projecte es va iniciar el 2013 amb dos treballs relacionats directament en la considerable emigració a l’Amèrica del Nord a principis del segle XX, que tant d’impacte tingué a la comarca, Fent les Amèriques,de Vicent Ortuño Ginestar i D’Ondara a Broadway: l’excepcionalitat de Trini Reyes, de Jovi Lozano-Seser. Aquesta temàtica va tornar a ser l’eix fonamental del tercer volum, Valerià Gil (Ondara, 1895-Nova York, 1942): la veu de Pamis a Amèrica, de Josep Doménech Part i Vicent Ortuño que ens va descobrir la breu, però intensa trajectòria d’aquest cantant. Posteriorment han publicat un treball sobre el conte La Raboseta de Pamis, d’Amàlia Granel, amb gravacions de persones del poble fent la narració; les biografies del general Valeriano Bosch, de Joan Miquel Almela; del pintor Miquel Vaquer Calumarte, de Vicent Ortuño i David Vaquer; de la mestra Joaquina Gavilà, de Carles Torres; i del rector Fc. De Paula Sendra i Doménech, de Vicent Ortuño, així com un volum dedicat a la Ondara en negre, de Ricard Llompart i Antoni Reig.

Aquest desé llibre que es va presentar divendres passat, «Pintura religiosa: la nissaga dels Gil», de Vicent Ortuño Ginestar, és el fruit d’un considerable treball i esforç per tal d’anar descobrint els treballs realitzats per aquests dos pintors al llarg de la seua vida per multitud d’esglésies de tot el nostre territori. Gràcies a la memòria prodigiosa del seu nét, Salvador Gil Pascual, que anava recordant els pobles on ell havia col·laborat amb el seu pare i aquells altres dels que se n’havia parlat a casa que l’avi o el pare havien fet algun treball. El resultat d’anar descobrint físicament les obres anava sovint acompanyat per la sorpresa del rector o el tècnic de cultura corresponent de saber per fi qui era l’autor de les pintures de l’església del poble. Gràcies a aquest treball s’ha documentat i certificat l’autoria, que fins ara era desconeguda, de les pintures de moltes esglésies valencianes. Així, a la comarca hem documentat l’autoria de Salvador Gil Camarena de les pintures de l’altar de l’església de Gata de Gorgos, de Sanet i Negrals, al Ràfol d’Almúnia i a Ondara, on pràcticament totes les pintures són seues. El treball més significatiu del pare, Salvador Gil Femenia, és la pintura de la cúpula de l’església del Villar i del fill, Salvador Gil Camarena, ho és, sense dubte, la quasi totalitat de la pintura de l’església de Santa Caterina d’Alzira, però té moltes obres en esglésies de València ciutat, Oliva, Guadassuar, Moixent, Benaguasil, Almoines, Llombai, Banyeres de Mariola, Sollana, Rafelbunyol, Algímia d’Alfara, Beniarrés i moltes altres.

Des de l’associació cultural Ocell han donat a conèixer que tenen ja alguns nous llibres en la recambra, que no tardaran en aparèixer a raó d’un o dos per any, com fins ara.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.