ONDARA REP EL PREMI DE FESTES INCLUSIVES I NO SEXISTES DE LA CONSELLERIA D’IGUALTAT I POLÍTIQUES INCLUSIVES PEL SEU PROJECTE “LA VERTADERA DIVERSIÓ NO FA MAL”

El premi que rep Ondara està dotat amb 10.000 euros per al departament d’Igualtat, dirigit per Raquel Mengual

Ondara, 12.11.20. L’Ajuntament d’Ondara ha rebut el Premi de Festes Inclusives i No Sexistes, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, segons la resolució publicada. En concret, Ondara ha rebut el premi en la categoria de municipis d’entre 5.001 i 10.000 habitants. El dit reconeixement, en la seua edició de 2019, anava dirigit a entitats locals que hagueren “desenvolupat projectes amb la finalitat de promoure la igualtat de gènere en les seues festes, contribuint amb això a la ruptura dels estereotips de gènere; a propiciar la participació de les dones en condicions d’igualtat i a l’eliminació de totes les maneres de discriminació i de violència contra les dones”. A la convocatòria es podien presentar les entitats locals, pertanyents a municipis l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que, l’any anterior o l’any de la convocatòria (2019), hagueren executat projectes per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes, ja siguen locals o d’una altra índole, amb especial insistència en l’eradicació de continguts discriminatoris.

Ondara es va presentar a aquesta convocatòria amb el projecte de la Regidoria d’Igualtat, i, segons s’ha comunicat ja a l’Ajuntament, ha rebut aquest premi, dotat amb 10.000 euros, pel seu projecte “La vertadera diversió no fa mal”, impulsat per la Regidoria d’Igualtat que dirigeix Raquel Mengual, durant les Festes Populars de Sant Jaume 2019. La dotació pressupostària del premi es destinarà al departament d’Igualtat d’Ondara.

El projecte presentat a la convocatòria, sota el lema “La vertadera diversió no fa mal”, englobava la realització de diferents actuacions durant la celebració de les Festes Populars de Sant Jaume 2019, dirigides a portar la perspectiva de gènere a l’apartat de festes del poble. Impulsat per la Regidoria d’Igualtat i la Comissió d’Igualtat d’Ondara, el projecte perseguia “incloure el valor de la igualtat i respecte des de la perspectiva de gènere, a l’àmbit festiu; de la mateixa manera que quan pensem en les festes, pensem en diversió, l’objectiu ha de ser incorporar la igualtat i el respecte com a valors consubstancials lligats a la festa”. Es tractava de llançar el missatge que “l’alcohol i la festa no poden ser una excusa per a justificar cap tipus de discriminació i, per descomptat, cap tipus d’agressió sexista”. Entre els objectius del projecte es trobaven introduir el valor de la igualtat de gènere com a valor consubstancial a la idea de festa; aprofitar l’escenari festiu per a difondre missatges de visibilització de la idea d’igualtat de gènere i conscienciar sobre la violència sexista; així com previndre, informar i remeiar situacions d’agressió (de les més lleus a les més greus) pròpies de l’ambient festiu.

Entre altres actuacions implementades al projecte “La vertadera diversió no fa mal”, es trobava el repartiment de ventalls col·leccionables amb una imatge i un missatge que en 2019 va ser “T’acompanyem. T’aconsellem buscar el suport de familiars i amistats de confiança perquè t’acompanyen en els moments difícils”; “Et maltracta, t’humilia, et menysprea. Espavila. No et vol!”, “Si eres testimoni d’un maltractament, no gires la cara”. També es van ubicar els “Punts Violeta” fixos i mòbils durant les festes; i es va activar un servei d’acompanyament, a càrrec del voluntariat del Punt Violeta, que va estar a disposició de les dones que desitjaven ser acompanyades a casa des de la zona de festa. Així mateix, es va realitzar una revisió de la música que s’emetia durant els actes en la plaça de bous i en les activitats infantils, proporcionant un pendrive amb música no sexista; i es va revisar el llenguatge utilitzat en diferents suports relacionats amb les festes, per a garantir que es tractava d’un llenguatge no sexista.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.