ONDARA PRESENTA LA FIRA 2020, QUE SE CELEBRARÀ EN ELS PROPIS COMERÇOS DEL 17 AL 22 DE NOVEMBRE

La Fira de comerç i de l’estoc (amb 30 comerços participants) vindrà acompanyada pel Concurs de tapes en 13 locals de restauració (del 13 al 29 de novembre); la setmana cultural «Connecta’t a la cultura en família»; la campanya de promoció econòmica «El Tresor d’Ondara»; l’inici de la campanya nadalenca d’ACO i l’ambientació amb jardins urbans

Ondara, 04.11.20. Aquest matí s’ha presentat al Prado d’Ondara la proposta que s’ha elaborat per a substituir a la Fira de Fires en època de pandèmia, i que engloba comerç, gastronomia, cultura i promoció econòmica per a aquest mes de novembre. La Fira de comerç i de l’estoc (del 17 al 22 de novembre en els propis comerços) vindrà acompanyada pel Concurs de Tapes en els locals de restauració (del 13 al 29 de novembre); la setmana cultural «Connecta’t a la cultura en família»; la campanya de promoció econòmica «El Tresor d’Ondara»; l’inici de la campanya nadalenca d’ACO i l’ambientació amb jardins urbans. La presentació ha comptat amb la participació de l’Alcalde d’Ondara i responsable de Promoció Econòmica, José Ramiro; la Regidora de Cultura, Raquel Mengual; el Regidor d’Associacionisme, Miguel Gomis; així com els representants d’ACO (Associació de Comerciants i empresaris d’Ondara), la seua presidenta, Inma Peiró; Juanjo Mahiques i Pedro Reig; i de la tècnica ADL d’Ondara, Ana Cotaina.

L’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, ha aprofitat per a animar a la ciutadania a participar “d’una forma segura i responsable en la fira”, i ha agraït a l’ACO la seua “iniciativa i esforç”. Ha destacat que la participació de 30 comerços i de 13 locals de restauració es considera com “tot un èxit” donades les circumstàncies actuals (en la fira de mostres tradicionalment vénen empreses també de fora, i ara, només amb les d’Ondara, s’ha arribat a la trentena de participants, per tant és un èxit la participació de tants comerços ), i ha defès que no “podem parar per molta por que tinguem”. “ El covid ha vingut per a quedar-se i per tant cal adaptar-se”, incidint en que, si bé les notícies diuen que possiblement tornarà a haver-hi confinament domiciliari, això “no significa que no hàgem de continuar treballant per si no n’hi ha; hem d’estar ací, en primera línia, i aquesta iniciativa s’ha fet amb molta il·lusió i molt treball; és una adaptació constant a la situació que vivim perquè el covid va per a llarg.”

Degut a la crisi sanitària pel Covid-19 i a totes les mesures higièniques i sanitàries establides per a evitar més contagis, l’Ajuntament d’Ondara no celebrarà enguany 2020 la Fira de Fires de novembre en el seu format tradicional. Com a substitució, des de l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara s’ha organitzat la Fira del comerç i de l’estoc, que es realitzarà en els propis negocis participants del 17 al 22 de novembre. Els comerços disposaran d’un estand dins del local, o d’una carpa externa, on podran oferir descomptes especials de fira, ofertes, o liquidacions. La presidenta d’ACO, Inma Peiró, ha destacat que una trentena de negocis locals han confirmat la seua participació en aquesta setmana de la fira de comerç, segons s’ha detallat des d’ACO: Bodegues Aguilar, Vinalia Vinoteca, Blat i Farina, Gala’s Mobles, Carnisseria Alberto Picó, Mobles Ortolà, Esports Colau, Sultana Estètica i Spa, Calçats Dora, Passicos La Merceria, Calçats Torres, Piensos Félix, Somriures Ondara, D’Estarca-Cortines, Coses de Casa i Regals, Màxima Bikes, Autoescuela Ondara, Motos Mahiques, Ca Paquitina, Maika Regals, Casa Pepa, Larouch Art de Carrer, Bodes i Flores, Fornés Assesors, Centre de Jardineria Monverd, Cler Interiores, Català la Moda, Mobles Escrivà, Churreria Ondara i M´Agrada Magrana. Aquells negocis que no disposen d’un local físic, muntaran una carpa en els llocs habilitats. La celebració de la setmana de la fira comercial suposarà, així mateix, l’inici de la Campanya Nadalenca d’ACO (enguany, es torna a impulsar la compra en el comerç local amb el sorteig de 1.000 euros, i un altre de 500 euros, que es podran consumir realitzant compres en els establiments ACO). Cada local participant seguirà els preceptius protocols de seguretat i reduccions d’aforament que estiguen establits.

Coincidint amb la fira de comerç, durant la setmana del 17 al 22 de novembre es van a muntar zones verdes i jardins urbans efímers en diversos emplaçaments emblemàtics del nucli urbà (en la Plaça Major, Plaça de País Valencià i carrer Roser; amb un codi QR per al microsite amb tota la informació), donant així continuïtat al projecte del Pàrquing Day celebrat el passat mes de setembre, proposant així un recorregut verd, a l’aire lliure, pel centre del poble, que convide a passejar i a conèixer els comerços locals, al mateix temps que s’eviten massificacions i reunions de gran nombre de persones en un mateix espai cobert, per més seguretat enfront del covid-19.

D’altra banda, s’ha reinventat la tradicional Ruta de Tapes de novembre com un Concurs de Tapes en els propis bars i restaurants locals (en aquest cas, del 13 al 29 de novembre, perquè comprenga tres caps de setmana), per a potenciar el sector durant el tradicional mes dedicat a la fira. Segons ha explicat el Regidor d’Associacionisme, Miguel Gomis, el Concurs de Tapes compta amb propostes com el premi a la millor tapa del poble (premi dotat econòmicament amb 400 euros per al bar o restaurant guanyador, i 200 per al segon), i el sorteig de sopars per als clients que hagen completat el 70% de les tapes participants. En el Concurs de Tapes de la Fira d’Ondara 2020 participaran 13 bars i restaurants locals: Bar Euro, Bar La Niña, Bar Restaurant Plaça de Bous, Allí Baix Bar, Tasta’m, Restaurant Valero, Bar Gallego, Al teu gust, Bar Cervera, Café Sendra, Bar Centre Social, el Racó d’Ondara i la Xata de Sole. La participació per a tots els establiments del sector de la restauració d’Ondara és gratuïta. Cada establiment participant haurà d’elaborar una tapa per a participar en el concurs, on el seu preu de venda serà de tapa més una canya de cervesa o una copa de vi, per 3 euros. La clientela que participe en el concurs, haurà d’omplir el “passaport” o fullet del concurs de tapes, votant cada tapa, i segellant-ho en cada bar o restaurant participant. Quan el client haja degustat el 70 % de les tapes presentades al concurs podrà depositar el tríptic en qualsevol de les urnes exposades en els establiments.

Durant els dies de Fira es llançarà també la nova campanya de la Regidoria de Promoció Econòmica “Els Tresors d’Ondara”, que vincula al comerç i la ciutadania amb el món del reciclatge i l’art a través del joc, i que està emmarcada dins del Pla de Reactivació Econòmica Local, per a potenciar el comerç local. Segons ha detallat la responsable d’ADL d’Ondara, Ana Cotaina, es tracta “d’Una aventura per la història i el comerç d’Ondara” i va dirigida a famílies amb fills fins a 14 anys d’Ondara. Per a participar en el joc, cada xiquet o família amb xiquets entre 6 i 18 anys que desitgen participar, hauran d’accedir a la web: https://eltresordondara.com En ella, hauran d’inscriure’s i es podran descarregar l’aplicació per a Android. Una vegada inscrit, podrà començar el recorregut predefinit de preguntes i proves. Aquest recorregut tindrà un punt de començament i finalització dins de la zona urbana d’Ondara, passant per tots i cadascun dels comerços inscrits (entre 15-20), havent parades intermèdies en els monuments i punts d’interès on hauran de desxifrar una qüestió o prova. Cada comerç participant, tindrà la resposta a la pregunta associada al seu negoci i en ser preguntat, haurà de comunicar-li al/els participant/s. A més, el comerç disposarà en el seu aparador o algun lloc de la botiga d’un “check point”. El xiquet haurà de realitzar una fotografia al “check point” per a demostrar la seua presència en el local. Una vegada completat el recorregut, el participant rebrà una confirmació amb les instruccions per a arreplegar el seu regal segur. Aquesta campanya es desenvolupa des de la Regidoria de Comerç en col·laboració amb ACO, i implica la connexió i participació del col·legi Sanchis Guarner i Les Marjals. Els que completen el recorregut tindran un premi segur, consistent en bossa de monedes de xocolate, i a més se sortejaran 5 tablets entre tots els participants.

Enguany, davant de la impossibilitat de muntar la fira d’atraccions i altres esdeveniments que se celebren emmarcats en la Fira de Fires (com la matinal motera, el mercat medieval, etc), des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha confeccionat un complet programa cultural amb iniciatives per a tots els públics, coincidint amb la setmana de la fira de comerç; així com diverses activitats culturals durant la resta del mes de novembre, prenent com a emplaçament la Plaça de Bous (espai que, dins del projecte “Ondara, la Joia de la Cultura” porta des del mes de juliol acollint els esdeveniments culturals per a promoure la “cultura segura”) i l’Auditori Municipal d’Ondara (edifici municipal que compta amb un protocol específic per a evitar contagis per covid-19). En ambdós casos els aforaments són limitats i les entrades, que són gratuïtes, s’hauran de reservar de forma prèvia en la Casa de Cultura o a través de la web www.lajoiadelacultura.ondara.org . La programació emmarcada en el mes de novembre, dins de la campanya «Connecta’t a la Cultura en Família», conté els esdeveniments del Festival d’Arts Escènica Tardor 2020 patrocinat per la Diputació Provincial d’Alacant, segons ha detallat la Regidora de Cultura, Raquel Mengual. El programa complet per a aquest mes de novembre és el següent:

 • Diumenge, 8 novembre, 19.30h – Auditori- Teatre “Esclafit Teatre” presenta “@Rita_Trobador?”
 • Diumenge, 15 novembre, 18.30h – Auditori- Teatre Familiar “Tarannà Teatre” presenta “La història de Ferdinand”
 • Dimecres, 18 novembre, 17.30h – Plaça de Bous – Conta Contes, Monipoppins presenta “Contes a la Plaça”
 • Dijous, 19 novembre, 17.30h – Plaça de Bous- Espectacle de Màgia, El “Mag Lucky”
 • Divendres, 20 novembre, 17.30h – Plaça de Bous – “Titelles La Matallina” presenta “Històries de Ratolins”
 • Dissabte, 21 novembre, 12.30h – Plaça de Bous- Música, Concert a càrrec de “Crazy Covers”
 • Dissabte, 21 novembre,17.30h – Plaça de Bous – Teatre Familiar, “L’Estranya Companyia” presenta “Tirant d’Aventures”
 • Diumenge, 22 novembre, 12.30h – Plaça de Bous – Concert a càrrec de la “Banda Infantil i Juvenil d’Ondara”
 • Diumenge, 22 novembre,18.30h – Auditori – Teatre i Circ, El Fedito presenta “Oyun”
 • Dissabte, 28 novembre, 17h – Plaça de Bous – Concert a càrrec de l’Agrupació “Ntra. Sra. de la Pietat d’Oliva”
 • Diumenge, 29 novembre, 12.30h – Plaça de Bous – Concert de Santa Cecilia a càrrec de la “Unió Musical d’Ondara”
 • Diumenge, 29 novembre,18.30h – Auditori – Musical, Inefable presenta “No más bullying”
Publicado en Actualitat, Ajuntament.