RECOMANACIONS DEL DEPARTAMENT DE SALUT PÚBLICA DE DÉNIA, EN ASPECTES RELACIONATS AMB EL COVID-19

LA REGIDORIA DE SANITAT D’ONDARA INFORMA:

RECOMANACIONS DEL DEPARTAMENT DE SALUT PÚBLICA DE DÉNIA, EN ASPECTES RELACIONATS AMB EL COVID-19

Com saps la COVID-19 està suposant un gran desafiament per a tota la societat en el seu conjunt i està afectant la nostra forma de vida, a la forma de relacionar-nos amb els nostres familiars i amb els nostres amics, al nostre oci i també, per descomptat, a la nostra vida laboral.

En aquest sentit és important que tingues en compte alguns aspectes relacionats amb aquesta malaltia; en concret, dues situacions en què pots trobar-te.

1 – El primer cas és que presentes algun tipus de simptomatologia. El més característic de la malaltia és la clínica respiratòria, com a tos, febra o febrícula, sensació de falta d’aire, etc… encara que també pot aparèixer pèrdua d’olfacte o de gust, diarrea, cefalea o mal de gola. Davant de qualsevol d’aquests símptomes, no has d’acudir al teu lloc de treball.

Si la teua situació t’ho permet, has de quedar-te a casa, separar-te dels teus convivents i telefonar al teu centre de salut. Un professional metge es posarà en contacte amb tu i, si considera que els teus símptomes són compatibles amb la malaltia, et demanarà una prova pcr. Mentre esperes el resultat, has de mantenir l’aïllament domiciliari i la separació de la resta de persones amb què comparteixes casa. A més, aquestes persones amb què vius hauran de romandre també a casa en quarantena.

Si la PCR és negativa i la teua simptomatologia no és clarament COVID-19, el metge t’indicarà que pots finalitzar l’aïllament i els teus convivents la quarantena. Només en eixe moment pots tornar a acudir al teu lloc de treball.

Els dies que heu romàs a casa, estaran coberts per una situació d’incapacitat laboral temporal específica.

2- La segona situació en què pots trobar-te és que algú del teu entorn social o familiar siga el malalt i se t’indique a tu la quarantena.

Pots pensar que estant sense símptomes i trobant-te perfectament, no has de deixar de treballar i que li fas un favor a la teua empresa no fent cas a la indicació de quarantena i acudint al treball, però és un gran error; pots trobar-te en un període d’incubació de la malaltia o inclús tenir la infecció sense símptomes i posar en perill als teus companys, per tant és indispensable que complisques la quarantena. Durant aquest temps, se’t farà una prova PCR i el teu metge et farà un seguiment continu.

És molt important que entengues que encara que aquesta PCR siga negativa, no significa que pugues tornar al teu lloc de treball; has de mantenir la quarantena a casa durant tot aquest possible període d’incubació per a assegurar que no et poses malalt i que no pots transmetre la malaltia a les persones que et rodegen.

Si la PCR fóra positiva, els professionals del centre d’atenció primària i del centre de salut púbica, junt amb els del servei de prevenció de riscs laborals de la teua empresa, buscaran als teus contactes perquè siguen atesos i estudiats.

Durant tot aquest temps també estaràs cobert per una situació d’incapacitat temporal específica per a aquesta malaltia.

  • Com veus, bàsicament es tracta d’actuar amb sentit comú i evitar les possibilitats que el virus seguisca expandint-se, no sols entre els teus familiars i amics, sinó també entre els teus Companys de treball.
Publicado en Actualitat, Ajuntament.