“DONES QUE DEIXEN RASTRE”: EL NOU PROJECTE DE LA REGIDORIA D’IGUALTAT D’ONDARA PER A VISIBILITZAR A DONES DESTACADES

En la mostra es realitza un recorregut pels llocs emblemàtics del poble, amb el que es visibilitza a 30 dones pioneres i destacades en totes les disciplines

Ondara, 20.08.20. Des d’avui dijous 20 d’agost es pot contemplar en el nucli urbà d’Ondara la proposta posada en marxa per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ondara (dirigida per Raquel Mengual), junt amb la Comissió d’Igualtat d’Ondara, sota el títol “Dones que deixen rastre”. Este matí, l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, han visitat aquesta exposició que es pot contemplar des d’ara en diversos espais públics d’Ondara, i han convidat a la ciutadania a conèixer aquest projecte.

Gràcies als vinils col·locats en terra, es realitza un recorregut pels llocs emblemàtics del centre del poble, amb el que es visibilitza a 30 dones pioneres i destacades en totes les disciplines (dones tant d’Ondara, com de la Marina Alta, de la Comunitat Valenciana i també de tota Espanya); tenint totes en comú que “han lluitat i algunes continuen lluitant per a aconseguir el que creien i creuen”; per a cap d’elles ha sigut fàcil, i inclús a algunes els hi ha costat la vida. D’aquesta manera, des d’Igualtat es vol “retre homenatge i que totes elles servisquen d’inspiració per a les futures generacions”.

En realitzar el recorregut, es visualitzen els distints vinils apegats en terra i ubicats estratègicament en llocs públics, dedicats a cadascuna d’aquestes dones “que deixen rastre”. A manera d’exposició a l’aire lliure, en cada il·lustració es detalla, a més de la foto, la biografia i l’explicació de per què eixa dona va ser pionera en la seua àrea. La mostra es contempla en llocs com la Casa de Cultura, la Plaça de Bous, l’edifici del Prado, l’Ajuntament, l’Auditori Municipal, l’Aulari de Música, el col·legi Sanchis Guarner o el pavelló d’esports. Es visibilitza a dones locals com la pintora Rosa Gavilà, la cheff Pepa Romans o la mestra Joaquina Gavilà; però també de rellevància autonòmica i inclús estatal.

La intenció és que aquest projecte tinga continuïtat en el temps, i per això, la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual, hi ha animat a la ciutadania a fer un passeig per a conèixer les vides d’aquestes dones; participar i realitzar propostes per a afegir nous noms de cara a edicions futures. Aquesta iniciativa està finançada amb part dels fons que li corresponen a Ondara en aplicació del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere.

Les biografies de dones destacades es poden visitar en els següents emplaçaments (s’ha tractat de relacionar la ubicació amb el camp o disciplina en què destaca cada dona):

Ajuntament: Carmen Alborch, Clara Campoamor, Indalecia Murcia.

Plaça Major: Rosa Gavilà, Isabel-Clara Simó, Sor Isabel De Villena, Carme Miquel.

Plaça de Bous: Mónica Núñez, Reyes Martí Miro, Maria de los Angeles.

Centre Social: Ana Orantes, Anna Lluch Hernández, Ascensión Chirivella.

Auditori: Trini Reyes, Concha Piquer, Rosita Amores.

Pavelló: Miriam Blasco Soto, Anna Montañana Gimeno, Tere Saurí Doménech

Edifici del Prado: Pepa Romans, Margarida Borrás, Asunción Cruañes.

Aulari de Música: Matilde Salvador, Amparo Iturbi Báguena, Maria T. Oller Benlloch

Escola S. Guarner: Maria Cambrils, Maria Ibars i Raquel Payá, Concepción Arenal.

Publicado en Actualitat, Cultura.