EL PLE D’ONDARA DEL 30 ABRIL VA APROVAR PER UNANIMITAT TOTS ELS PUNTS

El principal debat va ser el generat per la contractació d’un nou gerent per a l’empresa municipal

Ondara, 04.05.20. L’Ajuntament d’Ondara va celebrar dijous passat 30 d’abril la sessió plenària ordinària corresponent al mes d’abril, que es va realitzar per videoconferència, amb motiu de l’estat d’alarma, i que es va poder seguir en directe a temps real pel canal de YouTube de l’Ajuntament d’Ondara. El ple es pot visualitzar ja en el canal de Youtube de l’Ajuntament d’Ondara, https://www.youtube.com/user/OndaraOficial en l’enllaç següent: https://www.youtube.com/watch?v=Ael3AUNEoJc .

Cal destacar que tots els punts de l’orde del dia van eixir avant amb la unanimitat de tots els grups polítics, Equip de Govern PSPV-Compromís, Partit Popular i Ciutadans.

Respecte a l’aprovació provisional de la Proposta conjunta dels Grups Municipals sobre mesures i accions per a la Reactivació Econòmica d’Ondara (COVID-19), es tracta del Pla de Reactivació Econòmica Local, l’objectiu del qual és la recuperació econòmica i laboral del municipi. L’Alcalde, José Ramiro, va agrair que totes les forces polítiques s’hagen posat a treballar de forma conjunta en aquestes mesures; va recordar que la primera fase representarà un impacte econòmic de més de 182.000 euros, i que aquest serà el primer pla, dels diversos que es duran a terme. El pla es va portar a aprovació al ple com a proposta conjunta de tots els grups polítics municipals, així com la corresponent modificació de crèdits per a reestructurar partides econòmiques del pressupost municipal 2020 amb l’objectiu de transformar projectes o partides que no es vagen a executar i destinar-les a pal·liar els efectes del COVID19. Tant el portaveu del PP, Álex Hernández, com el de Ciutadans, Joan Costa, van mostrar la seua satisfacció de treballar tots units en aquestes mesures pel bé comú d’Ondara. Les accions previstes en el Pla de Reactivació Econòmica Local estan orientades i estructurades en quatre grans pilars: el primer, Inversió pública en els sectors professionals d’autònoms, empreses i UTEs; el segon, Economia Circular de Reactivació Local; el tercer pilar és l’Ocupació eventual dels treballadors afectats pel COVID19 i el quart, Mesures Tributàries, Ajudes legalment viables, Formació de Reciclatge i Sectors específics.

8  3

Al ple també es va aprovar per unanimitat la moció d’Adhesió a la Declaració Institucional FVMP, d’Unió del municipalisme valencià enfront del Coronavirus, de Junta de Portaveus FVMP (15 d’abril de 2020), en la que, entre altres coses, s’insta al Govern d’Espanya que els ajuntaments puguen disposar del 100% del superàvit, flexibilitzant la regla de despesa per a totes les entitats locals amb superàvit a fi de pal·liar els danys econòmics provocats per l’estat d’alarma.

Al marge dels assumptes relacionats amb el coronavirus, el ple va aprovar per unanimitat la continuïtat de l’adquisició del Molí Coví (Partida Vinyals) que suposa seguir avant amb l’adquisició del Molí Coví, amb la superfície resultant després del partionament amb la CHJ i la Diputació Provincial d’Alacant, del que resulta una superfície total de 4.831 m2; sense modificar-se la resta de les condicions previstes en l’acord del Ple de data 31 de gener de 2019, i per tant sense variació tampoc del preu acordat (21.000 euros). Tant des del PP com des de Ciutadans van reclamar que s’agilitze la gestió per a l’adquisició; i Alex Hernández va demanar que es duga a terme la segona part per a posar aquest immoble a disposició de la ciutadania.

Per unanimitat va eixir avant l’adquisició d’un immoble situat al carrer Sant Cristòfol núm. 25, el ple centre històric, que serà adquirit per l’Ajuntament d’Ondara per 24,807 euros. El bé adquirit es destinarà a formar part del viari públic, conforme està previst en el vigent Pla General d’Ordenació d’Ondara; sense perjuí que puga tenir una utilitat provisional en tant es puga obrir definitivament el carrer previst al planejament. José Ramiro va detallar que en la parcel·la resultant, d’uns 300 m², es crearà una zona d’aparcament.

10    7

També va eixir avant per unanimitat l’Aprovació Inicial del Pla Local reduït de prevenció d’incendis forestals (la justificació del qual va anar a càrrec del Regidor de Medi Ambient, Pere Picornel); l’aprovació inicial de l’Ordenança Municipal reguladora de la instal·lació de cartells, tanques o suports publicitaris; i la fiscalització i intervenció prèvia d’ingressos o drets i despeses o obligacions.

9

En l’apartat d’informes de les regidories, la responsable de l’àrea d’Educació, Mar Chesa, va explicar el repartiment de deures que s’està realitzant des de la Policia Local als escolars que no disposen d’accés a Internet; el Regidor de Festes i Tradicions, Miguel Gomis, va explicar les cancel·lacions de les Festes d’enguany (Crist, Soledat i Sant Jaume) per la crisi del coronavirus i les propostes de quintades i Corts d’Honor Major i Infantil a partir de 2021; la Regidora d’Hisenda, Raquel López, va anunciar que s’han comprat packs de màscares, gel i guants per a repartir a la població; la Regidora de Serveis Socials, Mª Carmen Velázquez, va donar compte de l’atenció prestada amb el repartiment d’aliments; del reforçament de la Massma amb dues noves treballadores socials i dels més de 19.000 euros concedits en Ajudes socials.

17 14

16 15

La contractació del nou gerent de l’empresa municipal SINMA centra el debat en el ple

L’únic tema que va causar debat en el ple va ser la contractació de Juan Femenia Illan com nou gerent de l’empresa municipal SINMA, una contractació que va ser anunciada per l’Ajuntament d’Ondara després del Consell d’Administració de l’empresa del passat 22 d’abril. La contractació del gerent ha sigut criticada tant pel PP com per Ciutadans, després de votar ambdós partits en contra durant el Consell d’Administració, i d’haver enviat ambdós partits polítics comunicats a la premsa en les últimes setmanes sobre aquest assumpte.

L’Alcalde, José Ramiro, va aprofitar el torn d’informes d’Alcaldia per a abordar i explicar aquest tema, recordant que al febrer (abans de l’estat d’alarma) ja es va informar l’oposició que s’anava a cobrir aquesta plaça, actualment vacant, i se’ls va explicar sobre les opcions que hi havia, així com el procés de selecció que es va seguir en 2015- 2016, en el que Juan Femenia va ser el següent candidat seleccionat ( va ser el tercer, per darrere dels dos anteriors gerents de l’empresa, Isabel García i Jordi Serra ) però, no es podia contractar en tindre una vinculació familiar; vinculació que actualment no es dóna. José Ramiro va voler deixar clar que “darrere de l’empresa municipal hi ha tècnics i assessors”; que “tot el procés seguit està dins de la legalitat”, i va demanar a l’oposició que “no utilitze l’empresa municipal com un joguet polític”. A més, va recordar a ambdós grups, PP i Ciutadans, que mentre s’estava estudiant la contractació del gerent, se’ls va oferir que presentaren candidatures, i ambdós portaveus van reconèixer que Juan Femenia era el millor candidat.

2

El portaveu del PP, Álex Hernández, va contestar que des del seu grup “no estaven en contra del gerent sinó en contra del procediment”; va considerar que s’havien ocultat coses, perquè en l’acta del procés de selecció no s’indicava que haguera quedat el tercer classificat sinó que posava que estava desqualificat pel seu parentiu familiar. Va insistir en el fet que no tenia res en contra d’aquesta persona, però que el procediment no havia sigut transparent. Respecte al comunicat que van enviar a premsa des del PP per aquest tema, va matisar que estaven “estudiant enviar aquesta contractació a la fiscalia junt amb altres coses que hem vist i que pensem que pot ser irregular”.

6

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, també va insistir en el fet que des del seu grup no estaven en contra de Juan Femenia, a què consideren “una persona apta i que pot fer-ho molt bé”; però va lamentar les formes i el procés que ha portat a la seua contractació, “que casualitat, que es fa durant l’estat d’alarma”. Respecte al “joc polític” a què havia fet referència José Ramiro, va insistir en el fet que Juan Femenía era conscient d’on treballaria; va recordar quan ell mateix exercia la gerència de les empreses municipals d’Ondara fa dues legislatures; i com, quan va eixir en premsa, es va qualificar com un “dany col·lateral”.

13

Per la seua banda, el Conseller Delegat de SINMA, Francesc Giner, va retraure a l’oposició que s’estava posant en dubte la professionalitat d’una persona perquè estaven ressaltant la seua afinitat política; va indicar que els serveis jurídics de l’empresa municipal estan analitzant la notícia difosa pel PP comarcal respecte de la contractació de Juan Femenia; i que Álex Hernández hi haurà d’assumir les conseqüències de la seua notícia.

12

També José Ramiro va considerar que la notícia del PP té conseqüències per la difamació d’una persona i de la imatge de l’empresa, amb independència que finalment acudisca o no el PP als tribunals com s’indicava en la notícia, i que amb la difusió en premsa del dit comunicat ja s’ha fet mal a l’empresa i a persones concretes.

Publicado en Actualitat, Política.