ONDARA VA CELEBRAR EL CAP DE SETMANA LES INTERESSANTS JORNADES DE PATRIMONI D’ONDARA CENTRADES EN EL MÓN ROMÀ

Les jornades han comptat amb una alta participació en els tallers; la conferència sobre el món romà a Ondara i la Marina Alta; la posada en valor del claustre de l’Ajuntament amb nova cartelleria sobre el món romà, i l’excursió d’ahir a Lucentum i Illeta dels Banyets

conferencia (5)jornades patrimoni raquel lopez josep ahuir

claustre (1)claustre (4)

Ondara, 02.03.20. Aquest passat cap de setmana (dissabte 29 de febrer i diumenge 1 de març) s’han celebrat a Ondara les III Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara, que s’han centrat en l’època romana; el món Romà a Ondara i la Marina Alta. Una iniciativa impulsada per la Regidoria de Patrimoni d’Ondara, que dirigeix Raquel López, i que ha comptat amb les explicacions dels arqueòlegs Josep Ahuir i Jordan Labios. La Regidora de Patrimoni d’Ondara, Raquel López, ha expressat la seua satisfacció amb el resultat de les jornades, i ha volgut agrair a tot el públic assistent la seua participació en els tallers, la conferència, la posada en valor del claustre i l’excursió d’ahir.

Les jornades han comptat amb una alta participació; ahir diumenge 1 de març, quasi mig centenar de persones van gaudir de l’excursió a Lucentvm (ciutat iber-romana situada en l’actual municipi d’Alacant) i l’Illeta dels Banyets (un dels jaciments arqueològics alacantins coneguts i excavats des de fa més temps, ubicat en el municipi del Campello), i van comptar amb les explicacions sobre el món romà a càrrec de Josep Ahuir.

excursio (1)excursio (3) excursio (5)excursio (6) 

excursio (2)excursio (4)

El dissabte, al matí es van fer tallers a càrrec de l’arqueòleg Jordan Labios (dirigits a públic infantil) amb la creació d’un mosaic romà, i a la vesprada, la Casa de Cultura va acollir en primer lloc la interessant ponència de Josep Ahuir «El món romà a la Marina Alta. Els jaciments arqueològics a Ondara». En la partida Vinyals d’Ondara va aparèixer una necròpolis romana, amb tombes dels segles I a III d.C que van ser excavades; també es van trobar sitges, i durant unes excavacions (realitzades en 1.999), es va trobar una tomba romana dins d’una sitja amb una pedra de molí damunt. A Ondara es produïa oli, vi, àmfores i ceràmica per a abastir a l’Imperi Romà, segons va indicar Josep Ahuir, qui va realitzar una il·lustració sobre el Món Romà en la Marina Alta, com van arribar els Romans a la comarca, explicant així mateix les restes romanes que existeixen en l’actualitat a la Marina Alta. També va abordar el món marítim, la gastronomia, i la civilització, perfectament estructurada, de l’època romana en la comarca.

mosaic (2) mosaic (1)

conferencia (1)conferencia (4)

conferencia (2)conferencia (3)

Després de la conferència, que va comptar amb una alta presència de públic, es va visitar el Claustre de l’Ajuntament, on la Regidoria de Patrimoni ha posat en valor el patrimoni romà amb cartelleria nova (que roman exposada al claustre). S’han col·locat panells explicatius sobre el Món Romà a la Marina Alta; i altres específics sobre les restes romanes trobades a la partida Vinyals d’Ondara. També al Claustre de l’Ajuntament d’Ondara es van poder observar alguns dels vestigis de l’època romana a Ondara: tres grans blocs de pedra; una d’elles amb decoració romboïdal i anepigràfica (que va ser trobada a una casa del carrer Serra i depositada a la Residència); una altra honorífica, i una tercera pedra decorada amb una divinitat menor i full d’olivera. En definitiva, dos dies per a conèixer i aprofundir en l’antiga i rica història romana i la seua transcendència fins als nostres dies.

claustre (2)claustre (7)

claustre (3)claustre (6) claustre (10claustre (5)claustre (8)claustre (9)

panells (1)panells (2)panells (3) panells (4)panells (5)panells (6) panells (7) panells (8)

Publicado en Actualitat, Ajuntament.