LES III JORNADES DE PATRIMONI D’ONDARA SE CELEBRARAN EL 29 DE FEBRER I 1 DE MARÇ, CENTRADES EN EL MÓN ROMÀ

CARTELL III JORNADES PATRIMONI

Ondara, 12.02.20. La Regidora de Patrimoni d’Ondara, Raquel López, ha presentat, acompanyada pels arqueòlegs Josep Ahuir i Jordan Labios, el programa de les III Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara, que se celebraran el cap de setmana del 29 de febrer i 1 de març a Ondara. En aquesta ocasió (després de les primeres jornades celebrades sobre l’època prehistòrica i les segones sobre el palau castell d’Ondara i el món feudal), la tercera edició de les jornades es basarà en l’època romana; el món Romà a Ondara i la Marina Alta. Aquesta nova iniciativa de l’àrea de Patrimoni pretén complir un dels objectius del departament, com és la conservació, documentació i difusió del patrimoni, com ha indicat Raquel López.

presentacio jornades

La presentació de l’esdeveniment s’ha realitzat al Claustre de l’Ajuntament d’Ondara, lloc on precisament es poden observar alguns dels vestigis de l’època romana a Ondara: tres grans blocs de pedra; una d’elles amb decoració romboïdal i anepigràfica (que va ser trobada en una casa del carrer Serra i depositada en la Residència); una altra honorífica, i una tercera pedra decorada amb una divinitat menor i full d’olivera. Aquestes dues últimes estaven en alguna part del terme municipal d’Ondara; després se les van emportar, i es van tornar a Ondara en posar en valor l’antic Convent de Mínims.

pedres romanes (1)pedres romanes (2) pedres romanes (3)

Les III Jornades de Patrimoni i Història d’Ondara se celebraran el dissabte 29 de febrer i diumenge 1 de març. Les jornades comptaran amb tallers per a xiquets i xiquetes sobre el món romà (dissabte 29 de febrer a les 11 hores a la Plaça Major, a càrrec de l’arqueòleg Jordan Labios, qui ha detallat que els tallers tractaran sobre els mosaics romans).

El dissabte a la vesprada s’oferirà la conferència: «El món romà a la Marina Alta. Els jaciments arqueològics a Ondara» a càrrec de l’arqueòleg Josep Ahuir (dissabte 29 de febrer a les 19:30 hores a la Casa de Cultura). En finalitzar la conferència, es visitarà el claustre de l’Ajuntament, on es posarà en valor el patrimoni romà amb cartelleria nova. Es col·locaran panells explicatius sobre el Món Romà en la Marina Alta; i altres específics sobre les restes romanes trobades a la partida Vinyals d’Ondara, on va aparèixer una necròpolis romana, amb tombes dels segles I a III d.C que van ser excavades. La construcció de l’Autopista AP7 va travessar aquesta necròpolis. En Vinyals també es van trobar sitges, i durant unes excavacions realitzades en 1.999, es va trobar una tomba romana dins d’una sitja amb una pedra de molí damunt.

jornades patrimoni III (1) jornades patrimoni III (2)

A Ondara es produïa oli, vi, àmfores i ceràmica per a abastir a l’Imperi Romà, segons indica l’arqueòleg Josep Ahuir, qui explicarà els detalls de totes aquestes troballes en les III Jornades de Patrimoni, i realitzarà una il·lustració sobre el Món Romà en la Marina Alta; com van arribar els Romans a la comarca, explicant així mateix les restes romanes que existeixen en l’actualitat en la Marina Alta (el 99% dels quals no són visitables). També abordarà el món marítim, la gastronomia, i la civilització, perfectament estructurada, de l’època romana en la comarca.

Per al diumenge 1 de març es proposa un viatge per a visitar Lucentvm (ciutat iber-romana situada en l’actual municipi d’Alacant, en el lloc conegut com El Tossal de Manises, al barri de l’Albufereta) i l’Illeta del Banyets (un dels jaciments arqueològics alacantins coneguts i excavats des de fa més temps, ubicat en el municipi de Campello). L’eixida serà el diumenge 1 de març a les 8.30 hores des de l’aparcament del MasyMas. Informació i Inscripció: Casa de Cultura.

PROGRAMA III JORNADES DE PATRIMONI D’ONDARA – MÓN ROMÀ

Dissabte 29 de febrer

11.00 Casa de Cultura (Plaça Major)

Tallers per a xiquets basats en el món romà a càrrec de l’arqueòleg Jordan Labios.

19.30 Casa de Cultura

Conferència: «El món romà a la Marina Alta. Els jaciments arqueològics a Ondara» a càrrec de l’arqueòleg Josep Ahuir.

En finalitzar la xerrada, visita al claustre de l’Ajuntament per veure la posada en valor del patrimoni romà amb carteleria nova.

Diumenge 1 de març

Excursió a Lucentvm (Alacant) i a l’Illeta del Banyets (Campello)

8.30 parking del Mas i Mas (de l’eixida cap al Verger). Informació i Inscripció: Casa de Cultura.

jornades patrimoni III (4) jornades patrimoni III (5) jornades patrimoni III (3)

Publicado en Actualitat, Ajuntament.