EL PLE DE L’AJUNTAMENT D’ONDARA APROVA LES PROPOSTES MÉS VOTADES DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE 2019

  • La decisió, amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís i els vots en contra de PP i Ciutadans, es va prendre després que no s’arribara al 5% de participació

  • El pressupost serà de 50.000 euros i es millorarà l’acústica de l’Edifici del Prado, es realitzarà una escultura en forma de llaç solidari i es restaurarà la Font de la Carxofa, les propostes més votades pels veïns i veïnes d’Ondara

  • Durant l’últim Ple Ordinari, el PP presenta una moció d’urgència per a intentar canviar la ubicació del Parc de Calistènia i del Pump Track

ple ondara 31 octubre (1) ple ondara 31 octubre (2)

Ondara, 04.11.19. El Ple de l’Ajuntament d’Ondara va aprovar les propostes més votades dels projectes que es van presentar en el marc dels Pressupostos Participatius del 2019 després de la consulta ciutadana. Segons constava en les bases de la consulta ciutadana, en cas de no arribar les votacions al 5% del cens total (unes 300 persones), les propostes presentades per la ciutadania per a ser executades amb els 50.000 euros de la partida de Pressuposts Participatius 2019, serien elevades al Ple perquè siga aquest òrgan, integrat pels representants públics, el que vote i decidisca quina o quines seran les propostes a executar. Com que finalment no es va arribar a eixe 5%, les propostes es van passar al Ple que les va aprovar amb el vot a favor de PSPV-PSOE i Compromís i amb el vot en contra de PP i Ciutadans. En concret es tracta de la millora acústica de l’Edifici del Prado, la creació d’una escultura en forma de llaç solidari que havia presentat l’AECC (Associació Espanyola contra el Càncer) i la restauració de la Font de la Carxofa.

Álex Hernández, portaveu del PP, va justificar el vot en contra del seu partit argumentant que «la participació ha sigut molt baixa i els projectes presentats no han sigut exposats al poble de forma suficient. A més, creiem que els vora 21.000 euros que aniran destinats per a la millora de l’acústica del Prado no seran suficients, costarà més diners i no volem participar amb això». D’altra banda, Joan Costa, portaveu de Ciutadans, va argumentar el vot en contra del seu partit perquè «creiem que el procés que s’ha seguit ha de canviar, creiem que la forma de projectar-se eixos pressupostos no és l’adequada, en definitiva caldria presentar-lo de forma que poguera participar més gent». Joan Costa va recomanar que eixos projectes els podria fer gent del poble que estiga a l’atur i José Ramiro, Alcalde d’Ondara, li va recordar que la Llei de Contractacions no ho permet. Ramiro va aprofitar també per a dirigir-se a l’oposició i dir-los que el que s’estava votant era el resultat i no el procés i que estan oberts a propostes noves per a millorar la participació en pròxims anys.

D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament d’Ondara va votar per unanimitat adherir-se a la Declaració d’Emergència Climàtica del Consell de la Generalitat Valenciana i també reformar alguns apartats del reglament regulador del Consell Agrari Municipal.

En l’apartat dedicat a informes d’alcaldia i regidories, l’Alcalde, José Ramiro va afirmar que les tres inversions financerament sostenibles que van demanar a la Diputació d’Alacant s’aprovaran durant el mes de novembre i que espera que es realitze en els pròxims mesos. En concret es tracta del canvi dels focus del camp de futbol per a millorar l’eficiència i la il·luminació, augmentar la seguretat en l’Avinguda Adolfo Suárez i l’ampliació del pati de l’Escoleta Joaquina Gavilà. El pressupost dels tres projectes ascendiran a uns 94.000 euros. D’altra banda, Pere Picornell, Regidor de Medi Ambient i Parcs i Jardins, va informar que un tècnic de la Diputació d’Alacant ja ha visitat la zona del Parc de l’Era i que prompte es col·locaran uns jocs per a xiquets i es millorarà la seguretat.

El PP d’Ondara va presentar una moció d’urgència al Ple Ordinari. Álex Hernández, el seu portaveu, va manifestar que la presentaven perquè era necessari que s’assentaren totes les forces polítiques i buscar alguna alternativa per a canviar d’ubicació el Parc de Calistènia i el circuit de Pump Track que, en principi, estaran situats en una part del Parc Tossals d’Ondara i que, segons ell, «ha provocat un conflicte amb els veïns i veïnes de la zona». També va dir que, si no s’arribara a un acord, hauria de ser la justícia la qui resolguera el conflicte. La moció d’urgència es va acceptar per unanimitat i es va debatre. José Ramiro, alcalde d’Ondara, va afirmar que l’equip de Govern té una visió global del poble i que, en eixe sentit, prenen unes decisions que «en el cas del tema que estem tractant estan avalades pels tècnics de l’Ajuntament d’Ondara». Álex Hernández va insistir que «hem d’assentar-nos tots a parlar perquè la nostra proposta és que el Parc de Calistènia i el Pump Track vagen a la segona pista de futbol sala ubicada al Poliesportiu Vicent Zaragoza que ningú utilitza». Ramiro va respondre que eixe terreny no és de l’Ajuntament d’Ondara, que s’han buscat alternatives i no s’han trobat i que s’ha parlat amb els veïns i veïnes de Tossals.

Joan Costa, portaveu de Ciutadans, va aprofitar la moció d’urgència per a demanar consens entre totes les forces polítiques i que seria important redactar un nou PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana). José Ramiro va contestar que, segons els tècnics, ara no convé posar en marxa un nou PGOU perquè «es deuen 55.000 metres quadrats per convenis urbanístics realitzats abans de 2015». Després d’aquesta intervenció es va votar la moció d’urgència i es va rebutjar amb els vots en contra de PSPV-PSOE i Compromís.

En precs i preguntes, el popular Álex Hernández va preguntar quina dotació té la zona del pipican i del dipòsit de vehicles que està ubicada al costat del Parc de Tossals. José Ramiro, alcalde d’Ondara, va afirmar que té una dotació educacional i que «després de la teua petició, estem esperant un informe tècnic per a valorar què fer ja que es tracta d’una activitat temporal».

El Ple va tindre una gran presència de públic, entre elles i ells, estaven membres de l’Associació de Veïns del Pla Parcial Tossals d’Ondara que van llegir un manifest per mitjà de la seua portaveu Antonia Expósito. En primer lloc ella va reivindicar la participació ciutadana per a una democràcia plena i per una major transparència; posteriorment va afirmar que ells i elles volen un Centre de Dia a Ondara però va reclamar que es faça en el terreny que està dedicat a edificis d’eixes característiques (ara està el pipican i el dipòsit de vehicles) i no on anirà finalment i, sobretot, «sense consultar-ho amb els veïns i veïnes i tenint en compte que en el projecte el Centre de Dia pot arribar a tindre una altura de 3 plantes que suposa un xoc mediambiental molt gran en la zona «. Antonia Expósito va continuar explicant que tampoc se’ls va consultar per a la col·locació d’un Parc de Calistènia i d’un Circuit de Pump Track a una part del Parc de Tossals d’Ondara, «unes instal·lacions que res tenen a veure amb la zona verda que allí hi havia prevista. Com a associació hem presentat les al·legacions corresponents i demanem que ens pugem assentar amb l’equip de Govern i buscar una solució. Si no és així presentarem les nostres reivindicacions davant el Consell de Participació Ciutadana, el Consell de Transparència i Bon Govern i el Síndic de Greuges». José Ramiro va respondre que «sí que ens hem reunit amb vosaltres» i que «no és cert que no hi haja transparència ja que tots els partits polítics van consensuar en 2016 que el Centre de Dia anara en la zona on ja s’estan fent les obres i no vau fer cap al·legació». Ramiro va insistir que el Pla Parcial de Tossals és de 1992 i «nosaltres no hem canviat res». «L’únic que hem fet ha sigut un canvi d’usos perquè el Centre de Dia vaja en una zona que creiem que té més sentit ja que està al costat d’un parc i, com repetisc, ha estat consensuat també pel PP». Sobre l’altura del Centre de Dia, «jo em compromet que mentre estiga com a alcalde l’edifici només tindrà una planta, però no puc assegurar que no s’amplie en el futur perquè dependrà d’altres equips de govern». Ramiro va finalitzar la seua intervenció afirmant que «hem de vore els interessos generals del poble d’Ondara, que hem quedat amb vosaltres, que ho heu pogut fer sempre que heu volgut, però no anem a dir que sí a tot perquè representem a tot el poble i busquem sempre l’interès general».

També va intervindre un veí del Pla Parcial de Tossals per a aclarir que amb el canvi d’usos també es canvien paràmetres urbanístics i que «si s’haguera escoltat els veïns i veïnes haguera sigut el moment per a reduir l’edifici del Centre de Dia de tres plantes a una». Va dir que «van acudir a l’Oficina Tècnica de l’Ajuntament i que l’única zona verda urbana és el Parc de Tossals. No és un parc perquè la gent puga passejar, com està ara dissenyat no és una zona verda».

En precs i preguntes van haver altres intervencions més. La primera va ser la d’un veí d’Ondara que va reivindicar que en el futur es creen més zones verdes al poble. La segona intervenció va ser per a preguntar per les obres del CEIP Sanchis Guarner i de Marjals. En eixe sentit José Ramiro, alcalde d’Ondara, va dir que «encara no hi ha signada data de finalització perquè falta la liquidació que l’han d’aclarir l’empresa constructora i la direcció facultativa del Sanchis Guarner», mentre que Mar Chesa, Regidora d’Educació, va dir que «en principi en dos setmanes deuria estar tot acabat, però esperem la signatura de l’acta de finalització que depèn del conflicte entre empresa i direcció facultativa».

Per últim Jaume Femenia, regidor del PP, va preguntar què ocorre a les dependències de la Policia Local d’Ondara i quantes hores extra s’han pagat fins ara. José Ramiro va explicar que «la llei no deixa contractar interins davant les baixes i altres situacions del dia a dia i, entre la gent que està de baixa o que està fent altres coses perquè està comissionada o per motius personals i que no es pot contractar, de vegades no es cobreix el servei». Ramiro va continuar explicant que han tractat de cobrir tots els serveis pagant hores extra però, amb la petició de l’oposició que no se’n paguen més (uns 53.000 euros pagats fins a juliol), ja no s’està fent.

Publicado en Actualitat, Política.