ONDARA CELEBRA LA XXXIV FIRA DE FIRES 2019 DEL 9 AL 24 DE NOVEMBRE

    presentacio fira 2019 (1)

La “V Fira Marina Alta amb els 5 sentits: El tacte” es dedicarà al saber fer, oficis i artesanies; la Fira de Mostres i Compres tindrà una trentena d’expositors, un espectacular Mercat Medieval i la recuperació de la Fira d’Animals eixe mateix cap de setmana; i la culminació a l’esdeveniment arribarà amb la Matinal Motera i les degustacions al Prado l’últim cap de setmana de novembre

Ondara, 22.10.19. Ondara celebrarà del 9 al 24 de novembre la XXXIV Fira de Fires 2019, sota el lema “La Fira de Fires des de 1690”. La presentació de l’esdeveniment ha comptat aquest matí amb la presència de l’Alcalde d’Ondara i responsable del departament de Turisme i Promoció Econòmica, José Ramiro; les tècniques de la Macma, Núria Gómez i Majo Puig; la presidenta de l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara (ACO) Inma Peiró, i la tresorera de l’associació, Lorena Fornés; la Tècnica ADL d’Ondara, Ana Cotaina; el president d’Ondara Custom Club, Pedro Brígido; i l’artista artífex del cartell d’aquesta edició 2019, el pintor local Toni Ortolà.

presentacio fira 2019 (2)

Segons ha explicat l’Alcalde d’Ondara i responsable del departament de Turisme i Promoció Econòmica, José Ramiro, hi haurà tres caps de setmana amb un complet programa d’esdeveniments. El primer cap de setmana, els dies 9 i 10 de novembre, se celebraran la V Fira Comarcal amb els 5 sentits «El tacte»: Saber fer, oficis i artesanies, organitzada per la Macma, i el Fòrum: «El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur (a l’interior del Prado) (coordinat per la Macma); el Concurs Caní (diumenge 10 al Carrer Vicent Andrés Estellés); la novetat de la Fira «Fet a mà a la Marina» Productes artesanals i gastronòmics de la comarca (diumenge 10, en Av. General Bosch) i la Fira d’atraccions (carrer Nacions sense Estat). El segon cap de setmana firal (16 i 17 de novembre) estarà dedicat a la XXXIV Fira de Mostres i Compres (al Prado); el Mercat Medieval (Av. General Bosch), la novetat de la recuperació de la Fira d’Animals (Plaça de Bous); i la Fira d’atraccions. I el tercer i darrer cap de setmana (23 i 24 de novembre) el protagonisme recaurà en la XVI Matinal Motera, la Degustació Gastronòmica al Prado, la Concentració de Vehicles Clàssics i la Fira d’Atraccions.

IMG_5632 cartell fira 2019 ondara programa a-3

La fira d’atraccions s’instal·larà novament a l’aparcament públic situat a l’entrada nord del nucli urbà, al carrer Nacions Sense Estat. Els dies del xiquet/a de la fira d’atraccions seran els dimecres 13 i 20 de novembre, i les atraccions tindran el preu de 1,5 euros. El “trenet” efectuarà una ruta circular pel nucli urbà d’Ondara, traslladant als visitants per a crear ambientació. Entre l’animació de la fira, també destacarà la participació de la Unió Musical d’Ondara amb motiu de la festivitat de Santa Cecília; el primer cap de setmana, amb cercavila de la banda juvenil, i el segon cap de setmana, amb cercavila de la UMO.

Quant al cartell firal, va en la mateixa línia gràfica que els 4 anys anteriors, relacionat amb el contingut de la fira comarcal; en aquest cas, l’artesania i el treball realitzat a mà en la Marina Alta, representat per una mà que “toca” , sent el tacte el sentit a què es dedica la fira Marina Alta de 2019 i per darrere, les atraccions típicament firals, simbolitzant una sènia, creant una simbiosi gràcies al colorit que reflectix el moviment i animació de la fira, com ha explicat el pintor Toni Ortolà, creador del cartell firal.

IMG_5650 cartell fira 2019 ondara generic a3

I CAP DE SETMANA: V FIRA MARINA ALTA AMB ELS 5 SENTITS: EL TACTE: SABER FER, OFICIS I ARTESANIES; FÒRUM COMARCAL “EL PAISATGE DE PEDRA SECA. REPTES I OPORTUNITATS DE FUTUR”, FIRA D’ATRACCIONS, CONCURS CANÍ I FIRA «FET A MÀ A LA MARINA» PRODUCTES ARTESANALS I GASTRONÒMICS DE LA COMARCA

V Fira comarcal (1)

La “V Fira Comarcal amb els 5 sentits «El tacte»: Saber fer, oficis i artesanies, coordinada per la Macma, i el Fòrum: «El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur» se celebrarà al Prado d’Ondara durant el primer cap de setmana de la Fira de Novembre (9 i 10 de novembre). Enguany, un dels objectius de la fira és donar-li un nou enfocament a través del Fòrum com un espai de treball, de debat i de creació de sinergies per a la posada en marxa de projectes turístics sostenibles i comarcals. I d’altra banda, incentivar la generació d’economia circular a través d’una fireta exterior i complementària en la que productors i artesans podran vendre els productes fets a la Marina, incentivant així la creació d’un mercat de proximitat artesanal. Enguany 2019 tocava dedicar la fira al sentit del tacte, i la proposta va ser que girara al voltant dels oficis i artesanies, com ha detallat la tècnica de la Macma, Núria Gómez.

IMG_5636

Per això, el Fòrum estarà dedicat a una de les tècniques més transversals i idiosincràtiques de la comarca: El Paisatge de Pedra seca i altres tècniques constructives. El fòrum estarà coordinat per la MACMA junt al GAL Rural Muntanya d’Alacant. El dissabte 9 de novembre estarà dedicat a la reflexió i al debat, i el diumenge 10 se centrarà la programació en un públic més familiar i una proposta més lúdico-festiva, amb la fireta de productes artesans, contacontes, tallers o rutes al voltant de l’artesania, la pedra i la cultura popular col·lectiva, com ha detallat la tècnica de la Macma, Majo Puig.

IMG_5638

Les Oficines i departaments municipals de Turisme seran els representants dels pobles de la comarca en aquesta nova edició de la Fira Comarcal amb els 5 sentits «El tacte». Està confirmada l’assistència a aquesta cinquena edició de la Fira Marina Alta dels següents participants, entre municipis, institucions, i associacions: Els Poblets, el Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Beniarbeig, Orba, Xàbia, Benidoleig, Ondara, Teulada Moraira, Ruta RiuRaus, La Vall de Laguar, Castell de Castells, El Verger, Gata de Gorgos, Mancomunitat Pego i les Valls, i a més: Macma, Gal Olis de Diània, Iecma, Caixes del Tacte Pego, i l’Exposició de fotografia “Mans d’artesanescedida pel Centre d’Artesania CV (Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball).

23 45 67 8 9

La programació del Fórum és la següent (el dissabte es farà obertura de fira en compte d’inauguració, per tractar-se de la jornada de reflexió prèvia a les eleccions del diumenge 10 de novembre):

Dijous 7 de novembre a les 20 hores a la Casa de Cultura d’Ondara: Estrena i Presentació del documental «Els calciners, els emblanquinadors de la lluna». Documental produït per Gorgos Films, Diputació de València i Col·lectiu «Pedra i Calç». Dirigit per Antoni P. Canet

DISSABTE 9 DE NOVEMBRE

10.00 h a 14.30 h i de 16.00 h a 21.00 h – Obertura de la Fira Comarcal.

11.30 h– Presentació del Tractat el Paisatge de Pedra Seca comarcal, a càrrec del GAL Rural Muntanya d’Alacant.

12.00 h– Demostració de cuina compromesa amb el territori, a càrrec d’Evarist Miralles del Restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall Laguar.

13.00 h – Presentació del llibre ‘Pedra i Calç’ a càrrec del col·lectiu Pedra i Calç.

16.30 h a 20.00 h– Fòrum comarcal “El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur”

16.30 h – Ivana Ponsoda “Coneixements i tècniques de l’art de construir murs de pedra en sec”.

17.00 h – Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera ‘Camins històrics de la Vall de Gallinera. Posada en valor i perspectives de futur”.

17.30 h – Pego Viu ‘La recuperació dels Corrals de muntanya i els seus ramats per a la conservació de sendes i control de la xara’.

18.00 h– Mancomunitat de la Vall de Pop ‘Camins de Pedra i aigua. Un exemple de turisme i vertebració del territori’

18.30 h– Mancomunitat Cultural de la Marina Alta ‘Calaix de projectes: El patrimoni en pedra com a potencialitat de turisme sostenible i formació de futur’

19.00 h – Grup d’Acció Local Muntanya d’Alacant ‘Línies de finançament i optimització d’inversió”.

19.30 h a 21.00 h– Taula rodona: “El paisatge de Pedra Seca. Un futur per reconstruir”.

DIUMENGE 10 NOVEMBRE

10.00 a 15.00 h i de 16.30 h a 19.00 h – Obertura de la Fira Comarcal.

10.00 h – Ruta urbana ‘Picapedrers, ferrers i manyans. Els oficis que engalanaven els pobles’ guiada per Vicent Ortuño. Eixida: Porta del Prado. Dificultat: baixa.Duració: 1 hora.

10.00 h a 15.00 h– Mercat artesanal i gastronòmic comarcal. El tacte ‘FET A LA MARINA’. Un mercat de productors i artesans emprenedors comarcals que compta ja amb 20 parades confirmades d’arreu de la comarca: Des de paradetes de mel, dissenyadores d’accessoris, ceramistes, embotit, mobles fets artesanalment, etc.

11.30 h– Contacontes “Rogeta, l’ovella guirra” a càrrec del Col·lectiu Esquellana – Tramussera.

12.30 h – Passacarrer de la Banda Juvenil d’Ondara.

17.00 h – Taula rodona: En femení: Sabers invisibles.

Tallers durant el matí:

Tallers de fang d’Orba

Taller de pilota d’Ondara.

Precisament, sobre la participació d’Ondara en la Fira Comarcal, José Ramiro ha avançat que l’estand local tractarà sobre la pilota valenciana; un joc de pilota a mà, per a transmetre el sentit del tacte. Per a això es comptarà amb la col·laboració del Club de Pilota d’Ondara, i es preveuen realitzar tallers relacionats ( fer “pilotes”, enrotllar-se la mà per a jugar a pilota…)

D’altra banda, el diumenge dia 10 de novembre, també tindrà lloc en horari matutí el tradicional concurs caní d’Ondara, que celebra la seua 14a edició, al carrer Vicent Andrés Estellés (part posterior del Prado). Durant el primer cap de setmana començarà la fira d’atraccions en el carrer Nacions Sense Estat.

concurs cani

II CAP DE SETMANA: XXXIV FIRA DE MOSTRES I COMPRES, MERCAT MEDIEVAL, FIRA D’ATRACCIONS, I FIRA GASTRONÒMICA

El segon cap de setmana firal (16 i 17 de novembre) estarà dedicat a la XXXIV Fira de Mostres i Compres (en el Prado); el Mercat Medieval (Av. General Bosch), la Fira d’atraccions, i com a novetat d’aquest 2019, es recupera la Fira d’Animals, que se celebrarà en la Plaça de Bous, organitzada per l’Associació de Carreters i Cavallistes d’Ondara.

Els dies 16 i 17 de novembre tindrà lloc la 34a edició de la Fira de Mostres i Compres. Un esdeveniment en què els comerços i empreses locals, i també algunes comarcals, oferiran una mostra de les seues ofertes en productes i serveis, amb preus especials de fira. Aquesta fira compta amb una gran presència de negocis associats a l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Ondara, ACO, com ha confirmat la seua presidenta, Inma Peiró, qui ha destacat que des de l’Associació s’aprofita la fira de novembre per a promocionar la campanya nadalenca d’ACO, que enguany sortejarà un premi de mil euros per a consumir als comerços associats, i també se sortejaran dues cistelles de productes de negocis ACO.

IMG_5641

En aquesta XXXIV edició hi ha confirmada l’assistència 31 expositors, com ha explicat la tècnica ADL d’Ondara, Ana Cotaina, qui ha destacat que aquesta fira és un referent comarcal i també de fora de la comarca.

IMG_5640

Enguany 2019, la trentena d’expositors, amb estands dins i també en l’exterior del Prado, són els següents: JFM, Màxima Bikes, Monverd, Carnisseria Alberto Picó, Luansa, Mobles Ortolá, Motos Mahiques, Gala’s, Passicos, Calçats Dora, Mobles Escrivá, Autoescola Ondara, Mes de mil viatges, Kobold, El desván de Aitana – Coco kids, Aquarica, Coqueta Moda Infantil, Clínica Levante Ondara, Frutos secos La Marina, Maika Regals, Coletas Kids fashion & complements, Comersintex, Tomás treballs de pintura, Cortines Estarca, Marina Digital, FarmaOndara, Upi Ondara Informàtica, Mireia Costa, Toni Ortolá Ratlla a Ratlla i Bodas y flores (empresa creada a Ondara que aglutina a 14 negocis del sector d’esdeveniments, i que instal·larà com a novetat una carpa exterior de 100 m²).

D’altra banda, el Mercat Medieval s’instal·larà el dissabte 16 i diumenge 17 de novembre, entre el Prado i la Plaça de Bous, en l’Avinguda General Bosch, i en plaça Vicent Andrés Estellés. El Mercat Mediaval comptarà amb venda de productes, de menjar i beguda, taverna, així com animació, falconeria i activitats infantils; personatges, tallers, música, actuacions, atraccions medievals, artesania, i una infinitat de propostes per a tots els públics, segons ha recalcat l’Alcalde, José Ramiro, sent una proposta amb molt dinamisme. Eixe cap de setmana continuarà la fira d’atraccions.

III CAP DE SETMANA: MATINAL MOTERA, DEGUSTACIÓ GASTRONÒMICA AL PRADO, CONCENTRACIÓ DE VEHICLES ANTICS, I FIRA D’ATRACCIONS

El tercer i darrer cap de setmana de fira (23 i 24 de novembre), se celebrarà la XVI Matinal Motera; el dissabte 23, amb els concerts vespertins a l’escenari ubicat en la part posterior del Prado, i el diumenge 24 al matí, amb la gran concentració motera organitzada per l’Ondara Custom Club, que en anteriors edicions ha comptat amb unes 2.000 motos. La XVI Matinal Motera se celebrarà a l’Avinguda Doctor Fleming (en la mateixa ubicació de l’any passat), mentre que la Concentració de Vehicles Antics tindrà lloc en l’Avinguda d’Alacant. El trenet servirà per a vertebrar ambdós esdeveniments.

XVI-CONCENTRACIO-COTXES-ANTICS-ONDARA

Pedro Brígido, president de l’Ondara Custom Club, ha anunciat que el dissabte 23 de novembre es commemorarà el 15 aniversari de l’agrupació motera local, i per a això hi haurà sopar al Prado, concerts vespertins a l’escenari de la part posterior del Prado, i servei de barra amb beguda i menjar, a càrrec de la Comissió Soledat 2020. El diumenge 24 de novembre, la Matinal Motera començarà a les 9 hores amb l’obertura de les inscripcions. L’esmorzar es realitzarà al Prado (degustació gastronòmica), i també s’oferirà l’aperitiu gambero als participants. Hi haurà lliurament de trofeus i les actuacions de Perversió i Marcos Elvis. Els participants en la XVI matinal motera rebran també la seua camiseta commemorativa, disseny de l’estudi de tatuatges “Old Dog”.

IMG_5645

IMG_5652

La “Degustació Gastronòmica al Prado” (diumenge 24 de novembre) completarà la programació de l’últim diumenge de fira, amb degustacions gastronòmiques a càrrec dels estands participants dins del Prado: Ca Paquitina (Ondara), “Al Teu Gust-Menjar per emportar” (Ondara); la Coqueria-Mossets Artesans (Orba), Forn del Cristo (Sueca), Carnisseria Fina (Sueca), Pastisseria Victòria (Ondara), i Rebost de Mari (Ondara). Com en anys anteriors, es podran adquirir els tiquets de 5 consumicions per 6 euros. A més, l’últim cap de setmana, encara continuarà instal·lada la fira d’atraccions.

L’Alcalde, José Ramiro, ha aprofitat per a convidar la població d’Ondara i de la comarca a què acudisquen a la Fira d’Ondara 2019, que consolida l’activitat firal durant tres caps de setmana oferint opcions d’oci, comerç, gastronomia i turisme per a tots els públics.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.