ROBERT MIRALLES OFEREIX LA INTERESSANT XERRADA “JAUME I, EL XIQUET CORONAT REI” A LA CASA DE CULTURA D’ONDARA

xerrada robert (1) xerrada robert (2)

Ondara, 04.10.19. Ahir dijous 3 d’octubre, emmarcada en la programació cultural de l’Ajuntament d’Ondara per a aquest mes d’octubre, va tindre lloc la xerrada titulada “Jaume I, el xiquet coronat Rei” a càrrec d’En Robert Miralles:

«JAUME I, EL XIQUET CORONAT REI»

«Els valencians, en general, patim d’una amnèsia històrica sobre una etapa del nostre passat del que havíem de sentir-nos orgullosos, el període encetat a partir de la conquesta de València als musulmans per Jaume I en 1238, la constitució d’un estat medieval amb plena independència, i la pèrdua de les nostres llibertats en una guerra desgraciada, la de Successió, en 1707.

I, en aquest oblit, resulta feridor ignorar la figura històrica de la persona que ho féu possible, el rei de la Corona d’Aragó, Jaume I, pare simbòlic i fundador del Regne de València. Del rei Jaume s’ha escrit moltíssim, però el que realment m’interessava no era parlar de les seues gestes militars (conquestes de Mallorca, València i Múrcia), sinó dels avatars de la seua infantesa i adolescència, no tan conegudes, però molt interessants. El seu engendrament casual, els atemptats de què fou objecte, el lliurament que féu de la seua persona son pare, Pere II, al seu enemic Simó de Monfort, quan a penes tenia dos anys, la mort de son pare i sa mare quan tenia cinc anys, la seua educació en mans dels templers al castell de Monsó, la seua coronació als 9 anys, el seu casament als 13 i pare als 14 anys, etc. En definitiva, la història d’un supervivent digna d’una sèrie de televisió».

REGIDORIA DE CULTURA * AJUNTAMENT D’ONDARA

Publicado en Actualitat, Cultura.