ONDARA APROVA PER UNANIMITAT EN EL PLE DE SETEMBRE LA MOCIÓ SOBRE FORMACIÓ EN PRIMERS AUXILIS I L’INICI DEL PROCÉS PER A CREAR UN BANC DE TERRES

En el ple, els Regidors i Regidores de l’Equip de Govern van donar compte de les accions de les seues delegacions, i des de l’oposició es va criticar la falta de manteniment al poble

unanimitat

Ondara, 27.09.19. El ple ordinari celebrat ahir a l’Ajuntament d’Ondara va aprovar per unanimitat la moció sobre la formació bàsica en Primers auxilis presentada conjuntament pels 4 grups polítics municipals: PSPV- PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans. Segons la moció exposada per Mar Chesa, Regidora d’Esports, es convidarà a totes les associacions en àmbit esportiu i clubs esportius, a tots els cursos de Primers auxilis que es realitzen des de l’Ajuntament d’Ondara. Vist que tant l’Ajuntament com l’empresa municipal PIMON fan la formació per als seus treballadors (tant monitors com entrenadors i conserges) tots els anys en matèria de Primers auxilis, i vist que a més de la formació que es realitza, tot el personal de les escoles esportives municipals compten amb la seua pròpia formació. Per això s’ha acordat fer partícips i convidar a les associacions i clubs esportius locals, quan es realitze la dita formació.

mar chesa

D’altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat la iniciativa per a la redacció de l’ordenança municipal reguladora del Banc de Terres d’Ondara. Segons va explicar el Regidor d’Agricultura, Pere Picornell, el que s’aprova en el ple és el primer tràmit per a redactar l’ordenança; posteriorment es realitzarà un esborrany que serà presentat als grups municipals i als agents agraris implicats (regants i llauradors), perquè puguen realitzar aportacions; per tal de redactar l’ordenança i elevar-la a ple. L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar en contacte als propietaris de bancals i horts abandonats o en desús, amb persones interessades a treballar la terra.

pere picornell

En el ple es va aprovar, en l’apartat econòmic, una transferència de crèdits del Pressupost General de 2019, amb el vot a favor de l’Equip de Govern PSPV-Compromís i l’abstenció de PP i Ciutadans.

favor equip govern oposicio abstencio

L’explicació va anar a càrrec de la Regidora d’Hisenda, Raquel López, la qual va detallar les partides modificades, i i va recalcar que el pressupost queda compensat. D’altra banda, en matèria econòmica, el secretari-interventor de l’Ajuntament d’Ondara, Juan Noguera, va donar compte de les línies generals del Pressupost General de 2020, que és de 7.196.000 euros.

raquel lopez

En l’apartat de donar compte d’informes, els Regidors i Regidores de l’Equip de Govern van informar de diverses qüestions.

En Esports, la Regidora Mar Chesa va informar que hi ha al voltant de 600 alumnes apuntats aquest nou curs a les escoles esportives municipals d’Ondara, destacant especialment l’augment de l’escola de pilota amb 35 xiquets i xiquetes, que a més a més, ha sigut de les més guardonades als premis autonòmics. A més, va aprofitar per a convidar a la ciutadania a participar en la II cursa solidària a favor de l’AECC que se celebrarà el 20 d’octubre; la primera edició de la qual va aconseguir recaptar més de 5.000 euros l’any passat.

En Benestar Social, la Regidora de l’àrea, Mª Carmen Velázquez, va donar les gràcies per la ajuda rebuda per a la campanya impulsada per AECC i Benestar Social per a ajudar als damnificats de les inundacions de la Vega Baixa. També va aprofitar per a anunciar la posada en marxa de l’Espai de Participació Ciutadana de Salut, i va avançar que es van a renovar els Convenis amb Creu Roja (gràcies al qual es portarà a persones majors a la platja) i amb Amadem (salut mental); i va destacar que també hi ha arribat ja el llit i la grua adquirides amb la subvenció de Diputació.

En Igualtat, la Regidora Raquel Mengual va anunciar que la Massma ha incorporat als seus serveis un agent d’Igualtat per als pobles mancomunats.

La Regidora de Personal, Raquel López, va exposar que el proper dilluns 30 de setembre se celebrarà la Mesa de Negociació a l’Ajuntament. I que es van contractar 8 persones (per a traslladar mobles) i 2 empreses de neteja amb motiu de les obres dels col·legis. També va donar compte dels programes Emcuju i Empuju, amb les contractacions que es van a realitzar a l’Ajuntament gràcies a aquests programes subvencionats.

Al Medi Ambient, Pere Picornell va recordar que aquest diumenge 29 de setembre es realitzarà la campanya “Mans al Riu” de neteja del riu Alberca al seu pas pel nucli urbà.

El Regidor delegat de les empreses municipals, Francesc Giner, va detallar els plans de neteja urbana que s’han realitzat des de les festes de Sant Jaume, que han inclòs la neteja de quasi 10 quilòmetres del nucli urbà, incloent-hi asfalt i voreres. També va indicar que es van reparar diverses illes de contenidors soterrats, que havien patit danys causats per les fortes pluges.

L’Alcalde, José Ramiro, va donar compte del premi a la Policia Local d’Ondara, que va rebre la Distinció honorífica de la Generalitat en reconeixement a la seua labor en defensa de la seguretat pública o en suport de la funció policial de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana; i també de la medalla d’or per educació viària per al Cap de la Policia Local, Toni Galiano.

alcalde

En l’apartat de Joventut, va anunciar que ja s’ha tancat el procés de selecció i que el tècnic de joventut començarà a l’octubre. També va avançar que des de l’Ajuntament duran a terme un pla d’actualització d’ordenances, perquè hi ha algunes ordenances municipals que tenen molts anys i necessiten ser revisades per a adaptar-les a l’actualitat. També es tindrà en compte la revisió des del punt de vista de gènere, com es va demanar pel públic. D’altra banda, va explicar que el canvi de lluminàries en l’enllumenat públic per altres de noves ha motivat un procés d’inestabilitat, i que a poc a poc aniran ajustant-se; «és un sistema nou en una xarxa vella i això està motivant algunes incidències que aniran resolent-se» va dir.

En l’apartat de precs i preguntes, el portaveu del PP, Àlex Hernández, va preguntar sobre les queixes per la falta de manteniment del gimnàs de la piscina municipal. El Regidor delegat de PIMON i SINMA, Francesc Giner, va explicar que a causa de deficiències en la construcció de la piscina, hi ha filtracions i goteres a la piscina i al gimnàs, i això passa des que es va fer la piscina. La intenció és realitzar unes obres per a reparar aquestes deficiències en el primer trimestre de 2020, a fi de donar-li un ús adequat a aquesta instal·lació esportiva.

alex hernandez

Àlex Hernández, portaveu del PP, també va exposar una sèrie de queixes per falta en manteniment en el poble, argumentant que es deu a un problema de falta de personal, i demanant que «es contracte a més gent». Va incidir en que el seu grup presentarà una moció si no es prenen mesures. Respecte d’això, Pere Picornell, Regidor de Manteniment Públic, va explicar que el personal de la Brigada Municipal va haver de centrar-se a tindre els col·legis a punt per a l’inici de curs (després de les obres realitzades a l’estiu) i que també s’ha hagut de dedicar a solucionar urgències per les inundacions d’aquest mes de setembre. Àlex Hernández va insistir en el fet que hi ha hagut falta de previsió, i que per a les actuacions dels col·legis ja havia contractada una empresa, per la qual cosa és “un fallo vostre que la brigada haja d’anar al col·legi” va dir. L’Alcalde, José Ramiro, va aclarir que s’han invertit més d’1.200.000 euros en dos mesos en els col·legis, i que el que s’ha fet ha sigut «posar solucions econòmiques i organitzatives perquè a dia 9 de setembre havia d’estar acabat per a començar el curs». Afegint que «és cert que no era obligació de l’Ajuntament, però el que hem fet ha sigut donar solucions; s’han hagut de deixar coses per a atendre el que era prioritari, i això eren els col·legis”, va afirmar.

Respecte a les obres dels col·legis, el portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va preguntar sobre els costs extra, i l’Alcalde va matisar que sí que s’han anat complint els termes del contracte per part de l’empresa. «A hores d’ara s’han complit els terminis», segons va confirmar, si bé va indicar que en el plec de condicions figuren penalitzacions de 600 euros al dia en cas de no complir els termes.

debat 2

Àlex Hernández va insistir en el fet que “no es pot deixar al poble sense fer res”, assegurant que la falta de manteniment no és cosa puntual d’uns pocs dies, posant com a exemple la font de la plaça 9 d’Octubre, i va incidir en la falta de personal. Xisco Giner va assegurar que “no s’ha deixat al poble desatès”, i que hi ha dies en què la brigada no ha pogut treballar en la via pública per les pluges.

debat

El portaveu de Ciutadans, Joan Costa, va aprofitar el torn de precs i preguntes per a donar les gràcies per l’espai facilitat a l’oposició en l’Ajuntament; i va demanar la creació d’una comissió de treball per a iniciar el nou PGOU d’Ondara, ja que considera “necessari i precís” elaborar un nou planejament. També va donar l’enhorabona a la Regidoria de Festes per les Festes Populars de Sant Jaume 2019, i va valorar negativament la gestió en l’empresa municipal SINMA, proposant que s’augmenten serveis i que es facen reunions amb el personal. Francesc Giner va assegurar que s’estan buscant solucions quan es trenquen les coses; que s’estan netejant els contenidors soterrats per dins per primera vegada en 14 anys, i que els empleats de SINMA són persones que posen solucions en el dia a dia.

joan costa francesc giner

Publicado en Actualitat, Política.