ONDARA CELEBRA LA JUNTA LOCAL DE SEGURETAT, EN LA QUE S’HA ACTUALITZAT EL PROTOCOL DE COORDINACIÓ DE LES FORCES DE SEGURETAT EN ELS CASOS DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Aquest matí s’han reunit a l’Ajuntament d’Ondara les forces i cossos de seguretat, presidides per la Subdelegada de Govern, Araceli Poblador

junta local seguretat 2019 (1)

Ondara, 21.03.19. Aquest matí s’ha celebrat a l’Ajuntament d’Ondara la Junta Local de Seguretat del municipi, per a abordar, entre altres assumptes, el protocol de coordinació de totes les forces de seguretat en els casos de violència de gènere a Ondara. En la Junta Local de Seguretat d’Ondara han participat membres de la Subdelegació de Govern, Guàrdia Civil, Policia Autonòmica i Policia Local; així com l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidora d’Igualtat, Raquel Mengual. José Ramiro ha insistit en la importància de la coordinació i col·laboració de les distintes forces de seguretat a l’hora de lluitar contra la violència de gènere.

La Junta Local de Seguretat ha estat presidida per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, i ha comptat amb la participació de la Cap de la Unitat de Coordinació de Violència sobre la Dona de la Subdelegació de Govern a Alacant, Modes Salazar. En la junta han participat el Cap de la Policia Local d’Ondara, Toni Galiano; així com representants de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant; de la Caserna de la Guàrdia Civil de Calp; de la Caserna d’El Verger, i de la Policia Autonòmica. En l’ordre del dia, la Junta Local de Seguretat hi ha tractat els temes de l’actualització del Pla Local de Seguretat d’Ondara, i del Procediment d’actuació i coordinació entre la Guàrdia Civil i la Policia Local d’Ondara per a la protecció de les víctimes de violència de gènere.

junta local seguretat 2019 (2)junta local seguretat 2019 (3)

Al municipi d’Ondara, el protocol d’actuació en casos de violència de gènere, vigent des de 2006, engloba l’actuació conjunta de Policia Local i Guàrdia Civil. La Policia Local d’Ondara té un departament específic, denominat MAAT, que es dedica en exclusiva al seguiment, control i suport a les víctimes en casos de violència de gènere. Tant Policia Local com Guàrdia Civil mantenen un contacte continu amb les víctimes; quan es detecta un cas, es realitza la valoració de riscs; s’assessora sobre sistemes de seguretat i es realitza el seguiment fins que finalitza el perill.

En la Junta Local de Seguretat d’Ondara, la Guàrdia Civil d’El Verger ha posat en valor la tasca realitzada i la col·laboració de la Policia Local d’Ondara. Per part de la Subdelegació de Govern, s’ha proposat que la Comissió d’Igualtat d’Ondara evolucione en una junta de coordinació d’Igualtat que incloga també els centres de salut o la Guàrdia Civil (en l’actualitat, la Comissió d’Igualtat ja engloba els centres educatius, la Policia Local, i els serveis socials, entre altres agents socials). Des de la Regidoria d’Igualtat d’Ondara s’ha posat en valor el treball realitzat per la Comissió d’Igualtat, comprometent-se a sumar altres agents socials per a lluitar contra la violència de gènere. També s’ha abordat que l’Ajuntament d’Ondara, en aplicació del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere signat en 2017, disposa d’un pressupost de 17.997 euros per a aquest exercici, i que dits fons hauran de destinar-se a programes dirigits a l’eradicació de la violència de gènere. En aquest sentit, des de la Subdelegació de Govern s’ha oferit a l’Ajuntament d’Ondara assessorament sobre la possible destinació d’eixos fons, realitzant propostes com la creació d’un espai amable per a menors en casos d’intercanvis de custòdia entre progenitors.

Publicado en Actualitat, Ajuntament.