La MACMA realitza una maleta didàctica per dur fins als col·legis la festivitat de Sant Antoni

* Nota de premsa : MacMa *

IMG_20190110_120556 IMG_20190110_113449

Apropar a l’alumnat de la Marina Alta la iconografia, també la màgia, de la festivitat de Sant Antoni i alhora conscienciar els més menuts i les més menudes sobre l’empremta d’una de les nostres tradicions més arrelades. Aquesta és la finalitat de la maleta didàctica que la MACMA ha dissenyat i coordinat per tal de fer-la arribar a tots els col·legis de la comarca i així encetar un projecte de difusió i promoció d’una festivitat que mereix una reflexió i, consegüentment, una reivindicació pels seus trets de recuperació de la cultura tradicional. Amb aquestes paraules, la tècnica de la MACMA responsable del projecte, Núria Gómez Bolufer ha explicat una iniciativa de gran abast pedagògic que pretén dotar els centres de la comarca d’un recurs fonamental per a la difusió de Sant Antoni en el marc de l’aula. Si més no, la maleta confegida per la MACMA inclou un CD amb recursos audiovisuals, musicals, plàstics i així com fitxes imprimibles; a més, la maleta inclou còpia de les fitxes per treballar, el joc de cartes Vítol i vítol i el mapa de porrats i Sant Antonis de la Marina Alta.

Una proposta didàctica que pretén, en resum, treballar lúdicament la temàtica amb un dels segments d’edat més sensibles i primerencs pel que fa a la permeabilitat i coneixement d’una festivitat tan arrelada com és la de Sant Antoni: una celebració que des de la MACMA s’ha potenciat en els darrers exercicis. De fet, en breu la Mancomunitat Cultural publicarà la III Guia de Porrats, focs i Sant Antonis de la Marina Alta: una guia monogràfica que aposta per recuperar les festes tradicionals que s’estan perdent, així com la memòria viva dels nostres pobles.

Tal i com s’introduïa a la darrera guia monogràfica que la MACMA realitzà, Sant Antoni és una festa medieval a mig camí entre el paganisme del cicle agrícola i la devoció cristiana front al dimoni. Es tracta d’una devoció antiga. A terres valencianes arribà de la mà de Jaume I i les celebracions són tan esteses com variades: dimonis i balls, arrossegaments i fogueres purificadores, benedicció dels animals i porrats per omplir la panxa. Sant Antoni del Porquet celebra la seua festa el 17 de gener, coincidint amb l’inici d’un nou cicle agrícola, és per això que és patró dels animals, sobretot d’aquells que tenen a veure amb els treballs del camp: cavalls, haques i burros, principalment, però també més recentment de tots els animals de companyia. Aquesta tradicional festa va començar a perdre’s però des de fa uns anys s’està recuperant a molts dels pobles gràcies a la tasca d’associacions, festers i ajuntaments. La tasca de la MACMA amb les maletes didàctiques de Sant Antoni és una passa més per refermar la recuperació d’una festa tan nostra.

IMG_20190110_113354(1)

* Nota de premsa : MacMa *

Publicado en Associacions.