CONFERÈNCIA 15-n DE 1985: CRÒNICA DE LA RIUÀ QUE NINGÚ NO ESPERAVA

Ondara, 16.11.18. Ahir dijous 15 de novembre, coincidint amb l’efemèride de la data que motivava la xerrada, va tindre lloc a la sala d’actes de la Casa de Cultura d’Ondara (emmarcada en la programació cultural d’Ondara per al mes de novembre) la conferència del professor ondarenc Robert Miralles i Cebrià, titulada “15-n de 1985: Crònica de la riuà que ningú no esperava”.

xerrada riua (1)

Una interessant conferència sobre la crònica del desbordament de l’Alberca a Ondara el 15 de novembre de fa 33 anys, i sobre com va afectar la localitat d’Ondara, que va comptar com a testimoni gràfic amb les fotografies de diferents veïns i empresaris que van patir les conseqüències de la riuà; alguns dels quals, van participar personalment a la conferència, narrant també la seua experiència.

cartell riuà 1

El 15 de novembre de 1985, la riuà que ningú no esperava va motivar el desbordament de l’Alberca al seu pas pel nucli urbà d’Ondara, amb la conseqüència de la mort d’una persona; la caiguda d’una vivenda al costat del riu, i la inundació dels baixos comercials en zones afectades (Av. Doctor Fleming). Aquest va ser l’últim desbordament que s’ha produït a Ondara. En la introducció, Robert Miralles va relatar que Ondara ha sigut un poble de desbordaments, i els va detallar, documentant-los. Va explicar el concepte de la gota freda i de les circumstàncies que es donen a la Marina Alta perquè es done un episodi de gota freda. També va realitzar una exhaustiva crònica de la riuada de 1985 a Ondara, amb documentació i entrevistes a les persones afectades. Va reforçar la idea que en 1985 va ser una tromba d’aigua que ningú s’esperava i no es va previndre. En l’actualitat, hi ha molta informació per diferents mitjans que poden ajudar a previndre aquest tipus de situacions.

La sala d’actes de la Casa de Cultura d’Ondara es va omplir ahir de gom a gom de públic (incloent diversos regidors/es de la corporació municipal) interessat a conèixer les explicacions de Robert Miralles i Cebrià sobre la riuà.

xerrada riua (2) xerrada riua (5)

Publicado en Actualitat, Cultura.